Malum hepimizin ortak noktası yaşlanmak, yaşlanınca yüzde oluşan sorunlar. Bu yazımızda yüzdeki yaşlanma belirtileri ve çözümlerini anlatacağım.

Önce sorunlardan başlayalım:

  1. Kemik dokusunda yıkım artışı olur. Alt çene uzunluğu ve yüksekliği azalır. Göz çukuru genişler. Üst çene kısalır.
  2. Yüzün yağ yastıkçıklarında değişiklikler olur. Yüzeyel yağ dokusu yer çekimi ile sarkar. Derin yağ dokusu yıkıma uğrar ve yer çekimi yönünde değiştirir.

    yaşa bağlı yüz değişiklikleri
    Brigitte Bardot
  3. Derinin alt tabakası olan dermis incelir. Yüz derisi sarkar.
  4. SMAS ( yüzün kas bağ dokusu ve sinirlerini oluşturan tabaka) ve dokuları birbirinden ayıran ince bağ dokusu yapıları olan septum dokularında sarkma meydana gelir.

Bu sorunların gelişimini aşağıda maddeler halinde okuyabilirsiniz ama yandaki Brigitte Bardot’un fotolarından da yaşına göre oluşan değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.

Bu durum ne gibi değişikliklere neden olur ?

  1. Alın derisinde incelme ve sarkmaya bağlı olarak alında yatay ve kaş arasında dikey kırışıklıklar oluşur. Kaşlarda düşme meydana gelir.
  2. Şakak bölgesindeki çiğneme kasında incelme ve bu bölgedeki yağ dokularının yerçekimi ile yer değiştirmesi ve ayrıca bu yağların yıkımı sonucu çukurlaşma meydana gelir.
  3. Kaşların düşmesi ve üst göz kapak derisinin incelmesine bağlı olarak üst göz kapağı derisinde sarkma oluşur. Göz çukuru septum’unda sarkmaya bağlı olarak göz içindeki yağ yastıkçıkları üst göz kapağı özellikle iç kısmında şişkinlik oluşturur.
  4. Göz kasının aktivasyonu ve üzerindeki derinin incelmesine bağlı olarak göz çevresi kaz ayağı denilen kırışıklıklar oluşur.
  5. Yüzeyel yağ yastıkçığının sarkmasına bağlı olarak göz altı çukuru derinleşir. Göz küresinin içe çökmesi ile alt göz kapağı ve yanak arasında derin oluk oluşur.
  6. Göz altı kas ve deri tabakasının incelmesine bağlı olarak, alt göz kapağı derisi sarkar ve kırışıklıklar oluşur.
  7. Göz çukuru yağ paketleri önündeki orbital septumun sarkmasına bağlı olarak göz altı torbalanma olur.
  8. Yüzün SMAS dokusunda sarkmaya bağlı olarak burun ağız ve yanak arasındaki gülme çizgisinde derinleşme oluşur.
  9. Dudak derisinde incelme ve diş kaybına bağlı dudak çevresinde dikine kırışıklıklar oluşur, dudak dolgunluğunda kayıp ve dudakta içe dönme meydana gelir.
  10. SMAS ve deri sarkmasına bağlı olarak orta yanak bölgesinde oluk görünümü oluşur.
  11. Derin yağ yastıkçıklarında, SMAS dokusunda ve deride sarkmaya bağlı olarak ‘Jowl’ denilen buldog köpeğinde olduğu gibi yüz dokusunda sarkması sonucu alt çene kontürü bozulur.
  12. Boyun derisinde incelme, sarkma ve boyun kası olan platisma’nın aktivasyonuna bağlı olarak boyunda yatay kırışıklıklar oluşur.
  13. Platisma kasında gevşemeye bağlı olarak boyunda dikey çizgiler oluşur. Boyun derisinde ve yağ dokusunda sarkmaya bağlı olarak çene altı gıdı görünümü oluşur.

Bu değişikleri onarmak için neler yapıyoruz ?

  • Üst yüz bölgesinin restorasyonu
  • Orta yüz bölgesinin restorasyonu
  • Alt yüz bölgesinin restorasyonu
  • Boyun bölgesinin restorasyonu

Üst Yüz Bölgesinin Restorasyonu:

Üst yüz bölgesi alın, şakak, kaşlar ve üst göz kapağından oluşur. 30 yaş sonrası ilk yaşlanma belirtileri buradan başlar.
Kırışıklıklar için vazgeçilmez tedavi düzenli botoks uygulamasıdır. Botoksa başlamakta geç kalan kişilerde kırışıklıklar derinleşmiş olabilir. Bu durumda kırışıklıkların derinliğine bağlı olarak dolgu ve yağ enjeksiyonu uygulaması yapılabilir.
Kaştaki düşüklüğün onarımı içinse alın dokusunun saçlı deri çizgi içinden yapılacak 3 adet gizli kesi ile kemik zarı altından kemik yapısından serbestleştirilerek yukarı alınması ve derideki fazlalığın alınması gereklidir.
Son olarak üst göz kapağında oluşan deri bolluğu, altındaki gevşeyen kas yapısı ile birlikte alınır. Bazı vakalarda göz çukuru içi yağ dokuları çok belirgin olabilir. Bu durumda iç ve orta yağ paketleri azaltılır. Çok nadir olarak bazı kişilerde üst göz kapağı dış kısmında göz yaşı bezinde de sarkma sonucu şişlik olabilir. Bu durumda göz yaşı bezi orbita üst kısmına dikişler ile asılabilir.

