Göz kapaklarımız gözümüzü koruyan perdelerdir. Estetik yönden ise yüzün bütünlüğüne katkı sağlayan parçalarıdır. Çoğunlukla yaşın ilerlemesi, bazen de genetik yatkınlığa bağlı olarak esnekliği bozulabilir. Böylece hem görsel hem de asıl önemlisi fonksiyonel olarak sorun haline gelir. Yani özellikle üst göz kapağı sarkması görme fonksiyonunu perdeler.
Üst göz kapağında yaşlanma belirtileri nelerdir ?
Yüzdeki yaşlanma bulgularından bahsederken yüzü bir bütün olarak düşünmek gerekir. 30’lu yaşlarda alın ve kaşlarda aşağı doğru yer değiştirme başlar. Bu durum üst göz kapağı derisinde bollaşma ile kendini belli eder. 50’li yaşlarda üst göz kapağındaki kasların incelmesi ile hem derideki bolluk daha da artar hem de göz çukurundaki yağ yastıkçıklarında belirginleşme olur.
Bu doğal süreç aileden alınan bazı özelliklere bağlı olarak bazı kişilerde daha erken yaşlarda belirginleşmeye başlar. Örneğin kaşları gençlikten beri daha düşük pozisyonda olan hastalar.
Alt göz kapağında yaşlanma belirtileri nelerdir ?
Nasıl üst göz kapağındaki yaşlanma belirtileri alındaki yaşlanma ile ilişkili ise alt göz kapağındaki yaşlanma belirtileri de yanaklar ile ilişkilidir. 40’lı yaşlarda yanaktaki yağ dokusu yer çekiminin de etkisiyle aşağı doğru yer değiştirmeye başlar. Bu durum alt göz kapağı altında hale şeklinde çöküntü ve ağız kenarındaki gülme çizgilerinde belirginleşme ile kendini belli eder.
Alt göz kapağı derisinin incelmesi ile alt göz kapağı çevresi kazayağı dediğimiz çizgiler oluşmaya başlar. 50’li yaşlarda alt göz kapağı kaslarının da zayıflamasıyla göz küresindeki yağ yastıkları önlerindeki desteği kaybettiklerinden daha belirgin hale gelirler.
Üst göz kapağı ameliyatına nasıl karar verilir ?
Alın ve kaşların fizik muayenesi yapılarak kaşların seviyeleri kontrol edilir. Göz kapak hareketleri değerlendirilerek herhangi bir asimetri olup olmadığı tespit edildikten sonra kaş seviyesi minimal aşağıda ve alında ince çizgilenme mevcut olan hastalara ameliyat öncesi botox yapılarak üst göz kapakları tekrar değerlendirilir. Göz kapaklarında bolluk devam ediyorsa üst göz kapağı estetiğine karar verilir.
Eğer kaşlarda bariz düşme, alında derin çizgilenme ve üst göz kapağında belirgin dolgunluk mevcutsa kaş ve şakak germe işlemlerinin yapılmasına ve ameliyat esnasında üst göz kapaklarının tekrar değerlendirilip, üst göz kapağı estetiği yapılmasına karar verilir.
Ameliyattan önce nelere dikkat etmeli?
Ameliyattan önce bir hafta süreyle aspirin ve benzeri ilaçları kullanmayınız. Aynı şekilde yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamininin kan sulandırıcı etkisi olduğuna inanıldığı için, bunların da ameliyattan önce bir hafta süreyle alınmamasında yarar vardır.
Göz tansiyonunun fazla olması, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar göz kapağı estetiği ameliyatlarında riski arttıran durumlardır. Eğer bu kronik rahatsızlıklardan birine sahipseniz doktorunuzu bu konuda mutlaka bilgilendirin.
Üst göz kapağı estetiği nasıl yapılır ?
Yalnızca üst göz kapağı estetiği yapılacaksa lokal anestezi altında işlem gerçekleştirilebilir. Üst göz kapağı ameliyatı süresi 1 saati geçmez. Çıkarılacak deri ve kas miktarına hasta otururken yapılan çizim ile karar verilir.
Çoğunlukla uygun ölçülerde kapağın katlanma çizgisinde gizlenecek bir çizgiye neden olacak şekilde yapılan deri ve kas çıkartılması göz kapağında yeterli gerginlik sağlar. Fakat bazı vakalarda iç ve orta kısımda mevcut olan yağ yastıkçıkları çok belirgin olabilir. Bu nedenle çok az miktarda onların da küçültülmesi cerrahi olarak yapılır.
