Burun Estetiği

burun estetiği hakkında defne erkara bilgi verdi

Yüzümüz bizim dış dünya ile ilk temasımızı sağlayan, adeta vitrinimiz olan bölgemiz. Yüz yapımız ve ifadelerimiz ile karşıdaki kişide ilk izlenimi oluştururuz. Burnumuz ise bu bölgedeki en önemli organımız. Büyük, küçük, kalkık, eğri, karga, çengel gibi isimlerle adlandırılan binbir türlü burun yapısı mevcut.

Burun şeklini beğenmeyip bu yüzden sosyal veya psikolojik sıkıntı yaşayan kişilerin başvurduğu yöntem ise burun estetiği ameliyatı. Bu yazıda detaylı olarak bu konuyu anlatacağız.

Burun estetiği nedir ?

Burun estetiği, burun şeklinden memnun olmayan kişilerin bu sorunlarını düzeltmeye yönelik işlem ve bunun için yapılan ameliyata verilen isimdir.

Estetik burun ameliyatı, cerrahi dışı estetik girişimlerden (botoks, dolgu, lazer epilasyon…) sonra en fazla yapılan estetik işlemdir. Nerdeyse saç boyatma kadar günlük hayatımıza giren burun estetiği ameliyatı ( rinoplasti) gerek halk arasında gerekse medyada günden güne artarak konuşulmakta.

İnsanlar, burun estetiği öncesi sonrası fotoğraflara ve ameliyat olan kişilerin burnuna bakarak, alınan olumlu sonuçları gördükçe artık bu ameliyata çok daha fazla ilgi gösteriyorlar.

Son 10 yılda Google’daki  “burun estetiği” araması sayısı en az 4 kat artmış. Bu da gösteriyor ki toplum, burnundaki rahatsızlıktan kurtulmak için arayış içerisinde.

Grafiğe şuradan ulaşabilirsiniz.

Tarihçe:

Burun estetiğinin tarihçesi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. İlk kaynaklar Mısır’da yapıldığını gösteriyor. Daha sonraki kaynaklar Hindistan tıbbının burun düzeltme ile uğraştığını kaydediyor. Roma İmparatorluğu döneminde kesilmiş kulak ve burunların yeniden yapılması üzerine çalışmalar yapılmış.

Ortaçağ’da İtalya’da burun düzeltme yapıldığına dair kayıtlara rastlanıyor. 18. yüzyılda Hindistan’da ilk yapay burun yapılmış. 19. yüzyılda ilk genel anestezi ile yapılan burun ameliyatı gerçekleşmiş. 20. yüzyılın başlarında ilk açık burun estetiği tekniği kullanılmış. O tarihlerden günümüze kadar burun estetiği ameliyatları gelişimini sürdürerek gelmiş. Kaynak: Wikipedia

Burun estetiği öncesi

Rinoplasti öncesinde konu ile ilgili sıkı bir araştırma yapmak yararlı olur. Gerçekten burun estetiğine ihtiyacınız var mı, nefes sıkıntınız ne durumda, sonuçlar sizi tatmin edecek mi, kime ameliyat olmalısınız gibi sorular çok önemli. Birkaç hekimle görüşerek fikir edinmenizde yarar var.

Kimlere burun estetiği yapılır ?

Burun estetiği ihtiyacı için temel koşul burun şeklinden şikayetçi olunmasıdır. Bu kişilerde burun şekli çoğunlukla doğuştan güzel değildir. Bazen de sonradan kaza, travma veya tümör gibi nedenlerle bozulmuştur.

Doğuştan gelen burun sorunları

Bazı toplumlarda ve ailelerde genetik olarak burun şekli güzel değildir. Aslında güzellik kavramı göreceli olmasına rağmen çağın ve toplumun kabul ettiği bir güzellik anlayışı kişilere bu kararı verdirir. Ülkemiz çağlardan beri göç yolları üzerinde olduğu için, toplumların karışması sonucu çok farklı burun tipleri ile karşılaşıyoruz. Dolayısı ile burunlarından şikayetçi olan kişi sayısı da hayli fazla.

Burunda sonradan oluşan sorunlar

Burun şeklini sonradan bozan en önemli nedenler kazalar ve travmalardır. Özellikle çocukluk çağındaki düşme ve çarpmalarda kırılan buruna zamanında müdahale edilmediği için, burun gelişimi olması gerektiğinden daha kötü gerçekleşir. Bu da hem şekil hem de sağlıklı nefes fonksiyonu bozukluğu şeklinde karşımıza çıkar.

Burun şeklini sonradan bozan en önemli nedenler kazalar ve travmalardır. Özellikle çocukluk çağındaki düşme ve çarpmalarda kırılan buruna zamanında müdahale edilmediği için, burun gelişimi olması gerektiğinden daha kötü gerçekleşir. Bu da hem şekil hem de sağlıklı nefes fonksiyonu bozukluğu şeklinde karşımıza çıkar.

Erişkinlik çağındaki kaza ve travmalar da burun şeklini bozabilir. Özellikle boks gibi sporlarla uğraşanlarda bunu çokça gözlemleriz.

Bir de nadir olmakla birlikte burun tümörleri ve bunlar için yapılan ameliyatlar da burun şeklinin bozulmasına, dolayısı ile burun estetiği ihtiyacına sebep olur.

Burun Anatomisi ve işlevi:

burun estetiği ve anatomisi

Detaylı öğrenmeniz gerekmez ama burun estetiği (rinoplasti) olmadan önce yapacağınız araştırmalarda karşınıza çıkacak olan terimleri ve burundaki yerlerini bilmenizde yarar var. Yandaki resimde burunda yer alan ana yapıları görebilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatı esnasında değiştirilen, düzeltilen parçaları basit ve anlaşılır biçimde çizmeye çalıştım. Ameliyatta bu yapıların bazıları veya bazen hepsi düzeltilir.  Burun anatomisi hakkında geniş bilgi için ” burun anatomisi ve işlevi ” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Burun tipleri

Daha önce belirttiğimiz gibi özellikle bizim ülkemiz tarih boyunca göç yolları üzerinde olduğu için, karışık bir gen yapısına, dolayısı ile burun tipi yönünden de çok çeşitli varyasyonlara sahiptir. Aslında daha fazla sınıfta değerlendirebiliriz. Ancak en çok görülen burun tiplerinden kısaca bahsetmek iyi olur diye düşünüyorum.

Kalın derili burun

Deri kalınlığı herkeste farklıdır. Kalınlık ne kadar artarsa hem rinoplasti ameliyatı daha zor olur hem de iyileşme daha geç olur. Çünkü kalın deri genelde yağlı olduğu için ödem tutma şansı fazla, ödemi atma süresi uzundur. Bu yüzden iç dokular iyileşse bile şişlikler daha geç ineceği için süreç biraz moral bozucu olabilir.

