1 En sok hangi bölgelerden yağ alımı yapılır ?
Kadınlarda vücut tipine bağlı olarak yağ alımı ihtiyacı olan bölgeler değişir. Jinekoid vücut yapısına sahip olan, yani kalçaları belirgin, beli ince kadınlarda, en sık basen, uyluk içi ve diz içi bölgelerinden yağ alımı ihtiyacı olur. Android vücut tipine sahip olan, yani bel kalın, bacakları ince olan kadınlarda ise en sık bel, karın, sırt ve üst kol bölgesinden yağ alımı ihtiyacı olur. Erkekler ise sıklıkla bel ve karın bölgesinden yağ alımı ihtiyacı ile başvuru yaparlar.
2 Hangi liposuction yöntemi ile yağ alımında sonuçlar daha iyidir ?
Klasik liposuction yöntemini basitçe açıklar isek; deri altı yağ tabakasındaki yağ hücrelerinin bölgesine deriye paralel olarak yerleştirilen metal kanüller ile aspire edilmesidir. Bu işlem öncesinde aspirasyonu kolaylaştırmak, kanamayı azaltmak ve ameliyat sonrası ağrı oluşumunu azaltmak amacıyla çeşitli serum kokteylleri kullanılır. Bunun oranları cerrahın tecrübesi ile ayarlanır. Son yıllarda liposuction yönteminin etkinliğini arttırmak amacıyla bir çok yeni teknikler geliştirilmiştir. Bunlardaki amaç yağ hücrelerinin aspirasyonunu kolaylaştırmak, deri altı sinir ve damar dokularına hasar oluşmamasını sağlamak ve yağ alımı sonrası oluşacak deri bolluğunun alt dokulara sarkma olmadan adaptasyonunu sağlamaktır. Vaser ve laser liposuction sistemleri bunun vaadi ile piyasaya girdi. Kullanım tecrübelerim de bu vaadlerin her vakada gerçekleşmediğini gördüm. Doğru şekilde sabırla yapılan süper wet teknik ile bu cihazlar ile oluşturulan etkiyi oluşturmak fazlasıyla mümkündür.
3 Her kişi liposuction işlemine uygun mudur ?
Öncelikle sağlık problemi olmayan, ameliyat öncesi tahlil ve muayene bulguları normal olan aşırı kilolu olmayan bölgesel yağlanmaları olan bireyler bu işlem için uygundur. Liposuction ile biraz kilo verirsiniz. Ancak bu ameliyattan beklentiniz kilo vermek değil, kalıcı olarak vücut şekillenmesini sağlamak olmalıdır.
4 Liposuction sonrası teknik ne olursa olsun hangi kişilerde yeterli deri sıkılaşması sağlanamaz ?
Alt karın, iç bacak ve üst kol derisi, deri kıvamı ve o bölgeyi dolduran yağ dokusunun miktarının oluşturduğu bollaşma miktarından sarkma anlamında çok etkilenir. Eğer genetik olarak derinin alt tarabası olan dermis tabakası kalın ve yağ dokusu tabakasında bağ dokusu fazla ise deride sarkma her şeye rağmen az olur. Ameliyat öncesi muayenede tecrübelerimize dayanarak bu konuda yorum yapmamız mümkündür. Deri sıkılaşmasının yeterli olmayacağını düşündüğümüz kişilere en az 6 ay sonra germe ameliyatı planlanabilir.
İki doğum üzerinde doğum yapan kişilerde eğer karında çatlaklar oluşmuş ise dermis tabakasında güçsüzlük çok fazladır. Bu durumda o bölgedeki hasarlı deri liposuction sonrası sağlıklı bir görünüm sağlamaz. Bu nedenle işlemin tam ya da mini karın germe ile kombine edilmesi uygun olur.
45 yaş üzerinde yaşlanmaya bağlı olarak vücut derisinde incelme ve elastikiyet kaybı oluşur. Bu durum özellikle uyluk içi ve üst kol içi derisinde daha belirgindir. Bu durumda kişinin şahsi genetik yükünün belirlediği avantajlar yok ise deri de yeterli toparlanma olmayabilir. Ancak kas hacmini arttıran pilates tarzı sporlar ile bunun da aşılması mümkün olabilir.
