Meme Dikleştirme

Göğüs sarkması, memede yumuşaklık ve deformasyon kadınların en çok hassas oldukları estetik sorunlardan birkaçıdır. Yapısında kas içermeyen, tamamen yağ ve süt bezlerinden oluşan göğüs dokusu zamanla yer çekimi, yaşlanma, sık kilo alıp verme, doğum, emzirme, yanlış sütyen kullanımı gibi nedenlerle eski diri ve dik görünümlerini yitirir.

Memelerin içi boşalarak ya da derisi aşırı derecede bollaşarak sarkar ve estetik açıdan kadınların huzursuz olmasına neden olarak çeşitli çözüm arayışlarına iter. Bu çözüm de meme dikleştirme ameliyatı ( mastopeksi) olacaktır.

Güzel ve ideal meme nasıldır?

Güzel ve ideal meme kavramı aslında kişiye göre değişir. Göze hoş görünen, büyüklüğü veya başkaca yapısal problemleri nedeniyle kişiyi rahatsız etmeyen meme ideal sayılır. Ancak çağın ve toplumun dayattığı bazı kıstasları da göz ardı etmemek gerekir. Vücut yapısına uygun büyüklükte, sarkması olmayan diri ve dik meme günümüzde ideal kabul edilmektedir.

Memeler neden sarkar?

Memeler yerçekiminin etkisiyle ve yaşa bağlı olarak derinin elastikiyetini kaybetmesiyle zaman içinde giderek sarkar. Sık kilo alıp verme, doğum ve emzirme işlemleri ve memelerin aşırı büyük olması sarkmanın daha erken yaşlarda oluşmasına sebebiyet verir.

Meme kaldırma ameliyatına nasıl karar verilir ?

Meme dikleştirme ameliyatında hasta ayakta muayene edilir. Meme başı yeri ve meme bezi miktarı ölçülür. Hastanın beklentileri değerlendirilir. Eğer hafif bir sarkma varsa, meme bezi miktarı kabul edilebilir düzeyde ise meme bezi altına konulan silikon meme protezi ile meme daha dolgun ve dik konuma kavuşur. Yağ enjeksiyonu da memeyi dikleştirecektir.

Eğer sarkma çok fazla ve meme bezi miktarı yeterli ise meme küçültme tekniklerine benzer şekilde toparlanır. Yani meme derisi fazlalığı alınır. Gerekirse fazla yağlar da alınır.

Meme dikleştirme ve meme büyütme birlikte yapılabilir mi?

Eğer sarkma fazla ve meme bezi miktarı yetersiz ise memeye hem silikon protez konulur, hem de meme toparlaması yapılır. Bence bu ameliyat teknik açıdan en zor meme ameliyatıdır. Meme altına konan protezin boyutuna ve meme derisinde yapılacak toparlama oranına kesin olarak ameliyat esnasında karar verilir.

Göğüs dikleştirme ameliyatı kimlere yapılır?

Memelerinde sarkma olan ve bu durumdan rahatsız olan kadınlara göğüs dikleştirme ameliyatı yapılır. Eğer meme büyüklüğü yeterliyse sadece meme dikleştirme yapılır. Memenin büyüklüğü konusunda basit bir test gerekir. Memeler avuç içinde toplanır.

Ortaya çıkan büyüklük kadına yeterli geliyorsa sadece dikleştirme yeterli olacaktır. Hem küçük hem sarkıksa meme dikleştirme ile beraber silikon da konur.

Silikon istemeyen kadınlar için ikinci çözüm yağ enjeksiyonu ile meme büyütmedir. Fakat bu işlem meme dikleştirme esnasında yapılmaz. Önce meme dikleştirme yapılır. 6 ay sonra ikinci bir ameliyatla memeye yağ enjeksiyonu yapılarak meme büyütülür.

Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır ?

Meme kaldırma ameliyatı teknik ne olursa olsun mutlaka genel anestezi altında yapılır. Kullanılacak tekniğe bağlı olarak meme dikleştirme ameliyat süresi 2-4 saat arasında değişir. Hafif sarkması olan hastalara meme altına silikon protez konur.

