Vücut estetik ameliyatı sonrası spor

Vücuttaki yağ dağılımı sorunları ve deri sarkmaları başedilemez duruma gelince çoğu insan çareyi daha kalıcı çözümlerde arar. Tabiki düzenli beslenme ve spor ve vücudu sağlıklı tutacak yaşam tarzına devamlı olarak sahip olma en ideal ve doğru çözümdür. Ancak günümüzde hayatlarının her döneminde insanların bunu sağlaması mümkün olmayabilir. Kişinin  yetiştirilme şartları, aileden edindiği yaşam tarzı, bu dediğimiz şartları sağlayamıyorsa ve sevilen, benimsenen alışkanlıkları yıkarak yeni sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak güç olur. Hele bir de bu karar belli yaştan sonra alındı ise eski yaşamın vücutta yaptığı tahribatın tümünü beslenme ve spor etkinlikleri ile düzenlemek pek mümkün olmaz. İşte tam bu aşamada plastik cerrahi konsültasyonu ile birlikte sağlıklı beslenme ve spor bir iş birliği yapmalıdır. 

Liposuction yani vücuttaki yağ hücrelerinin azaltılması işlemi kilo azaltmak amacı ile kullanılmaz. Asıl amaç kişinin vücut tipine bağlı olarak fazla yağlanma gösteren bölgelerin azaltılması ve  hatta bazen estetik görüntüyü negatif yönde etkileyen yağ dokusunun az olduğu bölgelere şekillendirme amacıyla yağ hücresi nakli ile yapılması, böylelikle yağ dağılımının kalıcı olarak dengelenmesidir. Elde edilen sonucun korunması ve desteklenmesi de doğru beslenme ve spor ile sağlanabilir. 

Bazen fazla kilo alıp verme, bazen de yapılan doğumlar sonrası, karın, üst kol, sırt ve uyluk içinde deri sarkmaları oluşabilir. Sarkma ayakta iken çok bariz ise spor ile toplanma olasılığı sınırlıdır. Bu durumda deri fazlasının kişinin kıvrımlarına uyan bölgelerinden girilerek alınması gerekir. Kilo fazlası olmayan kişilerde sadece karın, kol,sırt ve bacak germe yeterli olurken biraz kilo fazlalığı var ise liposuction ile birlikte bu işlemlerin yapılması gerekir. 

Muayenemiz sırasında işlem içeriği belirlenir. Bazen tek seansta bazen iki ya da üç seansta kişinin vücudundaki problemlere bağlı olarak ameliyat işlemleri planlanır. Bu süreçler sırasında kişinin protein ve sebze ağırlıklı beslenmesi, kan değerlerinin uygun değerlerde olması önemlidir. Sıvı alımına da çok dikkat edilmelidir. Tüm bunların yapılması kişide stres yaratacak bir boyut yaratmamalı ve kişinin aile ve iş hayatına uygun bir program dahilinde olmalıdır. Bu da kişinin hayat kontrolünü kendinin yapması ve kendi kendinin doktoru bilincine varmasını gerektirir. Eğer bu şartlar sağlanmaz ise kişi kısa sürede pes edebilir. Yani önce dirayet merkezi eğitilmeli ve her şey devamlı karşı taraftaki konsültan uzmanlardan beklenmemelidir. 

Şimdi konumuza dönersek kısaca estetik işlemler sonrası yapılması gerekenler ile ilgili düşüncelerimi sıralamaya çalışacağım. Konuyu sadece liposuction ve germe — liposuction işlemi olan kişiler olarak 2 grupta toplamak istiyorum. Bu sıralamada beslenme ile ilgili ayrıntılara girmeyeceğim. 

A   LİPOSUCTİON SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

1 Korse kullanımı en az bir ay gece gündüz olmalıdır. 1 aydan sonra 2 hafta daha sadece gündüz kullanım öneririm. Deri sarkma olasılığı çok olan, 50 yaş üzeri bireyler ve germe ihtiyacı olup germe işlemi yapılmayan kişilerde korse kullanımının 2 aya uzatılması fayda sağlar. 

2 Kısa ve hafif yürüyüşlere en geç 3. gün başlamakta fayda vardır. Bu yürüyüşler vücuttaki ödemin giderilmesi ve kişinin bu stresli dönemde normal yaşantısına tekrar dönebilmesi açısından oldukça fayda sağlar. Yürüyüş sonrası temizlik ve imkan varsa korse değiştirilmesi de bu zor dönemde ferahlık sağlar.

3 Üçüncü günden sonra günlük hızlı ılık duş alınmalı ferahlık verir. 