Konunun iyi tespiti ve hastaya iyi anlatılmasında yarar var. Kalın derinin havalanması daha az olduğu için ameliyat sonrası sivilce oluşması ihtimali yüksektir. İyi haber şu ki, zaman geçip tüm dokular iyileştikten ve ödemler atıldıktan sonra sonuç olumlu olarak karşımıza çıkar.

Uzun burun

burun uzunluğu

Yüz 3 bölümde incelenecek olursa, üst, orta ve alt bölümlerin yükseklikleri birbirine eşit olmalıdır. Ancak doğuştan bu yükseklikler çoğunlukla eşit olmaz. İşte burnun olduğu bölüm daha uzunsa veya diğer bölümler daha kısaysa burun uzun görünür.

Birde gerçekten kendi bölgesinin dışına taşan burunlar vardır. Esas düzeltmeyi biz bu tip burunlarda yaparız. Yandaki resimde gördüğünüz hanımın burun ucu üst dudağa doğru bir hayli uzun geliyor. Aslında burun sırtı düzgün olmasına rağmen özellikle uç kısmından düzeltme yapmak gerek.

Kısa burun

Uzun burnun tersine yüzün orta bölümü diğer bölümler göre kısaysa burun kısa görünür. Bazen de oran eşit olmasına rağmen burun daha kısadır. İskandinav ırkında genetik olarak gözlediğimiz bu tip burunlarda delikler çok belirgindir. Ameliyatta özellikle bu sorun düzeltilir.

Eğri burun

Bize estetik olmak için başvuran hastaların yüzde 75’inde burun içi, yüzde 50’sinde de hem burun içi hem de burun dışında eğrilik mevcuttur. Burun estetiği yapılırken burundan nefes almanın da iyi restore edilmesi şarttır. Bu hastalarda ya tek taraflı ya da çift taraflı nefes alma sıkıntısı vardır.Eğrilik hem dışarıdan hem de içeriden düzeltilir. Sonuçta hem iyi nefes alan hem de estetik açıdan güzel görünümlü bir burun elde edilmiş olur.

Kemerli burun

Burun sırtı normalde yukarıdan aşağıya eğimli ve düz bir çizgi halinde gelir. Bu çizginin, kemikler yukarıya doğru bombe yaptığı için burun sırtında yaptığı çıkıntıya kemer, böyle burunlara da kemerli burun denir. Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde gözlenir. Hatta neredeyse karakteristiktir.

Semer burun

Kemerli burunun tersine burun sırtının doğuştan veya kaza vs neticesi çökük olması durumudur. Çoğunlukla boksörlerde görülür. Bazen burun ameliyatlarından sonra da burun sırtı çökerek semer buruna sebep olabilir.

Erkek burun estetiği

Erkekteki burun yapısının maskulen yani erkeksi özelliğini kaybettirmeden rinoplasti operasyonu planlanması gerekir. Çünkü burun yüz şeklini çok değiştiren bir yapı olduğu için kadınsı bir burun erkeği çok mutsuz edebilir.

Burun ameliyatı öncesi değerlendirdiğimiz ana yapılar :

  • Burun ucu ile dudak arası açı (Erkeklerde 90 derece, kadınlarda 110 derece olması estetik olarak tercih edilir. )
  • Burun ucu genişliği, buradaki kıkırdakların yerleşimi, simetrisi ve büyüklükleri
  • Kemik ve kıkırdaktan oluşan, burna yandan bakıldığında bariz olan, hörgüce benzetilen kambursu yapının (hump) var olup olmadığı
  • Burun genişliği
  • Burnun alınla yaptığı açı
  • Nefes alma fonksiyonunun her iki burun deliği için ayrı olarak değerlendirilmesi gerekir.

 Nefes şikâyetlerinin nedenleri:

  • Burnunuzun orta hattını oluşturan, “septum” denilen, arkada kemik, önde kıkırdaktan oluşan yapıda eğrilik nedeniyle burun deliklerinin birinden nefes almak zorlaşırsa buna “Septum deviasyonu” denir. Septumdaki eğrilik bazen basit bir cerrahi girişim ile estetik burun ameliyatı yapılmaksızın düzeltilebilirken bazen ise kulak ya da kaburgadan alınan kıkırdaklar kullanılarak burunda estetik yapılandırma ile düzeltilebilir. ( septum deviasyonu olan burunlarda estetik konulu makalemi okumak için tıklayınız )
  • Burun ucunun burun sırtı ile birleştiği yerde, hava akımının doğal bir türbülans yaptığı geçiş noktasında gözle görülmeyen ama derin nefes alındığında ortaya çıkan bir geçiş sorunu vardır. Güçlü nefes alınırken burun kanatları içe doğru çökerek nefes almayı zorlaştırır. Normalde de nefes alırken burun kanatları içe çöküyorsa sıkıntı ortaya çıkar. Çoğu kez muayenede fiziksel bir sorun gözlenmez. Sorun fonksiyondadır.

Burun estetiği yapıldıktan sonra nefes alma sorunu düzelir mi?

Burun estetiğinde amaç öncelikle burun şeklini düzeltmek olmasına rağmen burnun asıl fonksiyonu olan nefes almanın korunması ve hatta mümkünse daha iyi hale getirilmesi gerekir. Bu yüzden rinoplasti ameliyatı sonrası nefes fonksiyonunuz daha iyi olacaktır.

Burun estetiği en erken kaç yaşında yapılabilir?

Burun estetiği 18 yaşından itibaren uygulanabilir. Yüz gelişiminin tamamlanması sonrası bu cerrahi girişimler yapılabilir.

Burun estetiği ameliyatını kimler yapabilir ?

Adı üstünde estetik ameliyat türlerinden biri olan burun estetiği ameliyatını estetik ve plastik cerrahi uzmanları yapar. Burnun nefes fonksiyonunu düzeltme ameliyatlarını ise kulak burun boğaz uzmanları yapar.

Ancak bir çok vakada şekil bozukluğu ve nefes fonksiyon bozukluğu bir arada olduğu için her iki uzman grubu da her iki şikayet konusunda uzmanlaşmış ve tecrübe kazanmış olabilirler. Daha önce rinoplasti ameliyatı olmuş kişilerden alacağınız tavsiye size yol gösterebilir.

Bazen en iyi burun estetiği doktoru kim gibi sorular duyuyorum. Bence en iyi estetik cerrah sizi en iyi anlayandır. Gerçekten yapabileceğini veya sizin burnunuzun olabileceğini size söyleyendir. En önemlisi de ameliyat sonrasında da yaptığı işin arkasında durandır.