Göğüs dikleştirme yöntemleri

Ameliyat tekniği ve özelliklerine ait ekstra bilgiler için meme büyütme cerrahisi bölümüne bakabilirsiniz.

Bariz meme sarkması olan ve meme bezi oldukça yeterli olan hastalara meme küçültme ameliyatına benzer işlemler yapılır. Fark olarak meme bezi küçültülmesi yapılmaz.

Meme dikleştirme ameliyatı hakkında ekstra bilgiler için meme küçültme bölümünü inceleyebilirsiniz. Meme bezi miktarı çok yetersiz ise meme altına silikon protez konulduktan sonra meme küçültme tekniğine benzer şekilde derideki bolluk toplanır. Meme bezi çıkartılması yapılmaz.

Meme dikleştirme yağ dolgusu ile yapılır mı?

Hafif meme sarkmalarında yağ enjeksiyonu ile bir miktar dikleşme sağlamak mümkün. Ancak ileri düzey sarkmalarda bu yöntem işe yaramaz. Dikleştirme ameliyatından sonra biraz da doldunluk oldun denirse mastopeksi işleminden 6 ay sonra yağ enjeksiyonu yapılabilir.

Ameliyat öncesi

Her ameliyatta olduğu gibi meme dikleştirme ameliyatı öncesi de bazı önlemler almak gerekir. Kişi sigara içiyorsa ameliyattan 1 hafta önce sigarayı bırakmakta yarar var. Ameliyat günü gerekli tahliller yapılarak kişinin sağlığı kontrol edilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar ve alınan takviye vitamin vs doktora danışılarak kesilir. Devamlı kullanılan ilaçlar ve kronik rahatsızlıklar konusunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Ameliyat sonrası bizi neler bekler ?

Ameliyattan hemen sonra buz kompres tedavisine başlanır. Sporcu sütyeni giyilir. Dikişlerin üzerindeki ince bantlar dışında başka pansuman kullanılmaz. Ameliyattan 24-48 saat sonra ameliyatta konulan drenler çekilir.

İyileşme süreci

Ameliyattan 5 gün sonra duş alınabilir. Dikiş alımı yapılmaz.Dikişler kendi kendine eriyerek yaklaşık 2 ile 3 hafta içinde düşer. Sporcu sütyeninin 4 hafta devamlı giyilmesi gerekmektedir. Bu sütyen hastanın ağrı algısını azaltır, kendini daha güvende hissetmesini sağlar. İlkin ödemli olan memeler gitgide şekillenir. Memenin son şeklini alması yaklaşık 8-10 hafta sürer.

İşlem sonrası göğüste hissizlik oluşabilir mi?

Kalıcı bir his kaybı olmaz. Ama sonuçta deri ve deri altı dokular kesilip dikildiği için zarar gören sinir uçları kendini onarıncaya kadar geçici bir his değişikliği olabilir.

Meme kaldırma ameliyatından sonra emzirilebilir mi?

Süt verme fonksiyonunun korunması seçilen tekniğe ve memenin sarkıklığına göre değişir. Ancak genellikle emzirme fonksiyonu korunması beklenir.

Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra tekrar sarkma olabilir mi?

Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrasında ortaya çıkabilecek olan bir hamilelik veya majör kilo değişimleri memelerde tekrar bir sarkmaya neden olabilir. Bu yüzden kaldırma ameliyatının artık çocuk planlamayan ve bazal vücut ağırlığı dalgalanmayan hastalarda yapılması daha doğru olur.

Meme kaldırma ameliyatı memedeki tüm çatlakları geçirir mi?

Ameliyatta meme başının üzerinde veya yanlarında kalan çatlaklar ortadan kaldırılamaz, altındakiler kaldırılır. Çünkü sadece meme başının altındaki bölümden deri çıkarılabilmektedir.

Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası memede kalacak izler rahatsız edici midir ?

Göğüs dikleştirme ameliyatı sonrası, sadece meme protezi konulan hastalarda meme altında 3-4 cmlik ufak bir iz kalmaktadır. Bu iz meme altında gizlenebildiği için genellikle rahatsız etmez.