30 kilo üzerinde kilo alıp verme sürecine maruz kalan kişilerde liposuction öncesi deride belirgin sarkma var ise liposuction deride yeterli sıkılaşma sağlamaz. Bu durumda liposuction ile birlikte germe işleminin aynı seansta planlanması uygun olabilir. Mesleki tecrübelerime dayalı olarak bu vakalarda üst bacak bölgesinde basen, uyluk içi ve diz içi liposuction ya da yağlama ön bacakta da fazla ise sirküler liposuction uygulamasının yapılmasından en erken 6 ay sonra bacak germe yapılması daha etkin sonuç sağlar. Üst kol için de aynı uygulamayı tercih ediyorum. Karın için bel ve göbek üzeri liposuction işlemini tam karın germenin aynı seansta yapılması ilk tercihim. Ancak bazen gövde yağlanması fazla olan kişilerde sırt, bel ve karın liposuction işlemi çepeçevre uygulayıp, en erken 6 ay sonra karın germe işlemini tercih edebiliriz.
5 Liposuction sonrası etkinliği arttırmak için neler yapabilirsiniz ?
Liposuction sonrası korse kullanımı çok önemlidir. Minimum 1 ay korse kullanımı şarttır. Ben genellikle 1 aydan sonra 2 hafta daha gündüz korse kullanımını tercih ediyorum. Kilo fazlası fazla olan, sirküler liposuction yapılan vakalarda ise 2 ay kadar korse kullanımı uygundur. 2 haftadan sonra korsenin bir küçük boya değiştirilmesi de korsenin etkinliğini arttıran bir durumdur.
Ameliyat sonrası ilk 2 ay ödemin en fazla olduğu lenfatik dolaşımın henüz daha tamir olmadığı dönemdir. Bu dönemde bol hareket edilmesi ve bol su tüketilmesi elzemdir.
Ameliyattan 1 ay sonra lenfatik dolaşımı arttırmak amacıyla el ya da cihazlar ile yapılan masaj yöntemlerinin uygulanması süreci hızlandırır. Bu dönem de yüzme de imkan olursa faydalıdır.
Ameliyattan 2 ay sonra pilates tarzında kas gücünü arttırmaya yönelik kas egzersizlerine başlanması yağ hücrelerinin alındığı bölgedeki boşluğun kas ile dolması ve deri adaptasyonunun kolaylaşmasını sağlar. Özellikle üst kol ve uyluk içinde etkin sonuçlara bu şekilde daha çabuk ulaşılabilir.
6 Yağ enjeksiyonu en çok hangi bölgelere yapılır ?
Yağ enjeksiyonu yüz ve vücutta çeşitli bölgelerin hacminin arttırılması ve şekillendirilmesi için tercih edilen etkili bir tedavidir. Yüzde alın, şakak, yanak, çene ve dudak en çok uygulama yapılan bölgelerdir. Ayrıca derin mimik çizgilerinin doldurulması ve yüzdeki asimetrik görünümün düzeltilmesi için de yağ enjeksiyonu tercih edilebilir. Trans bireylerde kesin erkeksi hatların yumuşatılmasında da yağ enjeksiyonu başarılıdır.
Vücutta en sık meme, popo, kalça ve alt bacak içi bölgelerine yağ enjeksiyonu uygulanır. Özellikle popo ve kalça bölgesindeki uygulamalar vücudun şeklini kalıcı olarak jinekoid yapıda olacak şekilde değiştirir. Bacaktaki uygulamalar ise bacak eğriliğini kamufle edecek şekilde yapılır.
7 Yağ enjeksiyonu için yağ alımı hangi bölgelerden yapılabilir ?
Yağ hücresi ihtiyacı miktarına bağlı olarak yağ alımı yapılacak bölge sayısı tercih edilir. En sık karın, bel ve basen bölgesi tercih edilir. Uyluk içi, diz içi, sırt ve üst kollar da yağ hücre ihtiyacının karşılanabileceği diğer bölgelerdir. Meme ve karın için genellikle 2 ya da fazla bölgeden yağ alımı gerekir. Yüz ve bacak için tek bölgeden yağ alımı yeterli olabilir. Kişinin kilo ve boyundan tahmini olarak ne kadar alım ve nakil gerekebileceği tayin edilebilir. Muayenede durum netleşir. Muayeneye gelemeyenler için gönderilen fotoğraflar üzerinden tahmini bilgi verilebilir.