Göz kapağında, kirpiklerin tam üzerinde ‘tars’ dediğimiz kıkırdağımsı dokumuz vardır. Katlanma bu dokudan oluşur. Bu katlanmadan bir çizim alınır. Sonrasında gözün devamındaki bollukları da almak için, güldüğümüzde oluşan kaz ayaklarına paralel bir çizgi daha çekilir. Alt kısımdaki insizyon yani kesi bu şekilde yapılır. Ardından bu çizgiyi belli bir yere kadar uzatırız. Burada deri bolluğu yapan kısmı belli bir ölçüde balığa benzer şekilde çıkartırız.
Bazen iş, sadece deriyi almakla bitmiyor. Gözlere bastırdığımızda gözün yan tarafında yağ paketleri görülebilir. Üst göz kapağı ameliyatlarında bu yağ paketleri de bir miktar azaltılır. Böylece işlem tamamlandığında gözler yıllar önceki görüntüsüne kavuşuyor.
İşlem yaklaşık yarım saat sürüyor. Lokal anestezi uygulanıyor. Dikişler 5-7 gün içinde alınıyor. Dikişler alındıktan sonra göz kıvrımında en başta hafifçe pembe, zamanla görünmeyecek kadar beyaz bir çizgi kalıyor.
İşlem genelde 40 yaş üzerinde yapılmalıdır. Ancak bazen bazı insanlarda kaşlar çok düşük olabilir. Kaşların düşüklüğü de üst göz kapağında yaşlanmanın daha erken olmasına sebep olur. Eğer durum böyleyse daha erken bir yaşta uygulanması, hatta zaman zaman ilerleyen yaşlarda bir kere daha üst göz kapağı estetiği tekrarlanması gerekebilir. Kişisel görüşüme göre yapılması gereken, fonksiyonel, kişinin yorgun görünümünü azaltan bir ameliyattır.
Üst göz kapağı botoks ile kalkmaz mı?
Bazı durumlarda kalkabilir. Özellikle göz kapağının düşmesine kaşların düşüklüğü sebep oluyorsa botoks çok işe yarar. Ama belli bir yaştan sonra mutlaka üst göz kapağı ameliyatı gerekir. Zaten botoks ile kalkacak göz kapağı ve kaşlara hemen ameliyat edelim düşüncesinde değilim. İdare edebildiği kadar etmeli. Çok erken yapılan üst göz kapağı ameliyatı sonra göz kapağı tekrar sarkabilir. Bu durumda da yeniden ameliyat olmak gerekir.
Alt göz kapağı ameliyatına nasıl karar verilir ?
Alt göz kapağındaki yaşlanmayı yanaktaki yaşlanma ile birlikte değerlendirmek gerekir. Çoğunlukla 40’lı yaşlar sonrası yanak dokusu aşağı doğru yer değiştirdiğinden endoskopik yada klasik cerrahi ile yanak dokusunun da yukarı alınması gerekir. Bu işlem sonrası hala alt göz kapağı derisinde bollaşma ve alt göz kapağı yağ yastıkçıklarında belirginlik mevcut ise ameliyat esnasında alt göz kapağı estetiğinin de yapılmasına karar verilir.
Günümüzde cerrahi dışı dolgu botoks tarzı girişimleri kişiler özellikle 30’lu yaşlardan sonra sıkça yaptırmaktadır. Işık dolgusu dediğimiz alt göz kapağı ile yanak arasında kalan bölgeye yapılan dolgu yaşın ilerlemesi yada fazla kilo verme sonrası oluşan orta yüz çökmesini büyük oranda kamufle eder. Bu dolgu genellikle 1,5 senede bir tekrar edilir. Bu dolguyu devamlı yaptıran kişilerde orta yüz bölgesinde yaş ile gelişen çökmeyi değerlendirmek kolay olmaz. Dolgu miktarı fazla değilse ve çoğu eridiyse orta yüzdeki çökme gözle görülebiliyor ise yukarıda anlattığımız şekilde orta yüz germe ve alt göz kapağı estetiği birlikte yapılır. Bazen orta yüzdeki çökmeyi kamufle etmek için yağ enjeksiyonlarıda yapılmaktadır bunlarda büyük oranda kalıcı işlemlerdir. Bu nedenle bu hastalarda sadece alt göz kapağı estetiği yeterli olabilir. Bir başka durumda bazı kişiler ya kendi tercihleri nedeniyle yada orta yüzdeki kemiklerin ince ve geride olması nedeniyle yanak elmacık kemiği üst çene kemiği bölgesine çok fazla miktarda miktarda dolgu yaptırmış olabilirler. Bu kişilerde alt göz kapağı estetiğini planlarken çok dikkat etmek gerekir. Bazen işlem öncesi dolguların bir miktar eritilmesi gerekebilir.