Photoshop kullanımı

Bir takım bilgisayar programları ile “senin burnun böyle olacak” denilmesi ya da hastanın elinde getirdiği fotoğrafın aynısının yapılacağının iddia edilmesi bence doğru bir yaklaşım değildir. Bilgisayar programlarının genel bir fikir vermek ve ameliyatı planlamak açısından yararlı olduğu doğrudur. Fakat kıkırdak kalınlığı, deri kalınlığı gibi burun estetiğinde çok önemli olan faktörlerin değerlendirilmesi yapılamamaktadır.

Bence hastaya benzer burun şekli olan birkaç hastanın (onayları alınmış hastalar) fotoğrafları ve kişinin fotoğrafı üzerinde değerlendirmeler yapmak ve açıklamalarda bulunmak daha gerçekçi bir yaklaşımdır.

Burun estetiği fiyatları

Burun estetiği fiyatları, ameliyatı yapan doktora, ameliyatın yapıldığı hastaneye ve burunun özellikleri yüzünden seçilecek tekniğe göre değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır ?

Burun ameliyatı aslında burunla ilgili tüm ameliyatları kapsayan geniş anlamlı bir terimdir. Biz bu makalede bazen ağız alışkanlığı olarak burun estetiği ameliyatına kısaca burun ameliyatı da diyebileceğiz.

Ameliyatın genel özellikleri

  • Burun estetiği operasyonunu genel anestezi altında yapıyorum. Lokal anestezi altında yapılmasını, hastanın gözü önünde yapılan işlem olduğundan psikolojik olarak sağlıklı bulmuyorum.
  • Burun ameliyatı yaklaşık 2 saat sürüyor. Bazı ikincil veya üçüncül vakalar kulak ya da kaburgadan kıkırdak alınmasını gerektirdiğinden daha uzun sürebilir.
  • Kapalı ve açık rinoplasti yapılabilir. Ben açık burun estetiği yapma taraftarıyım. Bu sayede yumuşak doku, kıkırdak ve kemik yapılarının gözle görülerek değerlendirilebilmesi ve problemlerin tespiti daha sağlıklı yapılabilmektedir. Üstelik el yordamıyla değil direk işlem yapılan dokuyu görerek düzeltme yapılabilir. Kolumella dediğimiz, burun deliklerinin arasındaki dokuda belli belirsiz bir iz kalması ise tekniğin tek dezavantajıdır. Bu iz zamanla silikleşerek şikayete sebep olmaz. Kapalı burun estetiği ise burun delikleri içinden yapılan insizyonla burun kıkırdaklarının delikten dışarıya doğrultularak şekillendirmesi ile yapılan bir işlemdir. Kısıtlı görme alanı olduğu için her burun tipinde tercih edilen bir yöntem değildir.
  • Burun estetiği ameliyatında burun içine, ortasında kanal olan, nefes alınabilen silikon tampon konur. Tampon 1 hafta sonra alınır. Silikon çok kaygan olduğu için sümük gibi burundan kolayca çıkartılır. Tampon alınması ile ilgili çoğu insan kötü hikâyelerden bahseder. Bu hikaye eskidi artık. Şimdiye kadar tampon alırken hiçbir hastam ne fenalaştı ne de bayıldı.
  • Burun estetiği ameliyatı tamamlandıktan sonra oluşturduğu yeni yapıyı korumak ve üzerindeki derinin bu yapıya kolay adapte olmasını sağlamak için plastik atel kullanıyorum. Bu ateli bir hafta sonra alıyorum. Açık ameliyat yapmışsam burun ucundaki dikişleri de alıyorum. Bantlarımı yeniliyorum. Bu bantlar da 1 hafta daha kalıyor.
  • Ameliyat esnasında buruna uzun etkili ağrı kesici yaptığımız için ameliyat sonrası ağrı sıkıntısı pek olmamaktadır. Zaten en çok ağrı ilk 24 saatte olur. Buna engel olmak için biz ameliyat esnasında uzun etkili ağrı kesici yaparız. 24 saatten sonrada günlük ağrı kesiciler sizi rahatlatacaktır.
  • Rinoplasti ameliyatının ertesi sabahı göz çevresi şişlik ve morluk beklenen bir durumdur. Ameliyattan hemen sonra uygulanmaya başlanan buz ve morluk giderici krem ile bu sıkıntıların 2-3 gün içinde büyük ölçüde azaldığını gözlemledim. Ayrıca son zamanlarda gelişen teknoloji ve ameliyat teknikleri sayesinde morluk çok nadir olarak karşımıza çıkıyor. Burun ameliyatından sonra ilk günler ve haftalarda burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunumunuz çok rahat olmayabilir. Bu dönemde bazı sprey ve kremler kullanımını size öneriyorum. Bu uygulamalar ile burun içi kabuklar daha çabuk temizlenir.
  • Ameliyattan 2 hafta sonra burun üzerindeki tüm bantları alarak masaja başlatıyorum. Bunu bir nemlendirici krem ile aşağıdan yukarıya doğru yapabilirsiniz. Burun ateli alındığı anda, yani ilk açıldığında ödemden dolayı biraz şiş görünebilir. 1 ay sonunda ödemler geçerek şişlikler büyük oranda geçer. Dışarıdan bakanlar burnun şiş olduğunu anlamaz ama hasta şiş olduğunu hisseder. 6 ayda şişliklerin büyük bir kısmı inmiş olur. 1 yılda sonuç tamamen belli olur.  Birinci ay ile 1. yıl ay arasında çekilen fotoğraflar arasında bariz fark vardır.
  • İleri kontrolleri birinci ay, altıncı ay ve birinci yılda yapıyorum.

Rinoplasti Ameliyat yöntemleri neler?

Burada uzun uzun burun ameliyatı tekniği anlatmayacağım. Zaten aslında her hasta ayrı bir teknik gerektiriyor. Çünkü her burun farklı yaradılışa sahip. Sadece genel teknikler hakkında yine genel bilgiler vereceğim.

Açık teknik

Açık teknikle yapılan burun estetiği ameliyatıda kolumella diye bilinen, her iki burun deliğinin alttan birleştiği noktadaki deri kesilerek burun üst derisi yukarıya doğru kaldırılır. Tüm dokular görülerek, kemik, kıkırdak ve yumuşak doku düzeltmeleri yapılır.

Kapalı teknik

Kapalı teknikte kolumella kesilmez. Her iki burun deliğinin içinden kesi yapılarak burun dokuları düzeltilir.

