Normalde meme silikonu ameliyatı yaptığımızda meme silikonun vücutta konulduğu yerin etrafında bir kapsül oluşur. Bu durum vücudun normal bir reaksiyonudur. Kapsülün normalden daha fazla sertleşmesine kapsül kontraktürü denir. Buna bağlı olarak memede şekil bozukluğu ve ağrı meydana gelir.

Kapsül kontraktürünün sertleşme oranına göre çeşitli dereceleri vardır. Aslında kapsül vücuda konulan bütün yabancı cisimlerin etrafında oluşan normal bir durumdur. Diz protezi, kalça protezi, kalp pili vs. Aynı şekilde silikonların da etrafında böyle bir doğal kapsül oluşur. Eğer çok fazla inflamasyon dediğimiz bir yara iyileşmesi reaksiyonu, içinde bir miktar sıvı birikimi, bakteriyel kontaminasyon ya da kirlenmeye maruz kalırsa normalde yumuşak olması gereken kapsül daha çok sertleşmeye başlar. Daha belirgin bir iz dokusu şeklinde iyileşir.

Kapsül kontraktürü silikon takıldıktan sonra 3 ile 12 ay içinde herhangi bir zamanda oluşabilir. Eğer üç aydan daha önce bir kapsül durumu oluşursa bunun bir kanama veya enfeksiyona bağlı olan bir problem olduğunu düşünebiliriz.

4 derece kapsül kontraktürü vardır:

  1. derecede meme normal görünümlüdür, yumuşaktır. Ölçüsünde ve şeklinde bir değişiklik yoktur.
  2. derecede memede hafif sertlik vardır ama görüntüsü normaldir.
  3. derecede meme serttir ve görüntüde de şekil bozukluğu vardır.
  4. derecede meme çok serttir, elleme ile çok ağrılıdır ve görüntü olarak da şekil bozukluğu bârizdir.

İlk iki derecedeki kapsül kontraktürlerine herhangi ameliyat işlemi genellikle gerekmez. Masaj tedavisinden fayda görürler. Üçüncü ve dördüncü tip olanlar da genellikle ameliyat yapılması gerekir. Bu ameliyatta yapılan işlem; kapsülün ve implantın ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Kapsül kontraktürü oranı tüm silikon takma işlemleri içinde %1 -2 dir. Bu oranın içine üçüncü, dördüncü derece yani ameliyat gerektirenler sokulmuştur. Birinci, ikinci dereceler de sokulursa daha fazla bir oran olabilir. Fakat genellikle onlar ameliyat gerektirmez. Hasta da böyle bir talepte bulunmaz.

Kapsül kontraktürü gelişimi bir çok şeye bağlı olabilir. Ameliyat kesisinin yapıldığı bölge, seçilen ameliyat loju, yeri, yani kas altı mı, meme altı mı gibi, implant tipi ve cerrahi yetenekler.

Eski zamanlarda, özellikle 2000 yılından önce kapsül kontraktürü miktarı oldukça fazlaydı %59 gibi çok yüksek bir rakamdı ve bunların %18 ile %39.7‘sinin ameliyatla tekrar düzeltilmesi gerekiyordu ama şimdiki yapılan çalışmalarda bu oranlar %1-2 gibi değerlere düşmüştür. Bunların tabi geliştirilen silikonların kalitesinin, teknolojisinin artmasıyla yani daha iyi hale gelmesi ile alakası vardır. Genellikle insizyon olarak aksiller (koltuk altı) ve meme ucu insizyonlarından yapılan işlemlerde kapsül gelişimi olasılığının daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Mesela aksiller olanlarda %9 gibi bir orana ulaştığı konusunda da çeşitli yazılar vardır.

Kapsül kontraktürü riskini arttırabilecek durumlar şunlardır:

  • bakteriyel enfeksiyon gelişimi
  • areola çevresinden yapılan insizyonlar
  • meme altı yerleştirilen protezler
  • ameliyatta açılan protezin uzun süre dışarıda kalması
  • yerleştirilmeden önce hematom oluşması
  • diren kullanılması

Kapsül kontraktürü gelişimine engel olmak için:

  • çok büyük implantların kullanılmaması,
  • diren kullanımının yapılmaması,
  • implantın mümkün olan en kısa sürede transfer edilmesi,
  • kutusu açıldıktan uzun süre dışarda bekletilmemesi,
  • implantların konulmasında daha çok tercih edilen lojun kas altı (submuskuler) plan olunması.
  • yine intravenöz (damar içi) ve oral antibiyotik prolaksisinin ameliyat sonrası uygulanması
  • ameliyat sırasında ve sonrasında implant yerleştirilecek cebin anti bakteriyel solüsyonla yıkanması
  • eldiven değiştirilmesi
  • implant yerleştirilirken bazı transfer araçlarının kullanılması
  • nipplelerin (meme başı) kontaminasyonunu önlemek açısından kapalı tutulması
  • kanama kontrolünün dikkatli yapılması

Bütün bu hususlara dikkat edildiğinde kapsül gelişimi oranı oldukça düşük olacaktır.

36 YORUMLAR

  1. Merhabalar 6.yılımda sağ memede kapsül oluştu usg ve elle kontrol da netleşti 2.evre sertlik var ama şekil bozukluğu yok henüz..İlerlemesinin önüne geçebilirmiyim masaj demişsiniz yazınızda ne tür bi masaj yapayım ve herhangi bi ilaç önerirmisiniz

    • Merhaba, 6. yıldan sonra masajın yararı olmaz. Şekil bozukluğu yoksa ve rahatsız değilseniz birşey yapmanıza gerek yok. Ama memenizin ultrason vs kontrollerini ihmal etmeyin.