Orta Yüz Bölgesinin Restorasyonu:

Orta yüz bölgesi alt göz kapağı, yanak, üst çene bölgesi ve burun dudak oluğundan oluşur. 40’lı yaşlarda yerçekimine bağlı yanak dolgunluğunun azalması, göz altında çukurlaşma ve kırışıklıklar ve ağız burun oluğunda derinleşme meydana gelir.
Bu bölgedeki sorunların kamuflajı amacıyla botoks, göz altı ışık dolgu ve yanak dolgu uygulamaları yapılabilir. Ancak bir süre sonra bu uygulamalar yetersiz kalır. Bu durumda tek ve büyük oranda kalıcı tedavi orta yüz germe işlemidir.
Alt göz kapağı kirpik altına paralel yapılan kesi ile alt göz kapağı içi yapısına ulaşılır. Orta yüz bölgesi kemik zarı altına girilerek üst çene ve yanak kemiğinden serbestleştirilerek yukarı alınır. Böylece yanak daha genç ve dolgun görünüme kavuşur. Göz altındaki çukur görünüm ortadan kalkmış olur. Alt göz kapağı yağ paketleri büyük olan kişilerde bunlar küçültülür. Ancak çoğu kişide yanak dokusu yukarı alındığından böyle bir ihtiyaç da kalmaz. Alt göz kapağı kasının göz çukuru dış duvarına asılması ve deri fazlalığının uygun ölçüde alınması ile alt kapaktaki kırışıklıklar giderilmiş olur.

Alt Yüz Bölgesinin Restorasyonu:

Alt yüz bölgesi dudak, alt çene ve çene altı bölgesinden oluşur. Özellikle 50’li yaşlardan sonra bazende kilo alıp vermeye bağlı olarak erken daha erken yaşlarda ağız kenarından çeneye çizilen dik çizginin dış kısmında buldog köpeklerindekine benzer deri sarkması olur. Dudak dış kenarından aşağı doğru uzanan derin oluk bu duruma eşlik eder. Ayrıca çene altında da bir miktar deri bolluğu oluşur. Kilolu kişilerde bu deri bolluğu altında yağ dokusu birikimi de olur.
Kulak önünden yapılan kesi ile sarkan SMAS dokusu ortaya konulur. SMAS uygun noktalardan uygun açı ile yukarıya doğru asılır. Bu işlem sayesinde ağız kenarı normal yerine çıkar, alt çenede kontür bozukluğuna neden olan deri bolluğu ortadan kalkar. Kesi kulak arkasına uzatılırsa çene altı ve boyundaki deri bolluğunu buradaki SMAS dokusunun kulak arkası kemik zarına asılması ile düzeltilmesi mümkün olur. SMAS dokusunda uygun gerginlik sağlanınca fazla deri dokusu da uygun ölçüde kesilerek işlem tamamlanır.

Boyun Bölgesinin Restorasyonu:

60’lı yaşlara gelindiğinde boyundaki mimik kası olan platismada gevşeme, bazı bölgelerde aktivite artışı ve boyun derisinde incelme meydana gelir.
Boyunda derin enine çizgiler, dikine kas çizgileri, çene altı yağlanma ve deri bolluğu boyundaki tipik yaşlanma belirtileridir.
Boyundaki problemlerin restorasyonu kulak arkasından yapılan kesi ve çene altından yapılan kesi ile onararak mümkündür. Öncelikle çene altı yağlanma var ise bu yağ dokusu liposuction ile alınır. Her iki kesi ile boyun derisi serbestlenir. SMAS dokusu kulak arkasında kemik zarına asılır. Çene altı kesi ile platisma kasının ön bantlarına ulaşılır. Serbestlenen kas orta hatta iç korse gibi dikilir. Böylece boyun sarkması giderilir. Fazla deri dokusu kulak arkası kesi bölgesinden uzaklaştırılır.

Bütün bu bilgiler ışığında, bilhassa 30’lu yaşlardan itibaren gerekli tedbirler alınırsa yaşlanmak engellenemese de etkileri azaltılarak daha iyi bir görüntüye kavuşmak mümkün olur. Tabi sadece estetik tedbirler yetmez; düzenli beslenme, spor, sigara ve alkolden uzak durma gibi temel tedbirler de şart.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.