Memede deri toparlaması yapılacak hastalarda seçilen tekniğe bağlı olarak meme başı altında I, L ya da T şeklinde iz kalır. Meme başı etrafındaki iz meme başından normal deriye geçişte ton farkı olduğundan çok bariz olmaz.

Meme başından aşağı inen dik çizgi en iyi iyileşen izdir. Genellikle meme dikleştirme ameliyatından bir yıl sonra izi seçmek zordur. Memenin altında kalan çizgi ise önden ve yandan bakıldığında gözükmez. Ana sayfada bu konuyla ilgi makalemden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Memelerimin sarkık olduğu nasıl anlarım?

Meme altı çizgisi üzerine kalem koyarak memenin kalemi tutup tutmadığına bakarak memenin sarkık olup olmadığını anlamak gibi eskiden kalma bir yöntem var. Aslında pratik olarak işe yarar. Ancak tek başına etkili değil. Meme ucunun baktığı yön de önemli. Meme ucu yukarı veya ileriye bakmalıdır.

Meme dikleştirme ameliyatında çıkabilecek sorunlar nelerdir?

  • Meme dikleştirme ameliyatı sırasında ya da sonrasında kanama, kan kaybı, hematom (doku içinde kan birikmesi) olabilir.
  • Yara iyileşmesinin gecikmesi ya da belirgin yara izi kalması (hipertrofik skar – keloid) gibi durumlar özellikle şeker hastalarında, çok sigara içenlerde ya da ailevi olarak kötü iz gelişimine yatkın olan kişilerde meydana gelebilir. Bu hastalar bazı özel yöntemlerle tedavi edilebilir.
  • Enfeksiyon, iltihaplanma, yara açılması, dikiş atması olabilir. Bu durumlar zamanında müdahale edilerek düzeltilebilir. Açılan dikiş tekrar dikilebilir.
  • Ameliyat sonrasında yağ nekrozu yani yağ dokusunun parçalanması ve erimesi olabilir. Buna bağlı yara kenarından ya da dikiş arasında akıntı oluşabilir. Ameliyat sonrası devrede memelerde ağrı sızı, yanma, batma hissi olabilir.
  • Çok sarkık memelerde meme başının korunarak uygulandığı yöntemler kullanıldığında meme başının kaybedilme riski vardır. Böyle bir riskin olduğu hastalara meme başının yama şeklinde uygulandığı tekniklerin tercih edilmesi daha uygun olur. Meme başı kaybı olan hastalara cerrahi yöntemlerin dövme uygulaması ile kombine edildiği yöntemler kullanılarak tekrar meme başı yapılması mümkündür.

Ameliyatsız göğüs dikleştirme mümkün mü?

Sarkmamış memede meme başı meme altı katlantı çizgisinin üzerindedir. Hafif meme sarkmasında meme başı meme altı katlantı seviyesindedir. Daha ileri sarkmalarda meme başı bu çizginin altındadır. Hiçbir masaj, krem ya da alet meme başının yukarıya çıkmasını sağlayamaz.

Meme dokusu yağ ve meme bezinden oluştuğu için sporla, egzersizle meme dikleşmez. Çünkü bir dokunun toplayabilmesi için kas dokusundan oluşması gerekir. Bu yüzden sarkık meme sadece meme dikleştirme ameliyatı ile toparlanabilir.

Kanserle meme estetiği arasında ilişki varmı?

Meme estetiği yöntemlerinin hiçbiri meme kanseri riskini arttırmaz. Hatta memem küçültmede doku azaltıldığı için kanser riskinin düştüğü söylenir. Göğüs toparlama ameliyatında ise doku azaltımı olmadığı için kanser riski azalmaz. Bu yüzden yıllık rutin kontrollere devam etmek gerekir.

Fiyatlar nasıl belirlenir ?

Meme dikleştirme ya da diğer bir deyişle göğüs toparlama ameliyatında fiyatlar yapılacak işleme göre değişir. Sadece meme dikleştirme yapılacaksa fiyat biraz daha uygunken, mastopeksi ve silikon birlikteliğinde veya yağ enjeksiyonu gerektiğinde fiyat yükselecektir.

Meme dikleştirme ile ilgili videomuz:

108 YORUMLAR

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.