Alt göz kapağı ameliyatında neler yapılır ?
Alt göz kapağı kirpiklerinin hemen altından yapılan kesi ile alt göz kapağı derisi kas ile beraber kaldırılır. Yağ yastıkçıklarına yapılan küçültme işlemi bazı hastalarda gerekli olur.
Genellikle yağ paketlerinin göz çukuru kenarına yayılması göz altında oluşan çöküntünün düzeltilmesinde yardımcı olur. Bu çöküntünün giderilmesinde yanak kaldırılması ve yağ yastıkçıklarının yayılması işlemi yetersiz kalırsa yağ enjeksiyonu işlemi de eklenir. Deri ve kas bolluğu uzaklaştırıldıktan sonra kas dokusu göz çukurunun dış duvarına asılır. Bu da yağ yastıkçıklarına destek sağlar.
Alt göz kapağı estetiği genellikle orta yüz germe ameliyatı ile beraber yapıldığı için genel anestezi altında yapılır. Ameliyatın süresi yapılacak ek girişimlere göre 2 ile 4 saat arasında değişir.
Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmeliyiz ?
İşlem bittiği zaman göz kapaklarını örten bantlar olacaktır. Bunlar görmenizi engellemez. Göz çevresine işlem sonrası ödemi kontrol etmek amacıyla soğuk uygulaması yapılır. Bu önlemlere rağmen, göz çevresinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bu şişlik ve morluklar ilk 2 gün artarak seyreder. 3. günden itibaren giderek azalmaya başlar. Erken dönemde arnika krem başlanması morlukların daha çabuk geçmesine yardımcı olur.
Özellikle işlem sonrası ilk saatlerde, göz kapaklarını örten bantlar üzerinde sızıntı, hafif kanamalar görülebilir. Efor, öksürme, hapşırma bu şikâyetleri artırır.
İşlem sonrası dinlenirken birkaç yastıkla başın yüksekte tutulması ödemin daha az olmasına yardımcı olur. İşlem sonrası ilk günlerde, göz çevresinde gerginlik, batma, yanma şeklinde şikâyetler olabilir. Basit ağrı kesicilerle bu şikâyetler giderilebilir.
İşlem sonrası 3. günden itibaren göz çevresindeki ödem azalmaya başlar ve aktiviteler arttırılabilir. İşlem sonrası 6-7 günde göz çevresindeki bantlar ve dikişler alınır. Bir 5 gün daha kalmak üzere göz kenarına ufak bir bant daha konulabilir. Aynı gün göz çevresinin yıkanmasına ve göz kapaklarına nemlendirici uygulanmasına izin verilir.
Bu işlemleri yaparken özenli olunmalı, sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Göz çevresindeki bantlar ve dikişler alındığı zaman, sararmaya başlamış mor alan ve sınırlı bir şişlik doğaldır. Bunlar gün geçtikçe azalır ve hafif makyajla gizlenebilir. İşlem sonrası ağır sporlardan, solaryum, sauna, güneş banyosu buhar banyosu gibi ödem arttıran uygulamalardan 6 hafta boyunca kaçınılmalıdır,
İşlem sonrası ilk haftalarda, sabahları uyanıldığında gözlerin şişmiş olması son derece sık rastlanan bir durumdur. Gün içinde bu şişlik giderek azalır. İlk haftalarda rüzgâr ve güneşe maruz kalınmasına bağlı olarak gözlerde gerginlik, batma ve sulanma olabilir. Bu durumu önlemek için güneş gözlüğünden faydalanılabilir.
Göz kapağı ameliyatı sonrası iz kalır mı ?