Burundaki kemik problemlerini düzeltmek için törpüleme, yeşil ağaç kırığı şeklinde yapılan kemik kırığı ile kemik açısının değiştirilmesi yapılmaktadır. Bu açı değişikliği ile burunda daralma ya da genişleme sağlanmaktadır. Törpüleme ile kemikteki çıkıntılar düzeltilmektedir. Septum dediğimiz burun orta hattındaki kemik duvarındaki eğrilikler aşırı olduğu noktalarda kemik alımı ile düzeltilir.

Burun kıkırdaklarına yönelik yaptığımız işlemleri özetlersek; kıkırdak boyutları yapılan eksiltme yada ekleme işlemleri ile büyütülebilir yada küçültülebilir. Kıkırdaktaki şekil bozuklukları dikiş yada kıkırdak ekleme yöntemleri ile düzeltilebilir. Septum ve büyük alar kanatlardan alınan fazla kıkırdaklar burun açısını restore etmekte kullanılabilir.

Burun kanatlarındaki asimetrilerin ve büyüklüğün düzeltilmesi için burun tabanından yada burun kanadı kenarından deri çıkarma işlemi yapılabilir.

Burundaki nefes problemlerini düzeltmek için septumun darlık yapan bölümleri çatı kısmı korunacak şekilde alınabilir. Hava pasajının yeterli genişlikte olmasını sağlamak için burun ucu üzerindeki bölge ve burun kanatlarına kıkırdak destekleri konulabilir.

Alın burun açısı kemik törpüleme işlemi yada kıkırdak ekleme işlemi ile düzeltilir. Burun dudak açısı kıkırdak uzatma işlemi ile düzeltilebilir.

En iyi yöntem hangisi?

Her iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları var. Biri diğerine üstün diyemem. Burada önemli olan doktorunuzun hangi yöntemde tecrübeli olduğu. Dolayısı ile siz yönteme değil doktorunuza güvenmelisiniz.

Tampon kullanımı

tampon kullanımı

Burun ameliyatlarında en çok korkulan aşamalardan birisi tampon konması ve alınması aşamasıdır. Önceleri metrelerce gazlı bezin buruna tıkılması yoluyla yapıldığı için hem tampon konması hem de alınması hasta için oldukça travmatikti.

Günümüzde gerek ilaç teknolojisinin gerekse medikal cihaz teknolojisinin gelişmesi sonucunda, bu aşama çok kolaylaştı. Ameliyat sırasında kanama engelleyici ilaç kullanımı sonucu pek kanama görmüyoruz. Çok nadir ameliyatlar dışında sadece bu sebepten bile gazlı bezli tampon kullanımı kalktı. Sadece silikon, içinden nefes alınabilen yanda resmini gördüğünüz destekleri koyuyoruz. Bu da ameliyattan 1 hafta sonra kolayca burundan çıkarılabilen bir aparat. Bu aparat sayesinde kişinin nefes alması mümkün olabiliyor. Ve septum bölgesinde yara iyileşmesi daha kontrollü oluyor.Eskiden gördüğümüz burun içi yapışıkların oluşması da azalıyor.

Burun estetiği sonrası

Ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalmak gerekir. 1 hafta atel ve silikon tampon kullanmanız gerekir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında doktorunuz size dikkat edeceğinizi hususları tek tek söyleyecektir. Ne zaman atel çıkartılacak, silikon tampon ne zaman alınacak, kontrole ne zaman gelinecek vs. Size düşen bu hususlara harfiyen uymak.

Rinoplasti sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar

Öncelikle ilk hafta silikon tamponun iyi temizlenerek açık kalmasını sağlamalısınız. Bu sayede rahat nefes alabilirsiniz. En az 2-3 gün buz uygulamak burunda oluşabilecek şişlik ve morluklara karşı sizi koruyacaktır.

1 ay kadar vücut teması gereken sporlar, ağırlık kaldırma, tenis, diğer ağır sporlar ve ağır bir eşya taşımaya ara vermek gerekir. Çünkü bu aktiviteler burunda kanamaya yol açabilir. Buna karşın ikinci haftadan itibaren yorucu olmayacak şekilde yürüyüşe başlayabilirsiniz. 1 ay sonrada kas geliştirme egzersizleri, yüzme gibi sporlara başlayabilirsiniz.

Mümkünse 6 ay gözlük kullanmamak, şartsa en azından 2-3 ay kadar hiç kullanmamak, sonrasında çok hafif gözlükler kullanmak gerek. Bu dönemde lens kullanımı tercih edebilirsiniz. Ödem oluşmaması için sauna, hamam, solaryum, güneş banyosu ve buhar banyosuna, denize, havuza 1 ay ara vermek gerekir. Atel çıktıktan sonra yüzünüzü koruyarak duş alabilirsiniz. Ameliyat günü itibariyle 2 hafta sonra baş ve vücut duşu alınabilir.

Genel prensiplerimiz;

burun esteiği

  • Kişinin yüz hatlarıyla uyumlu, estetikli olduğu bakınca anlaşılmayan bir burun estetiği operasyonu yapmak ( estetik olduğu belli olsun isteyen hasta grubu hariç ). Çoğunluk burun estetiği ameliyatı olduğu belli olmasın istiyor. Zaten bana başvuran hastalar da benim doğal burun tercih ettiğimi bildikleri için benimle yola çıkıyorlar.
  • Burnun ana çatısına zarar vermeden çalışmak, alınması şart olmayan dokuları almamak, şekillendirerek düzeltmek. Bazı ameliyatlar görüyorum, burnun çatısı çökmüş, burun delikleri çok daralmış ya da çok genişlemiş vs. Amacımız öncelikle var olan yapıdan daha kötü bir hale sebep olmamak.
  • Nefes alma fonksiyonunu korumak. Bütün estetik ameliyatlarımızda öncelikli amacımız kişiye zarar vermeden onu güzelleştirmek. Güzellik için sağlık feda edilebilecek bir şey değil. Burun estetiği ameliyatı esnasında en çok buna dikkat ediyorum.
  • Burun estetiği ameliyatlarında burnu oluşturan kemik ve kıkırdaklara şekil verilebilir ama burun derisine genellikle hiçbir müdahale yapılamaz. Bunun nedeni burundan yapılacak deri çıkarılmasının burun üzerinde kalıcı izlere yol açmasıdır. Dolayısı ile ameliyatta kemik ve kıkırdaklara şekil verildikten sonra burun derisinin bu yeni şekle tamamen uyum sağlayacağı, bu yeni iskeleti en güzel şekilde örteceği, hiçbir noktada bolluk yapmayacağı düşünülür.

