İlk çağlardan beri erkekler saçlarına düşkündür. Hatta bazı efsanelerde saça büyük bir güç atfedilmiştir. ( Bkz. Samson Efsanesi) Günümüzde bu önem giderek artmaktadır. Gür saçlar övünme vesilesi olurken saçların dökülerek seyrelmesi üzüntüye sebep olmaktadır. Bu yüzden peruk, saç gürleştirme vs yöntemlerin yanı sıra saç ekimi de saçları gür ve canlı hale getirmek için uygulanan yöntemlerden birisidir.

Saç ekimi nedir?

Saç ekimi, yoğun ve sık saç olan ense bölgesinden saçların alınarak, açık olan ön ve üst bölgelere taşınması işlemidir.

Saçların enseden alınma nedeni, bu bölgedeki saçların genetik olarak dökülmeyecek olmasıdır. Ensedeki saçlar özel bir saç hastalığı olmadıkça sağlıklı kişilerde ömür boyu dökülmez.

Saç dökülmesi ile ilgili bir çok teori vardır. Stres, erkeklik hormonunun fazlalığı, jöle kullanımı, şampuan veya sabun kullanımı, hatta beynin fazla çalışması sonucunda açığa çıkan ısının saçı dökmesi vs. Bana göre bunların hepsi kısmen etkili olabilir.

Gerçek neden bir takım cilt hastalıklarını saymazsak erkek tipi saç dökülmesinin kalıtsal olmasıdır. Yani saçınız dökülüyorsa babanız, dayınız, dedeniz vs den biri mutlaka saç kaybına uğramıştır. Onun genleri de size geçmiştir. Sizin saçlarınız da onunkilere benzeyecektir.

O yüzden saç dökülmesinden şikayetçi iseniz ailenizden kime benzer saç yapınız olduğunu öğrenmelisiniz. Hangi yaşta nasıl bir saça sahip olacağınızı o akrabanız size söyleyecektir. Siz de saç tedavilerinizi ona göre yönlendirirsiniz.

Saç  dökülmesini önleme yolları

Saç erkeğin belki de tek süsüdür. Dolayısı ile bu konuda sıkıntısı olan erkekler değişik ticari sömürülere maruz kalırlar. Şu şampuan saçı korur, bu krem saç çıkartır, falanca losyon saçı kalınlaştırır gibi.

Bize saç ekimi için gelen erkeklerin çoğu bu tür ürünlere neredeyse bir saç ekimi kadar para harcamış olarak geliyorlar. Bu aslında normal bir durum. Çünkü insanoğlu her konuda kolaylık ister. Bir şampuanla saç çıkmasını kim istemez. Ama maalesef hayat o kadar kolay olmadığı gibi güzel ve sık saçlara sahip olmak da o kadar kolay değil.

Günlük 100 tele kadar saçın kaybı normal kabul edilir. İnsan vücudundaki tüm hücreler gibi saçlar da kendini sürekli yeniler. Her gün ortalama 100 tel saç dökülür, yerine o kadar saç çıkar. Dökülen saç sayısı 100 den fazlaysa zamanla kafada saç eksikliği oluşur.

Bu dönemde en önemli konu bu saç dökülmesinin bir hastalığa bağlı olup olmadığının belirlenmesidir. Bazı saç hastalıkları, kansızlık, bazı hormonal bozukluklar saç dökülmesine sebep olabilir. Bütün bunlar araştırıldıktan ve dışlandıktan sonra saç dökülmesinin genetik saç dökülmesi olduğu kabul edilir ve tedavi bu yönde yürütülür.

Saç tipine uygun bir takım şampuanlar, mezoterapi, PRP, vitamin uygulamaları bir yere kadar gerçekten faydalı olacaktır. Ancak genellikle kişiyi tatmin edecek düzeyde olmayacağının bilinmesi gerekir. Sonuç alıcı tek tedavi saç ekimidir.

Saç ekimi öncesi ve sonrasında az önce bahsettiğim yöntemlerle desteklenen bir kişi epey tatmin edici bir sonuca kavuşacaktır. Burada asıl önemli olan fidan yani ensedeki saçın kalitesidir. Mezoterapi vs bu fidanın gübresi olarak kabul edilebilir. Fidan kalitesiz ise veya kötü bir dikim yapılmışsa gübre işe yaramaz.

Herkese saç ekimi yapılabilir mi?

Herkese saç ekimi yapılmaz. Bunun için öncelikle ensedeki saç miktar ve kalitesinin iyi düzeyde olması gerekir. Saçın rengi,  sertlik derecesi, dalgalı veya  düz olması gibi bir çok faktör ekimin sonucunu etkilemektedir. Ön bölgedeki açıklık çok fazla arkadaki saç miktarı az ise yeterli kapatma sağlanamaz. Bunun kişiye söylenmesi gerekir. Tercih kişiye bırakılmalıdır.

