Zor burunlar için estetik burun ameliyatı

18
47579

Estetik burun ameliyatı ülkemizde en çok yapılan estetik cerrahi girişimdir. Zamanını, ödeme gücün ayarlayabilen her yaş grubundan insan estetik cerrahi kliniklerine başvurarak bu ameliyatı olabilmektedir. Burun estetiği ameliyatının ikincil, bazen üçüncül ameliyatları da diğer estetik ameliyatlara göre fazladır. Çoğunlukla kişinin hayalindeki görünüme ulaşamaması bunda etkenken, kanımca geniş bir genetik dağılıma sahip olmamızın da bunda payı var. Çok çeşitli burunlara sahibiz. Kimi yüksek, kimi düşük, kiminin derisi kalın, kiminin ince, hatta bazen burunun üst ile alt yarısı da birbirinden çok farklı. Tabi bir de dış etkenler de var. Çocukken yaşadığımız küçük travmalar, ileri yaşlarda eğik gelişen burunlara ve hatta yüz asimetrisine yol açmaktadır.

Biz cerrahlar estetik burun ameliyatı isteyen hasta odamızın kapısından girer girmez genellikle teşhisi koyarız. Yapılan muayene ile sağlamlaştırırız. Derisi ince, fazla asimetrisi olamayan, burun delikleri çok gözü tırmalamayan hastalara bayılırız. Böyle burunlara yapılacak şey bellidir. Teknik iyi uygulandığında sonuç çok güzel olur. Hasta arkasından pek çok hasta gönderir. Fakat bazı burunlar var ki estetik ameliyat sonrası elde edilecek sonuç ancak ve ancak doğru cerrahi teknik ile olur. Klasik teknikler uygulandığında burun düzeltileceğine daha da kötü sonuç elde edilebilir. Ameliyat sırasında cerrah adeta bir heykeltıraş gibi çalışmalıdır. Burun içindeki kıkırdakları yeniden şekillendirmeli ve dağılımlarını yüzün ana hatlarına göre yapmalıdır.

Zor burunlara örnekler;

  • Kalın derili burunlar
  • Burun delikleri büyük ve kötü şekilli burunlar
  • İleri yaşlardaki hastaların burunları
  • Burnun kemik kısmı ile kıkırdak kısmı arasında aşırı büyüklük farkı olan burunlar
  • Çok kısa burunlar
  • Çok uzun burunlar
  • Burun ucunda eski izleri olan burunlar

Yukarıda bahsettiğim burunlar daha önce herhangi bir nedenle burun ameliyatı olmamış burunlardır.

Kalın derili burunlar genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerde rastladığımız bir durumdur. Genellikle memleketi ülkemizin doğusu olan hastalarımızın burun derileri kalındır. Bazen burnun uç kısmı kalın, üst kısmi ince derili olabilir. Kalın deri altında ne kadar inceltilse de aşağına oluşturulan kıkırdak, kemik inşasını göstermekte yetersiz kalır. Bu duruma şu örneği verebilirim. Bir sandalyenin üzerine çarşaf atasak altındakinin sandalye olduğunu anlayabiliriz, ama yorgan atarsak altındakinin ne olduğunu anlayamayız. Eğer kişinin kıkırdakları da kalın ise o zaman işimiz daha kolay oluyor. Kalın derili hastalarda burun çatısını büyüterek genel burunda küçülme sağlayabiliyoruz. Burun ameliyatı öncesi burundaki ödemin ince derili hastalarımız oranla daha geç düzeleceğini de mutlaka hastalarımızla paylaşmalıyız.

Burun delikleri çok çeşitlidir. Kimi zaman yassı, kimi zaman yukarı doğru çekinti gösteren şekilde olabilir. Delikler burun ucu açısı ve genişliği ile oynanarak ya da taban veya kenardan küçültülerek güzelleştirilebilir. Burun çatısı ve orta duvarında (septumda) eğrilik olan hastalarda burun deliklerinde eşitsizlik sık görülür. Yukarıda söylediğim girişimler tek taraflı ya da farklı büyüklüklerde yapılarak mümkün olan en eşit durum sağlanır. Yan duvarları orta duvara göre kısa olan burunlarda delikler yukarıya doğru çekik gibidir. Klasik cerrahi girişimler daha kötü duruma yol açabilir. Burun uzatılarak, delikler küçültülerek deliklerin görünümü güzelleştirilebilir.

50 yaş üzeri burunlarda burun derisinde yaş ile uyumlu elastikiyet kaybı oluşur. Deri çıkartma işlemleri iz ile sonuçlanacağından burun çatısında yapılacak yükselti ile estetik görünüm daha güzelleştirilebilir. Fakat elastikiyeti azalan deride gevşeme olabileceği ama hiçbir zaman estetik burun ameliyatı öncesi duruma gelinmeyeceği söylenmelidir.

Burun tipi daha büyük olan hastalarda burun sırtında kötü bir çıkıntı ya da eğrilik yok ise eşitliği sağlamak için burun tipini yükselterek ve küçültülerek burun sırt kısmına uygun bir burun elde edilebilir. Hatta bazen özellikle erkek hastalarda burun kökü ya da sırtını da yükseltmek gerekebilir.

Burun ameliyatı ile kısa burunlarda uzatma elde etmek güçtür. Burun şekillendirilirken daha kısalma olmamasına dikkat edilmelidir. Yanlış müdahale burun deliklerinin çok belirgin olmasına yol açabilir.

Çok uzun burunlarda deri fazlası çoktur. Belirgin iz olması istenmediğinden deri çıkarılamaz. Bu nedenle burun ucu zaman içinde tekrar düşmeye meyil eder. Bu durum konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Bu hastaların genellikle yüzleri de uzun olduğundan bu durum kabul edilebilir.

Burun uç kısmındaki izler tam bir baş belasıdır. Daha önce geçirilen travma ya da ben alımı işlemleri ilişkili olabilirler. Deri bu bölgede serttir. Öncelikle estetik burun ameliyatının yapılabilmesi için izin oluşumundan en az bir yıl geçmiş olmalıdır. Bu bölgede yumuşak bir deri olmadığından burun ucunda verilmek istenen açıyı ortaya koymak güçleşir. Ameliyat sonrası bazı dolgular ile bu izin neden olduğu görüntü sıkıntısı giderilmeye çalışılır.

Burun yüzümüzün ortasında yüzümüzün tümünün dengesini değiştiren bir organdır. Bazen bir burun ameliyatı tüm sempatinin o kişide toplanmasına neden olabilirken, bir başka kişide ise sadece doğal bir görünüme neden olabilir. Anlayacağınız burunun kendisi kadar gerisi de önemlidir. Bazen hastalarımıza bu nedenle kombine işlemler öneriyoruz. Örneğin kaşlar, dudak ya da yanaklara bazı estetik düzeltme işlemlerini de ekliyoruz.

Burun muayenesi sırasında benzer problemlere sahip kişilere ait fotolar üzerinde durumun açıklanması kanımca en sağlıklı görüşme yöntemidir. Hatta iyileşme süreci de ameliyat sonrası çeşitli zamanlarda çekilen fotolar ile açıklanabilir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.