  2. Tam 4 ay önce meme büyütme ameliyati oldum hersey yokundaydi fakat memelerim yumusayip ödemler gectikce iki meme görüntüsü gibi birsey olustu alt kisiminda sanki protez asagida ve yukar tarafta kendi memem gibi bu durum kafama takilmaya basladi sanki arada bir tümsek görünümü oldu.Doktorumla görüstüm tam olarak iyilesme durumu 1 yil diyor ama sizce bu yazdiklarim normal mi?Fiktinizi almak istedim böyle seyler yasanabiliyor mu?iyilesme döneminde…zamanla düzelemilecek bir durum mu?cevaplarsaniz simdiden Tesekkürler

    • Bu soru sizi görmeden yanıtlanabilecek bir soru değil. Ayrıca ameliyatınızı, öncesi ve sonrası süreci doktorunuz bildiği için o size eminim gereken desteği verecektir.

  3. Merhabalar ben 8 yil once implant taktirdim ve son 2 haftadir surekli sizlama seklinde agri oluyor. Ozellik sol tarafim daha yogun ve gogsum az da olsa sisti.ilk hafta adet donemim oldugu icin fazla umursamadim ancak devam ediyor. Elle muayene ettigimde olagan disi bir durumla karsilasmadim. Nedeni ne olabilir? Yine bir plastik cerraha mi danismaliyim yoksa baska bir bolume mi gitmeliyim? Tesekkurler

  4. Merhaba, 25 gün önce meme büyütme ameliyatı oldum. Sol memem gayet iyi yumuşamaya ve ödemler inmeye başladı. Ancak, sağ memem için aynı durum söz konusu değil. Sağ koltuk altına doğru ödem hala bayağı var gibi ve 3 gündür beni rahatsız eden, çok hafif kendini hissettiren bir ağrı var. Dokunduğumda da o bölge beni rahatsız ediyor. Bu durum normal midir? İki memenin iyileşme süreçleri farklı olabilir mi? Şimdiden cevap için teşekkür ederim

  5. Merhaba bende 6 ay önce meme küçültme toparlama ameliyatı oldum küçük birde protez yerleştirdik fakat kapsül oluştuğu için 1 ay önce tekrar ameliyat oldum şu anda da iki göğüs altımda da sütyen basısı oluştu ve yara açıldı ne yapacağımı bilmiyorum yardımınızı rica ederim.

  6. Merhaba ben emzirme döneminden sonra göğsünün biri küçüldü nerederdeyse yok denecek kadar tek çare ameliyat mı ücreti nekadar sorduğum doktorlar çok pahalı fiyat çıkarıyorlar majla falanda düzeltme imkanım varmi

  7. Merhaba doktor hanım
    Meme büyütme ameliyatı olalı 7 ay oldu. 3. Aydan sonra sadece sol memem de agrı oluştu ve hala agrıyor. Bu normal mı? Şişlik şekil bozukluğu yok ama agrı var.

  8. Merhaba doktor hanım
    Kapsül oluşumunun sanırım son aşamasındayım ve ameliyat olmam gerekiyor. Fakat bu defa protez istemiyorum çünkü bu ikinci kapsül oluşumu ve oldukça rahatsız edici bir durum oldu benim icin. Oldukça zayıfım ve protezim sanırım 300cc. Düşüncem bu protezleri çıkarıp yağ enjeksiyonu ile bir hacim yakalamak. (Kalça ve basen bölgemden) bu mümkün olabilir mi? Protez çıktığı an hemen yağ koyulabilir mi? İyi bir volum yakalar miyim? Maliyeti ne olur?

    • Merhaba, kapsül son aşamadaysa onu almaktan başka çare yok, o kesin. Normalde çok zayıfım demeseniz kapsülü ve silikonu çıkartalım, 6-12 ay bekleyelim, yağ enjeksiyonu yapalım derdim. Çünkü silikonu çıkardıktan hemen sonra yağ enjeksiyonu yapılmaz. Ancak çok zayıfsanız bunu yapmak neredeyse imkansız. Belki 1 yıl biraz diyetle kilo alarak olabilir ama bunun için kilo almak ister misiniz bilemedim. Bir başka yöntem ise kapsül riski olan kişilere uygulanan bir silikon çıktı bu ara, ama oldukça pahalı, o denenebilir.

    • Merhaba meme implantlarimin 11. Yili. 2 haftadir son mememde agri oluyor zaman zaman. Aralik ayinda mamografi ve usg cekildi. Zaten yilda 2 defa 6 aylik ara ile takip ettirim. Ancak sol meme altimda meme implantlari sarkmis ve potluk yapmis gibi duruyor ve meme icindede bazen agirlik ve agri hissediyorum. Kapsul olusumu bazen hissediyorum aslinda sertlik ve agri olusuyor. Su sira salgin nedeni ile hastaneye gitmeye korkuyorum. Ne yapabilirim? Ne olmus olabilir

      • Merhaba, görmek lazım. Meme MR ı çektirip raporu ile muayeneye gelin nedir durum bakalım. 0 212 2967878 den randevu alabilirsiniz. 

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.