Ne yazık ki her vakada bu mümkün olmaz. Özellikle kalın burun derisi alttaki dokulara uyum sağlamakta oldukça yetersiz kalır. Bunu bir örnek ile tarif edebiliriz. Bir sandalye üzerine çarşaf örttüğünüzde, çarşafın altındakinin sandalye olduğu anlaşılırken, sandalyenin üzerine yorgan örttüğünüzde yorganın altındakinin sandalye mi yoksa başka bir şey mi olduğu anlaşılamaz.

Çok büyük burunlarda da burun derisinin altındaki çatıya adaptasyon sınırı aşıldığı zaman ortaya ameliyatta verilenden çok farklı bir şekil çıkabilir. Burun derisi adapte olmayacaksa bunu her noktada eşit olarak yapmaz ve özellikle burun ucunda bir şişlik yaratabilir. Bunu önlemek için burnu sadece belli noktaları küçültülüp, birçok yeri tam tersine doldurmak gerekebilir. Bazen bir burun içi büyütülerek de küçültülebilir.

Burun estetiğinde amaç genellikle burnu küçültmekten çok güzelleştirmektir.

Darbelerden korunma prensipleri

Burun estetiği ameliyatı sonrasında dokuların tamamen kaynaşması için özellikle sert darbe almamaya azami dikkat göstermek gerekir. Konuyla ilgili detaylı makalemi okumak için tıklayın .

Burun estetiği ameliyatına bağlı riskler nelerdir ?

Sıfır riskli bir ameliyat yoktur. Önemli olan bu rinoplasti risklerini iyi bilen ve elinden geldiğince bunlara karşı önlem almaya çalışan bir doktorunuz olmalı. İkinci önemli husus, her şeye rağmen komplikasyon olursa doktorunuzun arkanızda olacağını bilmek.

Erken Dönem Sorunlar:

  1. Kanama: Burun estetiği ameliyatı sonrası burun deliklerinden hafif kanlı sızıntı beklenir ve ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen bir gazlı bezle kontrol edilir. Bahsi geçen sızıntı giderek azalır (ilk 24-48 saat) ve zamanla sarıya doğru renk değiştirir. Burun kanaması pek fazla görülmez ama ameliyat sırasında veya sonrasında görülmesi şaşırtıcı değildir. Damlama şeklinde bir kanama olmadığı sürece müdahale gerekmez. Kanama riskini azaltmak için aspirin veya kanama arttırıcı ilaç ve besinleri ameliyat öncesi 10 gün süre ile kullanmayınız. Mümkün olduğunca istirahat edin. Tansiyonu arttırıcı yorucu işlerden kaçının. Beslenmenizde mide ve bağırsak sistemini bozmayacak yiyecekleri tercih edin.
  2. Enfeksiyon: Rinoplasti ameliyatı sonrası nadir de olsa enfeksiyon ortaya çıkabilir. Ameliyat öncesi ve sonrasında koruyucu amaçla antibiyotik kullanılması bu riski çok azaltır.
  3. Darbeye bağlı şekil bozulması: Bu dönemde çevreden gelebilecek olan darbelere karşı çok dikkatli olmak gerekir. Hafif darbeler bir sorun yaratmaz, ancak şiddetli darbeler burunda eğrilmeye yol açabilir. Böyle bir durumda doktorunuza haber vererek gerekli müdahaleyi yaptırmalısınız.

Geç Dönem Sorunlar:

  1. Solunumla ilgili sorunlar: Bu burun estetiği ameliyatına bağlı olabileceği gibi ameliyat öncesi mevcut bir sorunun düzeltilmemesi veya ameliyattan önce mevcut fakat fark edilmeyen bir durumun ameliyatta yapılan bazı manevralar ile daha belirgin hala gelmesinden kaynaklanabilir. Ayrıca alerjiniz varsa bu da solunum sıkıntısı yapabilir. Rahatsızlık sebebine göre ilaç tedavisi veya sekonder işlem gerekebilir.
  2. Burun şeklinin istendiği gibi olmaması:  Ameliyat sonrası erken dönemde, şişlikler tamamen geçmeden burnun şekliyle ilgili bazı sorunlar gözlenebilir. Estetik ameliyatlarda hastalar sonucu bir an önce görmek ister. Bu doğaldır. Fakat ameliyat sonrası iyileşme belli bir süreç gerektirir. Zamanla şişlikler azaldıkça sonuç belirginleşir. 6-18 ay içinde ödemler geçerek burnun son şeklini alması sonrası burun şekli hoşa gitmezse veya bir komplikasyon meydana gelirse yeniden operasyon gerekebilir. Bunu %5-10 oranında gözlüyoruz. Bu ikinci ameliyata revizyon burun estetiği deniyor. Revizyonu azaltmanın en önemli yolu hastanın ameliyat öncesi beklentilerini iyi anlamak ve yapılabilecekleri iyi aktarmaktır. Tabi cerrahın ameliyata en yüksek özeni göstermesi gerekir. Her burnun yapısal özelliklerine bağlı olarak olabileceği bir şekil vardır. Yüz yapısı vs buna etki eder.  Doktor ve hasta bunları detaylı bir şekilde konuşmalıdır. Örneğin burun derisinin kalın ve yağlı olması, 18 aylık bir ödem süreci gerektireceği için sabırlı olmanın önemi iyi anlatılmalıdır. Hasta-doktor güveni iyi tesis edilmiş olmalıdır.
  3. His değişiklikleri: Estetik burun ameliyatlarından sonra, dokularla birlikte ince sinir lifleri de kesildiği için geçici his kaybı görülebilir. Kalıcı uyuşukluk ise son derece nadir gözlenir.
  4. Doku kaybı: Bazen ameliyat kaynaklı bazen de iyi iyileşmeyen veya kötü yara bakımına bağlı kemikteki kırıkların ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür. Sigara içimi de buna sebep olabilir. Burundaki bazı bölgeler anormal veya geç iyileşebilir. Ciltte deri veya doku kaybı oluşabilir. Bu durumda doktorla irtibatı koparmadan, pansumana devam etmek şarttır. Hatta bazen bu yüzden düzeltme operasyonu yapılabilir.

Burun revizyonu

Bazen ameliyat sonrası oluşan komplikasyon veya sonuçtan memnun olmama sebebiyle yeniden burun estetiği olmak gerekebilir. Buna revizyon ameliyatı diyoruz. Bu konuda geniş bilgi için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Burun masajı

Burun masajı ödemlerin daha hızlı çözülmesini sağlar. Masajı bir nemlendirici krem ile aşağıdan yukarıya doğru yapabilirsiniz. Günde 2 defa, 2 dakika süreyle yapılması yeterlidir. Bu konuda bir standart olmadığı, her vaka için ayrı bir masaj tekniği kullanılması gerektiği bilinmelidir. Hatta bazı ameliyatlardan sonra masaj sakıncalıdır. Bu konuda doktorunuzun yönlendirmelerini dikkate almalısınız.