Üst göz kapağı kıvrımında, alt göz kapağında, kirpiklerin altında, ince, pembe bir çizgi ilk haftalarda dikkati çekebilir. Göz köşesinde ise bu durum bazı olgularda daha uzun süreyle devam edebilir. Göz kapağı derisi çok ince olduğundan deride oluşacak izi 1 yıldan sonra ayırt etmek oldukça güçtür. Yine bazı olgularda göz dış kenarının kas askısı ile asılması gereken durumlarda, ilk hafta daha belirgin olmak üzere, gözler çekik görülebilir. Bu durum her geçen gün azalır.
Göz kapağı ameliyatının riskleri nelerdir ?
- Seyrek olmakla birlikte, göz kapağı ameliyatı sırasında ya da sonrasında kanama problemi ile karşılaşılabilinir. Operasyon sonrasında kanama olursa, acil drenaj tedavisi gerekebilir. Kanama riskini artırmaları nedeni ile operasyonun on gün öncesinden, aspirin veya antiinflamatuar ilaçların kullanımı durdurulmalıdır. Tıbbi kontrol altında olmayan hipertansiyon da operasyon sırasında ya da sonrasında kanamaya neden olabilir. Göz kapakları altına kanama, iyileşmeyi geciktirebilir ve kötü iz (skar) kalmasına neden olabilir.
- Bu ameliyat sonrasında enfeksiyon genellikle beklenmez. Nadiren de olsa, enfeksiyon gelişecek olursa, uygun antibiyotik tedavisi ile sorun çözülebilir.
- Blefaroplasti sonrasında körlük, son derece nadir bir ihtimaldir. Ancak cerrahi sırasında veya cerrahi sonrasında göz içine kanama buna neden olabilir. Erken teşhis ve drenaj ile bu sorunun üstesinden gelinebilinir.
- En korkulan ve nispeten sık görülen komplikasyon ise alt göz kapağında aşağı doğru çekilme (ektropiyon ) olmasıdır. Bu olasılık ikinci kez ameliyat olan hastalarda artar. Sorun genellikle göz derisinin gereğinden fazla alınmasıdır ve tedavisi de eksik derilerin yerine konmasıdır. Bunun için üst göz kapağından deri almak gerekebilir.
- Yaşlanma, güneşte kalma ve diğer bazı şartların sonucu olarak göz kapağının görüntüsünde değişikler olabilir. Blefaroplasti ameliyatı yaşlanmayı durdurmaz, ya da göz kapağı bölgesinin gerginliğini sürekli olarak sağlamaz. Blefaroplasti ameliyatının sonuçlarını koruyabilmek için gelecekte yeni ameliyatlar ve tedaviler gerekebilir.
Göz kapağı ameliyatı fiyatları için bizi arayınız. 0 212 2967878
Merhaba, alt gözkapağı estetiği fiyat bilgisi alabilir miyim?
Mail attım.
Merhaba botoksum var iki ay oldu. Göz kapağı ameliyatı ne zaman olabilirim?
Ameliyat olabilirsiniz.
Merhaba, yaşım 55 erkek, alt ve üst göz kapaklarımda sorunlar var. alt ve üst göz kapağı için fiyat bilgisi rica ediyorum. Ayrıca alt göz kapağındaki işlem sırasında yapılan kesiden orta yüz için germe işlemi de yapılması çok daha iyi ve kalıcı sonuçlar veriyor diye biliyorum. Bunlar hakkında ve maliyeti hakkında açık bilgi rica ediyorum.
Mail attım.
Merhabalar.. ben bundan 10 gun once 1 seans mezoterapi uygulattım 3 seans tamamlamadım.. bı 10 gun sonra alt goz kapak ameliyatı olucm bu mezoterapı engel teşkil edermi ?
Bu konuyu ameliyatınızı yapacak olan doktorunuza danışmanız uygun olur kanımca.
Göz torbası için ortalama fiyat verebilir misiniz?
Erkek yaş 50
Mail attım.
Meraba üst gözkapağı ameliyatından sonra ellerde yüzün biir kısmında uyuşma olurmu bir atkaaşımda olmuştu
İlaç yan etkisi olabilir. Ameliyat ile ilgili olduğunu sanmam.
merhaba üst göz kapağı ameliyat fiyatı alabilir miyim?
Mail attım.