8 Yağ enjeksiyonu kalıcı bir işlem midir ? Tekrar yağ enjeksiyonu gerekir mi ?
Yağ hücre nakli yapılan bölgenin yağ hücre sayısı kalıcı olarak artar. Bu nedenle bu işlem kalıcıdır. Kilo verdiğimizde yağ hücreleri küçüldüğü için kilo vermeden ameliyat bölgesi diğer bütün vücut bölgeleri gibi etkilenir. Yağ nakli yapılan bölgeye komşu bölgeden yağ alınması nakil sonrası göreceli olarak etkinliği arttırır. Örneğin popoya yağ enjeksiyonu sırasında belden yağ alınırsa, bel inceleceğinden popo daha belirginleşir. Popoya yağ hücre nakli de yapılınca etkinlik daha çok artar. Memeye yağ enjeksiyonu yapılırken yağ karından alınırsa, memeye yağ enjeksiyonu ile birlikte memelerin belirginliği daha da artar.
Popo ve memeye yağ enjeksiyonu sonrası daha büyüme tercih eden hastalar olabilir. Yağ alımı yapılabilecek başka bir bölge varsa en erken 6 ay sonra tekrar yağ enjeksiyonu yapılabilir.
9 Liposuction yapılan bir bölgeden tekrar yağ alımı yapılabilir mi ?
Etkin bir liposuction işlemi sonrası genellikle o alanda aspire edilebilecek yağ hücresi pek kalmaz. Ancak bazen kişinin talebi üzerine en az 1 yıl sonra tekrar işlem yapılabilir. Bu işlemde oldukça az yağ dokusu çıkar. Ekstrat daha çok fibröz dokudan oluşur. Bunun yağ nakli için kullanımı pek tercih edilmez.
10 Aynı anda birden fazla bölgeye yağ enjeksiyonu yapılabilir mi ?
Eğer kişinin yağ hücre miktarı yeterli ise birden fazla bölgeye yağ enjeksiyonu yapılabilir. Meme ve popo enjeksiyonunda daha çok yağ gerekeceğinden ikisinin bir arada yapılması pek mümkün olmaz. Bunu ancak kilo fazlası fazla oan kişilerde sağlayabiliriz. Popo ya da meme yağ enjeksiyonuna yüz ve veya bacak yağ enjeksiyonu eklenebilir.
11 Hangi bölgeye ne kadar yağ enjeksiyonu yapılabilir ?
Her bir memeye ortalama 300 cc yağ enjeksiyonu yapılabilir. Kişinin boyu ve göğüs kafesi yağısı ve meme büyüklüğüne göre ortalama rakam değişebilir. Her bir popo bölgesine ortalama 400 cc yağ enjeksiyonu yapılabilir. Yine boy ve popo hacmine göre rakam değişir. Kalçaya yağ enjeksiyonu da popoya yağ enjeksiyonuna eklenirse yine rakam artar. Yüz bölgesine 50 ile 100 cc civarında yağ enjeksiyonu yapılabilir. Alt bacak bölgesinde her bir bacağa 100 ile 200 cc arası yağ enjeksiyonu yapılabilir. Alt arka bacağa da yağ enjeksiyonu yapılacak ise kişinin boyu uzunsa rakam her bacağa 300 cc ye çıkabilir.
12 Yağ enjeksiyonunun başarısını arttırmak için neler yapabilirsiniz ?
Yağ hücreleri enjekte edildikten sonra ilk üç günde yeni damar oluşumları meydana gelir. Bunlar yağ hücrelerinin kalıcı olarak yaşamasını sağlar. Özellikle bu ilk üç gün sigara kullanılmaması ve yağ hücrelerinin baskıya maruz kalmaması lazımdır. Bu süreyi genellikle 10 güne uzatarak daha güvenli hale getirmek çok doğru bir seçim olur. Baskıyı önlemek için enjeksiyon bölgesinin üzerine oturma ve yatma yapılmamalıdır. Bunu sağlamak için yatış pozisyonu bizim tarafımızdan hastaya tarif edilir. Gerekirse oturma yastığı kullanımı önerilir. Kullanılan korse ve sütyenlerin de aşırı sıkı olmaması gerekir. Kanül giriş delikleri temiz tutulmalı ve terlememeye çalışılmalıdır. 3. günden sonra hızlıca her gün ılık duş alınması uygun olur. Verilen reçetenin tarif edildiği gibi kullanılması önemlidir.