Diğer konular

Burun estetiği çok geniş bir konu. Merak edilen bazı konuları burada başlıklar halinde anlatmaya çalışacağım.

Burun ucu estetiği (tipplasti) nasıl yapılır ?

Burun ucunun düşmesinde en önemli neden burun kemik kıkırdak yapısının burun derisini taşımakta yetersiz kalmasıdır. Malum vücudumuzdaki bütün doku ve organları yer çekimine karşı yerli yerinde tutan bazı dokular vardır. Örneğin ayakta durmamızı omurgamızın gücü sağlarken, derimizin üzerimizden kayıp gitmesini engelleyen de deri altı bağ dokusudur. Burun ucu estetiği ( tipplasti ) ile doğanın veya travmaların bize verdiği zararları azaltmayı amaçlıyoruz.

  1. Yaşımız ilerledikçe burun kemik ve kıkırdakları incelir ve burun derisi elastikiyetini kaybeder. Deri altı ve kıkırdaklar arası bağ dokusu ya yeterli güçte değildir ya da gücü zamanla azalır. Burnun ucu yavaşça aşağıya ve öne doğru sarkmaya başlar. O yüzden burun dudak açımız biraz daralır. Dudak da inceldiğinden bu çoğu zaman belirgin olan bir şey değildir. Çok dikkatli kişilerce fark edilir. Bu tip durumlarda dokuları sıklaştırıcı teknikle burun ucu estetiği yaparız.
  2. Burun travmaları burun içindeki kıkırdak kemik yapıya zarar verebilir. Bu durumda da burunun desteğinde kayıp olur ve burun ucu aşağı doğru yer değiştirir. Bu yer değiştirme çoğu zaman asimetriktir. Sağ ve soldan farklı görüntüye yol açar. Zaten kişiyi en çok rahatsız eden de ya öne ya da sağa sola bakan burun ucudur. Bu tip şikayetlerde burun ucu estetiği yaparken amacımız özelliğini kaybetmiş kıkırdaklara yeniden şekli vermek ya da eksik kıkırdak varsa kulak veya kaburgadan kıkırdak alarak eksiği tamamlamaktır.
  3. Burun içinde gelişimsel olarak ya da travmaya bağlı gelişen darlık yaratan kıkırdak ve kemik yapısı cerrahi olarak nefes almayı düzeltmek amacıyla alındığında burun ucu desteksiz kalır. Böylece ilkin nefes alma artmış gibiyken şişlikler indikçe eskisinden daha da kötü olur. Burun estetiği ameliyatı yaparken burun çatısını çok iyi kurgulamak gerekir ki ameliyat sonrası burun ucu estetiği ameliyatı gerekmesin.
  4. Bazı kişilerin genetik yapısından dolayı burun ucu düşüktür. Bu nedenle estetik ameliyat olurlar. Burun estetiği (rinoplasti) sonrasında bu durum düzelir. Fakat burun derisi kalın ve oldukça büyük olan kişilerde burundaki ameliyat sertliği geçtikçe burun ucu daha aşağı doğru yer değiştirir. Hiçbir zaman ameliyat öncesi kadar düşmez. İşte bu nedenle bu duruma yol açmamak için büyük burunları belli bir oranda küçültebiliyoruz.

Burun ucundaki estetik sorunlar yani düşme, geniş olması, asimetri gibi şikâyetler burun ucu estetiği ile düzeltilebilir. Burundaki kemik yapıya, burun septumuna dokunulmadan, sadece burun ucu kıkırdaklarına ve yumuşak dokulara düzeltme uygulanmaktadır. Klasik burun ameliyatından daha kısa süren bir işlemdir. Ameliyat kısa sürdüğü için lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrası morluk pek olmaz, şişlikler de daha azdır. İyileşme süresi klasik burun ameliyatına göre daha kısadır.

Ameliyatsız burun estetiği (Likit rinoplasti) nedir?

Burun estetiği denilince akla hemen klasik kesmeli biçmeli ameliyat geliyor. Aslında estetik denince insanların gözlerinde bistüri beliriyor. Oysa estetik demek güzel, göze hoş gelen demek. Bu arada fonksiyonu da mümkünse artırıcı, değilse en azından koruyucu davranmak gerek.

Bunu sadece estetik ameliyatla yapmıyoruz. Hiç kesme-dikme işlemi yapmadan kişiye estetik bir görünüm kazandırabiliyoruz. Botoks, dolgu, mezoterapi, cilt bakımı vs bu işlemlere örnektir. Burun estetiği de ameliyatsız olarak yapılabilir. Ancak her burun değil.

Bazı seçilmiş vakalarda ameliyata gerek kalmadan burna estetik bir uygulama yapabiliyoruz. Seçilmiş vakadan kastım şu: burunda büyütme veya küçültme gerektirmeyen, küçük kırışıklıklar, boşluklar, hafif çıkıntılar, küçücük bir kemer, az miktarda burun ucu düşüklüğü gibi sıkıntıları olan kişilere ameliyatsız burun estetiği yapabiliyoruz.

Bu işlemin avantajı, genel anestezi gerektirmemesi ve hemen sonuç alınabilmesi. Genelde dolgu maddeleri ile burnu düzeltiyoruz. Zannedilmesin ki bu işlem gerçek bir burun estetiği yerine geçebilsin. Daha önce dediğim gibi burnundan şikayeti olan çoğu kişide mutlaka klasik burun estetiği ameliyatı yapmak gerekiyor.

Ameliyatsız burun estetiği yaparken kullandığımız dolgular gerçekten çok yararlı, kalitelisi oldukça iyi, fiyatları pahalı ve uygulaması kolay, ayrıca hemen sonuç veren materyaller. Ben de bazı durumlarda burunda dolgu kullanıyorum. Bunları kısaca aşağıda özetleyeceğim.

Uygulanan dolgunun kalıcılık süresi dolgu tipine göre 6 ay ile iki yıl arasındadır. Güzel olanı şu ki burun çok hareketli bir yer olmadığından dolgular bazen çok uzun süre kalıcı da olabiliyor. Kalıcılığı arttıran diğer bir unsur ise tekrarlanan işlemler. Her tekrardan sonra dolgunun kalıcılık süresi uzuyor.

Burun dolgusu nerelere yapılabilir?

  1. Burun kökü denilen 2 göz arası bölgedeki çukurun doldurulması için
  2. Burun alt kısmındaki çukurların doldurulması için
  3. Burun sırtındaki eğriliklerin düzeltilmesi için

Ameliyatsız burun estetiği ile dolgu kimlerde uygun olmaz?