4 Birinci ay doluca lenf drenaj tedavisinin cihaz veya el masajı yöntemi ile haftada 2 ya da 3 kez 20 seans kadar uygulanması korsenin çıkarıldığı bu dönemde vücudun bu yeni duruma adaptasyonunu arttırır. 

5 Birinci ay dolunca hafif kardio egzersizlerine başlanması ideal olur. koşu bandında hızlı yürüme ve bisiklet en popüler olanlardır. 

6 Birinci ay dolunca bir başka hem ferahlatan hem tüm vücut lenf drenajında olumlu etkiler yapan yüzmenin tercih edilmesi doğru bir seçenektir. Yüzme eylemi  tüm vücut kaşlarında streching etkisi yaratacağından dokuların çok sert olduğu bu dönemde yara iyileşmesine olumlu etki yaratacaktır.

7 Birinci ay dolunca hürriyet giderek artıyor gördüğünüz gibi. Bu dönemde deri altı dokular sert, ödemli, uyuşuktur. Kişi hareket ederken gerginlik ve çekintiler hissedebilir. İşte tam dönemde yoga ve streching uygulaması sertliklerin yumuşaması ve rahat hareket kabiliyetinin tekrar kazanılmasında yardımcı olur. 

8 Altıncı haftadan sonra ağırlık ile yapılan kas gücünün arttırılmasına yönelik egzersizlerin uygulanması özellikle üst kol, uyluk ve alt karın bölgesindeki kas deri bağlarını sıkılaştırır. Yağ dokularının uzaklaşması ile oluşan boşluğun kas ile doldurulması daha şekilli bir vücut oluşmasını sağlar. Özellikle bu aşama ve sonrasında Reformer Pilatesin çok etkili olduğuna inanıyorum. 

9 Bu aşamaya kadar ki öneriler çoğunlukla kişiler tarafından kolaylıkla  uygulanabiliyor. 3. aydan  sonra tercih eden kişiler daha ağır ve içerikli spor uygulamalarını yapabilirler. Bunlar genellikle herkes tarafından tercih edilmez. Hiç olmaz ise öğrenilen basit pilates ve streching egzersizlerinin kişinin haftalık hayatına düzenli olarak eklenirse çok yüz güldürücü ve kalıcı etkiler elde edilebilir. Üstelik arada ara verseniz bile yine başlayınca kas hafızası kısa sürede aynı etkiyi sağlar. Harika değil mi ?

B GERME AMELİYATLARI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

1 Korse kullanımı en az bir ay gece gündüz olmalıdır. 1 aydan sonra 2 hafta daha sadece gündüz kullanım öneririm.

2 Kısa ve hafif yürüyüşlere en geç 3. gün başlamakta fayda vardır. Bu yürüyüşler vücuttaki ödemin giderilmesi ve kişinin bu stresli dönemde normal yaşantısına tekrar dönebilmesi açısından oldukça fayda sağlar. Yürüyüş sonrası temizlik ve imkan varsa korse değiştirilmesi de bu zor dönemde ferahlık sağlar.

3 Üçüncü günden sonra günlük hızlı ılık duş alınmalı ferahlık verir. 

4 Birinci ay doluca lenf drenaj tedavisinin cihaz veya el masajı yöntemi ile haftada 2 ya da 3 kez 20 seans kadar uygulanması korsenin çıkarıldığı bu dönemde vücudun bu yeni duruma adaptasyonunu arttırır. 

5 Birinci ay dolunca hafif kardio egzersizlerine başlanması ideal olur. koşu bandında hızlı yürüme ve bisiklet en popüler olanlardır. 

6 Germe ameliyatlarından sonra alt karın, kol ve kasık bölgesinde ilk dönemde kırmızı ve sert olan izler oluşur. Bu izlerin yumuşaması ve beyazlaması yaklaşık 1 yıl gibi bir sürede olur. Bu süre boyunca krem ve silikon bantlar ile iz tedavisi düzenli olarak uygulanılmalıdır. İz bölgesindeki derinin eski gücüne yakın güce ulaşması bu süreçte gerçekleşir. İşte bu süreçte bu bölgenin mümkün olduğunca gerilmemesi gerekir. Streching ve ağırlık çalışmaları erken dönemde denetimsiz yapılırsa izlerde genişleme oluşabilir. Bunu önlemek amacıyla bu egzersizlerin 3. aydan önce yapılmaması uygun olur. 

7 İkinci aydan sonra yüzmenin eklenmesi ile lenf drenajı pozitif yönde etkilenir. Çok ağır olmayan kurbağalama ve yavaş serbest stil tercih edilmesi uygundur. 

8 Altıncı aydan sonra izler büyük oranda beyazlar ve yumuşar. Streching egzersizleri arttırılabilir. Kas gücünü arttıran tekniklere başlanabilir. 

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.