Doğum kadın hayatındaki en önemli tecrübelerden biridir. Hamilelik süresi boyunca vücutta oluşan değişiklikler yavaş yavaş oluştuğundan ve bu sürecin annelik ile ödüllendirileceği gerçeği nedeniyle dış görünüm sıkıntıları psikolojik problemlere neden olmaz. Doğum gerçekleştikten sonra  emzirme sürecinde vücudunu gözlemleyen bayanlar, bazı endişeler duymaya ve buna yönelik araştırmalar yapmaya başlarlar. Genellikle normal vücut ölçülerindeki bir bayanda tek doğum ikiz gebelik değilse çok probleme yol açmaz. Çoğul gebelikler, doğum sayısının artışı, diyabet, böbrek hastalıkları gibi ek hastalıkların varlığı, egzersiz azlığı ve yanlış beslenme doğum sonrası estetik problemlerin oluşmasında etkendir.

Doğum sonrası estetik sıkıntıları sıralarsak;

  1. Memede hacim kaybı
  2. Memede sarkma
  3. Karında çatlaklar
  4. Karında sarkma
  5. Yüzde oluşan lekeler

Hastaların %80’i meme ile ilgili sıkıntılar nedeniyle plastik cerrahi kliniklerine başvurmaktadır. Doğum öncesi memeleri küçük olan kişilerde meme dokusu, emzirme bittikten sonra çok küçülür. Bazı hastalarda meme adete boş bir çuvala dönebilir. Meme başı büyüklüğü ve meme başının yerleşim yerine göre ameliyat tekniği seçilir. Meme başı estetik olarak uygun boyut ve konumda ise meme altına konulan silikon meme protezi ile hem meme hacmi arttırılabilir hem de memenin sarkması bir miktar düzeltilebilir. Meme başının çok aşağıda olduğu vakalarda ise meme protezine ek olarak meme derisindeki fazlalığın da alınarak meme başının yerinin yukarı alınması gerekir.

Bu ameliyatın meme büyütme ameliyatından farkı ameliyat süresinin daha uzun olması ve diğerinden daha fazla ama gizlenebilir ekstra izlere neden olmasıdır.

Doğum öncesi memeleri ideal boyutta olan bayanlar doğum sonrası meydana gelen meme sarkmasından daha derin etkilenirler. Meme başının yeri aşağı kayar fakat memenin volümü yeterlidir. Meme toplama ameliyatı ile silikon konulmadan eski memelerine yakın bir forma kavuşabilirler. Ameliyat izleri bazen onlar için düşündürücü olabilir. Fakat iyi bir iz tedavisiyle bu izler daha az belirgin hale getirilebilir.
Genç kızlıktan beri memeleri büyük olan bayanlarda da doğum sonrası meme önce büyür ve sarkar. Emzirme sonrası ise meme dokusu sünmeye başlar. Bu da memenin daha da sarkmasına sebebiyet verir. Hatta bir çok bayan memesinin daha büyüdüğünü düşünür.

Memenin meme küçültme ameliyatı ile vücuda orantılı boyutlara indirilerek sarkmanın da düzeltilmesi gerekir. Memenin boyutları ve kişinin yaşı göz önünde tutularak seçilen uygun ameliyat tekniği ile meme küçültme işlemi gerçekleştirilir.

Memede olduğu gibi karın duvarındaki kasların ve derinin gevşemesi nedeniyle özellikle ikinci gebelik ve çoğul gebeliklerden sonra kilo vermek ile düzelmeyen karın deformiteleri oluşur. Bazen bu deformiteye karın ve bel bölgesindeki çatlaklar da eşlik eder. Karın bölgesindeki sarkma daha çok göbek altı bölgede ise mini karın germe işlemi ile göbek deliğinin yeri değiştirilmeden düz bir karına sahip olunabilir. Bu ameliyat sonrası oluşan iz sezaryen izinden sadece biraz daha uzundur. İç çamaşırı içinde kolaylıkla gizlenebilir. Göbek deliği üzerindeki deride sarkma ve göbek deliğinde şekil bozukluğunun da eşlik ettiği hastalarda tam karın germe ameliyatı uygulanır. Böylece göbek deliğinin de şekli düzeltilir. Karın kasları korse giymiş gibi toplanır. Ameliyat izi mini karın germe ile aynı yerdedir.

Karın çatlakları

Doğum sonrası oluşan çatlaklar ilk zamanlar pembe iken 1 yıl geçtikten sonra beyazlar. Derinin alt tabakasının yırtılması  sonucu oluşan çatlakların göbek deliği  altında kalan bölümü karın germe ameliyatı ile alınır. Bel ve göbek üstü çatlaklar için başka yöntemlere başvurmak gerekir. Bazen karında rahatsız edici bolluk olmadan da çatlaklar oluşabilir. Çatlağın tam ve kesin bir tedavisi yoktur. Kremler, karboksiterapi, mezoterapi gibi çeşitli tedavi yöntemlerinin sınırlı etkisi vardır. Deriye kısmi hasar veren mekanik yöntemler ya da lazer cihazları ile etkin sonuçlar alınabilir. Mekanik yöntemlere örnek olarak dermaroller uygulamalarını verebiliriz. Seanslar (6-10) ile uygulanan yöntemlerden sonuç alınabilmesi için seansları aksatmamak gerekir. Teknik olarak çatlak bölgesindeki seviye ve renk farkının azalması çatlağın görünürlüğünü azaltmaktadır.

Gebelik ve emzirme döneminde oluşan hormonal denge değişiklikleri meme uçlarında, karın orta hattı ve hatta genital bölge derisinde koyulaşmaya neden olur. Bu doğal bir süreçtir ve geri dönüşümlüdür. Fakat bazı yatkınlığı olan bayanlarda özellikle yüz bölgesinde lekelenme tarzında deri rengi değişiklikleri oluşur. Hormonal dengelerin değişmesinin güneşe olan hassasiyeti arttırması bunda etkendir. Bazı bayanlarda emzirme bittikten sonra bu lekelerin çoğu düzelirken, bazı bayanlarda düzelmediği gibi daha da artabilir. Öncelikle bu durumun derinin genetik özelliği ile ilgili olduğunu bilmek ve güneş koruyucu kremler ile koruyucu tedavinin önemini anlamak gerekir. Leke tedavisi zordur. Tekrarı da boldur. Günümüzde kişiyi tecrit eden derin deri soyucu yöntemlerden ziyade kontrollü seanslar ile uygulanan tedaviler tercih ediliyor. Kimyasal soyma işlemi en sık kullanılan yöntemlerdendir. Çeşitli derinlikte soyma yapan ajanlar belli aralıklar ile kullanılabilir. Seans sayısı 4 ile 6 arası değişir. Lazer ile leke tedavisi ile kanımca daha zordur. Uygun lazer cihazı ve uygun dozlar seçilmez ise leke artışı dahi oluşabilir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.