  1. Kalın ve büyük burunlarda
  2. Çok yüksek kemerli burunlarda

Dolgu uygularken amaç görsel düzensizliklerin giderilmesi, profilden kemer görünümünün gizlenmesidir. Ameliyatsız burun estetiği yöntemi ile bu da belli oranda yapılabilir. Fazlaya kaçırılırsa burun daha büyük görünür. En sık bir kaç kez ameliyat olmuş burun sırtında bir takım düzensizlikleri olan ameliyat olmak istemeyen hastalara bunu uyguluyorum. Tek bir uygulama bile kişinin oldukça moralini düzeltiyor.

Bir diğer ameliyatsız burun estetiği yöntemi iple asma tekniği.Yüzde kullanımı yanında burun ucunu kaldırmak amacıyla da kullanılmaya başlandı. Bu tekniği çok uygulamıyorum çünkü her burna uygulanmaz. Ayrıca kalıcı bir şey değil. Kemeri çok fazla olan bir burnu ne kadar kaldırabilir tartışılır. Yine başarı için burun çok büyük olmayacak, kemeri çok aşırı olmayacak.

Burun kökündeki kemik zarından geçilen ip, burun ucu kıkırdaklarından geçirilir burun ucu istenen ölçüde yukarı asılmış oluyor. İlk başta uygun hastada sonuç çok güzel ama bu da kalıcı değil. Bir süre sonra ip kalıcı da olsa yumuşak doku eski haline dönmek isteyecektir.

Ameliyatsız burun estetiğinde botoks, burun ucunun konuşurken oynama durumunda kullanılır. İlgili kasa botoks yapılır. Böylece burun yukarıya kalkmış gibi görülür. Botoks birde burun yanlarında gülünce yada kötü bir koku duyunca oluşan ‘bunny lines’ (tavşan çizgileri) dediğimiz mimik çizgilerinin azaltılması ve derinleşmesinin önlenmesi içinde kulanılabilir. Burun üstü yağlı, gözenekli bir burunsa cilt bakımı, mezoterapi, peeling uygulanabilir. Burun üstündeki kılcal damarlar lazer yada koter ile yakılabilir.

Burun üstündeki benler cerrahi olarak çıkartılabilir. Küçük benler ise tanjansiyel eksizyon dediğimiz yüzeyel sıyırma yöntemiyle tedavi edilir. Burun üstünde izler olabilir, lekeler olabilir. Bunlar da büyük ise cerrahi, değilse lazer, kimyasal vs yöntemlerle tedavi edilir.

Çok alkol alan kişilerde burun mor, damarlı ve şiş görünümü olur. Buna rinofima denir. Tedavisi zordur. Çok büyükse cerrahi olarak çıkartıp başka bir yerden deri nakli gerekir. Ama çok verimli bir sonuç alınmaz. Bunun dışında bariz bir etki yaratan başka bir uygulama yoktur.

Doğal Burun Estetiği:

Doğal burun estetiği son bir kaç yılda dilimize giren bir kavram. Önceleri burun estetiği yaptıran insanların doğallıkla ilgili bir beklentileri yoktu. Sektörde hem hastalar hem estetik cerrahlar tarafından kabul gören bir biçim vardı. Hatırlarsanız estetikli burun hemen belli olurdu. Ucu sivri ve kalkık, üst kısmı kaydırak şeklinde tipik ve hemen herkeste aynı biçimde yapılan bir işlemdi. Bu sayede birbirine benzer bir sürü insan ortaya çıktı.

Zaman geçtikçe burun estetiği yaptıran insan sayısı arttı. Bu artış hasta taleplerini ve burun estetiği cerrahi tekniklerini değiştirdi. Şimdi burun estetiği yaptırmak isteyen kişiler doğal burun estetiği talebinde bulunuyorlar. Ben de kişinin yüz yapısına uygun, nefes alma fonksiyonunu bozmayacak ve çok profesyonel bir gözle bakmadıkça belli olmayan bir burun estetiği ameliyatı yapma taraftarıyım.

Burun estetiği ile ilgili sık sorulan sorular:

Ameliyat öncesi ve sonrası aklınıza takılan bir sürü soru olduğuna eminim. Bu bölümde elimden geldiğince bunlara cevap vermeye çalışacağım.

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası dikiş alımı

Açık burun estetiği yapılan ya da burun kanatları küçültülen hastalarda ameliyattan en erken 5 gün tercihen 1 hafta sonra deriye konan dikişler alınır. Burun mukozasına konan içte kalan dikişler ise kendi kendiliğinden düşer.

Ameliyat sonrası ne zaman işe geri dönebilirim ?

Burun estetiği ameliyatı size yatak istirahati gerektirecek bir ameliyat değildir. Genellikle görsel bir işiniz yoksa, işiniz masa başı ise 4. gün işinize dönebilirsiniz. Genellikle 1 haftalık dinlenmeden sonra işe dönülmesi daha konforlu olur. Böylece burun kontrolü olduktan, atel ve silikon destek çıkarıldıktan sonra kişi daha rahatlar.

Burun üzerinde 1 hafta daha durması gereken bantlar fazla görsel sıkıntıya yol açmaz. Hatta bazı hastaların o kadar güzel makyaj yapıyorlar ki bantları ayırt etmekte güçlük çekiyorum.

Burnum son halini ne zaman alır ?

Burun ameliyatı sonrası ilk atel alındığında şişlik oldukça fazladır. Bu dönemde burnunuzun şeklini yandan bakarak değerlendirebilirsiniz. Ameliyatınızdan 1 ay sonra şişliklerin büyük bir bölümü iner. Artık ameliyat olmuş görüntüsünden kurtulmuş olursunuz. Ama hala burun kalıp gibidir. Burun son şeklini rinoplastiden 1 yıl sonra alır. 1. Ay ile 1 yıl sonra çekilen fotolarda oldukça fark vardır. Ancak kalın derili burunlarda bu süreçler biraz daha uzun sürer.

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı yaparken kemik kırıyor musunuz ?

Her burun estetiği ameliyatında farklı işlemler yapılır. Kemerli bir burunda burun üzerinde çıkıntı yapan kemik ya çizel dediğimiz özel aletler ile tahta oyar gibi alınır ya da kalın dişli törpüler ile törpülenerek alınır. Bu işlem yapılınca hali ile burun sırtı genişler bu da yanardağa benzer bir görüntüye neden olur. Sırtın tekrar inceltilip normal bir dağ görüntüsüne kavuşturulması için yan burun kemilerine yeşil ağaç kırığı yapılarak içe doğru eğim verilir. Böylece çatı kapanır. Daha estetik bir görünüm elde edilir.