Bazen duyuyoruz, ”olmayacak saça çok güzel olacak “ diyerek kişi ekime alınmaktadır. Ciddi rahatsızlığı olan kişilere (kalp, tansiyon vs.) ya saç ekilmemeli ya da mutlaka bu durumlar kontrol altına alınarak ekime başlanmalıdır.

Saç ekimi hangi ortamda yapılmalıdır?

Saç ekimi mutlaka hastane ortamında yapılmalıdır. Bunun birinci nedeni sterilizasyonun sağlanmasıdır. Çünkü sonuçta saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve sterilizasyona dikkat edilmezse enfeksiyon riski vardır.

İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında hasta televizyon seyredebilir, müzik dinleyebilir. Saç ekimi  arasında yemek, çay ve ihtiyaç molası verilebilir.

Saç ekimini kim yapabilir?

Daha önce söylediğim gibi saç ekimi cerrahi bir işlemdir. Canlı bir dokunun farklı bir bölgeye transferidir. Dolayısı ile insan biyolojisini, fizyolojisini ve anatomisini iyi bilen birileri tarafından yapılmalıdır. Çünkü başta enfeksiyondan korunma olmak üzere , alerji, tansiyon düşme veya yükselmesi vs gibi bir çok risk oluşabilir. Aslında bu risk çok çok azdır, ancak ortaya çıkarsa müdahale edebilecek birilerinin kontrolünde olmakta yarar var.

Yine çok önemli bir konu dokuyu bilme ve dokuya saygı konusu. Ensedeki saçların düzgün bir şekilde zarar vermeden çıkartılması, dışarıda beklerken korunması ve yine kafa dokusuna uygun şekilde yerleştirebilmek için bu işlemi yapabilmek yetmez. Dokunun özelliklerini de iyi bilmek gerekir. Bu eğitime sadece sağlık personeli sahiptir.

Bugün saç ekim ekiplerinin çoğu ekip başı tercihen plastik cerrah olmak üzere bir doktor ve eğitimli hemşire ve sağlık memurlarından oluşmaktadır. Öyle de olmalıdır. Sağlık personeli olmayan kişilerin saç ektiği kulağıma geliyor ancak ben buna inanmak istemiyorum.

Yine de tedbirli olmak için saçınızı ekecek ekibin, en azından doktorun gerçekten doktor hatta plastik cerrah olduğundan emin olmanızda yarar var. Zaten kanunen de saç ekimi plastik cerrah tarafından veya gözetiminde, hastane ortamında yapılır demektedir.

FUE saç ekimi tekniği nedir?

FUE (Follicular unite extraction) tekniği bugünlerde en çok kullanılan saç ekimi tekniğidir. FUE yöntemi saç köklerinin özel bir motor tarafından tek tek alındığı çok konforlu bir yöntemdir. Bu yöntemin en önemli avantajı saçların alındığı sahada iz kalmamasıdır. Enseden alınan saçlar özel bir kap içerisinde özel bir sıvıda saklanır.

Burada dikkat edilecek husus saklama süresinin çok uzun tutulmamasıdır. Çünkü süre uzadıkça enseden alınan saçlar canlılığını kaybetmeye başlar. Bazen gerek hastanın talebi gerekse saç ekim ücretini greft hesabıyla yapan ekibin teşvikiyle fazla miktarda saç alınmaktadır. Bu durumda ekime başlama süresi uzayacağı için ilk alınan greftler canlılığını kaybedebilir. Bence makul sayı maksimum 4000-4500 greft olmalıdır.

Saç alım işlemi bittikten sonra ekip ve hasta yemeğini yer. Akabinde kafanın ekim yapılacak ön bölgesi uyuşturularak ekime başlanır. Bu aşamada ilk yapılacak iş ön saç çizgisinin belirlenmesidir. Hastanın eline bir ayna verilir. Doktor, doğal saç sınırını bularak çizimi yapar. Hasta ile konuşarak çizgiye son hali verilir ve bu çizgi sınırları içine ekim yapılır.

Bu bölgedeki saçların  yönüne dikkat edilerek küçük ekim kanalları açılır. Bu işlem sırasında dikkat edilecek en önemli husus, alandaki var olan  saç köklerine zarar verilmemesidir. Yani “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak” gerekir.

Ekimin sağlık personeli tarafından yapılmasının önemi burada bir kez daha ortaya çıkar. Ön saç çizgisinde tek saç kökü içeren greftler , orta ve arkaya doğru 2-4 kök içeren greftler kullanılır. İşlem bitince ayna yeniden hastaya verilir ve ön saç çizgisinin son kontrolü sağlanır, hastanın hoşuna gitmeyen bölge düzeltilir.

Saç ekimi sonrası ne zaman sonuçları görürüz?