Çok eğri olan burunlarda bu kemik kırma işlemleri yapılmaz ise eğriliği düzeltmekte mümkün olmaz. Burun sırtına müdahale gerekmeyen işlemlerde, mesela burun ucu estetiğinde kemik kırma işlemi yapılmaz.

Burun estetiği ameliyatı ile burun deliklerim eşitlenir mi ?

Bence burun ameliyatının en zor kısmı burun deliği müdahalesidir. İçerdeki eğrilik nedeniyle çoğu kişide ameliyat öncesinden de delikler eşit değildir. Ameliyat sırasında burun ucu ve sırtına uygun orantı da delik elde edilmeye çalışılır. Ancak birbirinin tam aynısını yapmak çoğunlukla mümkün olmaz. Çünkü burun deliğinin seviyeleri de farklıdır. Mümkün olan en yakın görüntü sağlanmaya çalışılır.

Burun ucu açısından delikler çok etkilenir. Bu gibi durumlarda burun kanadı içine de kıkırdak desteği koymak gerekebilir. Bir de yumuşak üçgen dediğimiz burun deliğini uca bağlayan bölüm onarımı oldukça güç bir bölgedir. Bu bölgenin orjinalini çok bozmamak gerekir.

Burun estetik ameliyatı SGK karşılar mı?

Burun estetik ameliyatını, özel bir işlem olduğu için SGK karşılamaz. Devlet burun içinde nefes alma sıkıntısı yaratan burun ucu eğriliği ve veya burun içi konkaların küçültülmesi gibi ameliyatları karşılar. Bazı durumlarda estetik müdahale yapmadan burundaki nefes sıkıntısını temelli düzeltmek mümkün olmaz. Böyle bir şey yapıldığı taktirde de burunda ciddi şekil bozukluğu olur. Burun ucu düşer. Nefes almak daha da güçleşir.

Türkiye’de burun estetiği

Özellikle başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bu konuyu çok araştırıyorlar. İstanbul burun estetiği konusunda dünyanın sayılı şehirlerinden biri haline geldi. İzmir, Ankara, Bursa, Antalya gibi diğer büyük şehirlerde de pek çok başarılı cerrah var. Sağlık turizmini devletimizi de desteklemesiyle yabancı uyruklu hastalar da ülkemizi tercih ediyor. Hem estetik hem tatil bir arada olması başka bir tercih sebebi oluyor.

Burun estetiği fiyatları ve ön görüşme için lütfen bizimle iletişime geçin.

Muayenehane tel: 0090 212 2967878

Whatsapp:  0090 533 6921598

Burun estetiği ile birlikte yapılabilen yüz estetiği işlemleri:

20 YORUMLAR

  1. Merhaba Defne hanım, burnum ile alakalı herhangi bir sağlık sorunum yok fakat yapısından hiç ama hiç memnun değilim, aslında o kadar da kötü bir burnum olduğunu da düşünmüyorum fakat daha iyisi olabilecekken neden böyle kalsın. burnum biraz kemerli ve ucu hafifçe aşağıya doğru bakıyor. acaba estetik için ne kadar fiyat veriyorsunuz, şimdiden teşekkür ederim.

  2. Merhaba hocam, 2 ay once rinolapsy ameliyati oldum ve ameliyati olma sebebim burnumun uzun ve kemerli olmasi idi. Suan burun sirtim dumduz ve hala uzun duruyor. Ozellikle burun ucum one dogru uzun geliyor. 1 yil gectikten sonra bi duzelme olmaz ise burun sirtina torpuleme yapilmasi burnuma havis kavisli ve daha kucuk bi goruntu verir mi? Tesekkurler!

  3. Merhabalar nazal septum deviasyon ameliyatı oldum ameliyat öncesi nefes almam zordu şuan %100 olmasa da gayet rahat nefes alabiliyorum fakat sorun şu ki internette defalarca araştırmama rağmen adını bulamadığım yamuk kemik tarafından burnum şuan yamuk. Kemiğin tarifini şöyle vermek istiyorum. Üst çeneden daha doğrusu üst dudagimin tam ortasında bulunan çukurun bitiminde her insadan ortada bulunan o kemik bende sağa doğru kaymış ve o şekilde kaynamış gibi gözüküyor fakat arastirmama rağmen hiçbir şekilde bu kemiğe dair eğrilik ameliyat vs bulamadım. Sizden ricam bu kemik ve sorun hakkında bildikleriniz varsa estetiği ve güncel ücret bilgilerini benimle paylaşmanız şimdiden teşekkür ederim

  4. Burun törpüleme ya da hafif ucunu kaldırma estetik fiyatlarını öğrenebilir miyim? Benim burnunun üstünde ufak bir çıktı var onun kaybolmasını istiyorum sadece burun ucunu kaldırarak o çıktı kaybolabilir mi? Bi de Aynı anda iki estetik yapıyormusunuz mesela burun ve meme estetiği gibi?

  5. Kemerli burun estetiği ameliyatı fiyatı nedir .. genel anestezi ile mi yapılıyor..nefes almada güçlük çekiyor.. sağ tarafa doğru kayiklik var

  6. Teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.Doktorum geçer dedi fotoğraflarıma bakmadan,umarım geçer.Gerçekten kendi doktorlarımız bu kadar ilgili değilken sorularımıza cevap vermeniz çok incelik.İyi çalışmalar dilerim

  7. Merhabalar hocam öncelikle herkesin sıkıntısına cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben 20 gün önce ameliyat oldum şişliklerim büyük oranda indi fakat benim burun ucum hafif sağa bakıyordu ama bakıldığında belli değildi , şuan yine sağa doğru bakıyor ve belli oluyor. Görenler direk burnun yamuk diyor. Sol tarafım sağa göre daha çok şiş acaba bundan dolayımıfır hocam birde hafif kemerim vardı doktorum kemeri aldık dedi ama yine hafif kemer varmış gibi duruyor işaret parmaklarımla aşağı doğru çekince kemer kayboluyor sizce buda ödem mi? Şimdiden teşekkürler hocam

    • Rica ederim, elimden geleni yapıyorum. Şu an yaptığınız çoğu değerlendirme yanlış olur. Henüz çok erken.1-2 ay geçsin büyük oranda sonuç belli olur. 6 ayda tam oturur.

    • Hocam iyi bayramlar 2.5 sene önce burun ameliyatı olmuştum dün kendi elimle istemsiz bir yumruk darbesi aldım bakınca bir şey gözükmüyor dokunuca hafif bir şiş var gibi sizce bir şey varmıdır

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.