Saç ekiminden 1-3 ay sonra ekilen saçların çoğu dökülür. Bu dönem hasta için en moral bozucu dönemdir. Ancak saç kökleri deri altında kaldığı için ekimden yaklaşık 3 ay sonra bu saç köklerinden yeni saçlar çıkmaya başlar. Nadiren, şanslı kişilerde ekilen saçlar hiç dökülmeden uzamaya devam ederler.

Ekimden sonraki olumlu sonuçlar 6. aydan itibaren başlar. 8-12 ay sonrası ise saç ekimi sonucunu değerlendirmek için en uygun zamandır. 12. Ayın sonunda tüm saçlar çıkmış olur.

İkinci kez saç ekimi yapılabilir mi?

Erkek tipi yani android tip saç dökülmesi devamlılığı olan bir süreçtir. 30 yaşına kadar dökülecek saçların çok büyük bir bölümü dökülür. O yüzden 26-27 yaşından önce saç ekimi önermiyoruz. 40 yaşından sonra ise artık kolay kolay saç dökülmez ancak beyazlar.

İlk ekimini 30 yaşından önce yaptırmış kişilerde daha sonra ikinci ekim gerekebilir. Yine ilk ekiminden sonra daha da sıklaştırma isteyen hastalara ikincil hatta üçüncül ekim yapılabilir.

Saç harici bölgelere ekim yapılabilir mi?

Saç ekimi aslında yanık vücut bölgelerine saç ekimi ile başladı. Başarılı olunca kozmetik bir işe dönüştü. Bu yüzden vücudun her tarafından kıl kökü alınarak yine her tarafına ekilebilir. Saç haricinde en çok kaş, bıyık, sakal ekimi yapıyoruz. Bıyık ve kaşta saç ekimi yapıldıktan sonra makas ile sürekli düzeltme yapılması gerekir. Bazen yanık veya yara izi üzerine de ekim yapılabilir. Fakat iz bölgesindeki ekimlerin tutma şansı % 60-70’dir.

Vücut kılları alınarak saç ekimi yapılabilir mi?

Çok tercih ettiğimiz bir yöntem olmamasına rağmen bazen vücut kıllarını kullanmamız gerekebiliyor. FUE yöntemi bize bu rahatlığı sağladı. Tek başına vücut kılları sağlıklı bir sonuç vermez. Ancak enseden alınan saçlar yetersiz ise onların arasına gölge yapması için kullanılır. Çünkü vücut kılları saç kadar uzamaz.

Saç ekimi fiyatları

FUE yöntemi ile saç ekimi fiyatları ekim yapılacak alana ve greft sayısına göre değişir. Saç ekimi fiyatı için aşağıdaki numaralardan bizi arayıp bilgi alabilirsiniz.

39 YORUMLAR

  1. Merhabalar defne hanım ben 5 gün önce saç ektirdim Ara ara tansiyonum düşüyor rüzgar vurduğunda bas dönmesi yapıyor nedeni ne olabilir? Birde önerdiğiniz şampuan var mı 10. Günden sonra saç ekim Merkezi sadece biz gönderebiliriz kargoyla size dedi ecZanede satılmadıgını söyledi siz ne diyorsunuz ?

  2. Hocam merhaba
    Daha önce iki kez ekim yaptırdım ve sonuç pek iyi olmadı, genital bölgede kalın ve çift olan kıllardan ekim yapılırsa iyi sonuç verirmi?
    Fazla uzamasına gerek yok, kısa saç seviyorum.
    Genital bölge ve sakaldan ekim başarılı olurmu sizce iyi bir hekimin elinden olursa?

  3. Merhaba Defne hanım,

    4 sene önce Şişli Bomonti tarafında saç ekimi yaptırmıştım ancak memnun kalmadım ensemde bayağı boşluk görünüyor ve üst tarfa ekimden sonra da saçlarımın çoğaldığını söyleyemem.Saçlarım çok ince telli ve açık renk.Acaba tekrar yaptırma şanşım olabilir mi ve ayrıca ek olarak vücuttan kıl alınıp ekstra bir ekimde yapılabilir mi?

    Teşekkürler.

  4. Ben sacımı düzleştirmek istiyorum kalıcı olarak. Düzleşme olasılıgı varmı kalıcı olarak yada saç ektirirsem kalıcı olarak düzleşirmi Gen degişebilirmi .

  5. Hayırlı günler.Hocam bundan yaklaşık 2 ay önce saç ektirdim. Kabuklanmalarla birlikte kendi saçlarımda döküldü ve hala çıkmadı.Kafamın ortası kabak gibi oldu.Bu normal bir durum mudur? Buradan kendi saçlarımın tekrar çıkma ihtimali var mı? Ekim merkezi ile görüştüm beklememi söylediler.Moralim çok bozuk .
    Op. Dr. Defne Erkara: Merhaba, zaten gerekeni söylemişler. Bunu ekim öncesi de söylemişlerdir.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.