Göz altı bölgesinde en çok görülen şikayetler, göz altında torbalanma, koyuluk yani göz altı morlukları, deri bollukları olabilir. Tüm bu problemleri olan kişiler genellikle “yorgun bitkin gözüküyorum, hatta madde kullanıyorum gibi görünüyor” şeklinde sıkıntılarla bize başvuruyorlar. Herkesteki problem aynı değildir. 35 yaş altında olan kişilerde göz altı bölgesindeki en büyük problem morluklardır.

Göz altı morlukları neden olur?

Esmer kişilerde bu morluk tüm göz çevresine yerleşir. Hem üst hem alt kapak bölgesinde koyuluk olabilir. Ya da yine göz altında, kemik yapısının geride olmasından kaynaklanan çukur şeklinde bir görüntü olabilir. Çukur ve morluğun birlikte olması bu bölgeyi daha koyu gösterir. Bazen göz altı kemik yapısı geride olduğundan orbita içindeki yağ paketleri görünür şekilde olabilir.

Bu kişiler hep “göz altım koyu renk, göz altlarım çökük” şeklinde bize başvurur. Ama tam olarak neden kaynaklı olduğunu bilemezler. Yani problemin göz çevresinde ki koyuluk mu, esmerlik mi, genetik bir yapı mı, kemik yapısının geride olmasından mı kaynaklanıyor, torbalanma mı var, bunu bilemezler. Sebep muayene sonrasında belli olur.

Göz altı morlukları nasıl geçer?

Yine 35 yaş altında, göz çevresinde, hem üst hem alt göz kapağında, aynı pandalarda olduğu gibi gözü çepeçevre kuşatan koyu renk söz konusu ise bu genetik bir şeydir. Orada ki orbikularis okuli dediğimiz göz kasının deriden görünmesi şeklindedir.

Zaten o kasın yerleşim yerinde bu koyuluk gözlenir. Genellikle deri incedir. O yüzden koyuluk gözlemlenir. Bunu tamamen yok etmek ne yazık ki mümkün değil. Lazer, mezoterapi yöntemleri, göz altı kremleri ile biraz açılabiliyor. Hatta hiç birşey yapmayıp dinlenilse de bu bölge biraz daha açılabiliyor. Ama sıfırlanması çok mümkün değil.

Işık dolgu ile göz altı morluk tedavisi

Bu hastalarda biz ne yapabiliyoruz? Eğer morlukla beraber göz altı bölgesinde çukurluk söz konusu ise o çukurluk bölgesine ışık dolgusu yapıyoruz. Bunu yaptığımız zaman çukurluk ortadan kalktığı için bu koyuluğun en yoğun kısmı ortadan kalkmış oluyor. Böylece sanki daha az koyuymuş gibi bir görüntü oluşuyor.

Bu da çoğu kişiyi rahatlatan bir görünüm sağlıyor, kişiyi daha dinlenmiş gibi gösteriyor. Göz altı ışık dolgusu kadınlarda, yüzü çok büyük değilse tek tüp yani 1 ml genellikle yeterli olur. Ama erkeklerde yüzleri tabiki kadınlardan daha büyük olduğu için bazen iki tüp dolgu gerekebilir.

Göz altı morluklarında yağ enjeksiyonu

Gelelim diğer durumlara; kemik yapısı dediğimiz bölüm, yanak ve maksilla kemiği yani üst çene bölgesindeki kemiklerin yapısal olarak geride olduğu durumlarda, alt göz kapağı bölgesinde çukur görüntü olabilir. Böyle bir durumda o bölge daha koyu renkte gözükür. Bu durumda kişide kilo kaybı, yorgunluk da varsa gerçekten çok bitkin, sağlıksız bir görüntüye yol açar. Eğer bu çukurluk çok fazlaysa ışık dolgu yeterli gelmez.

O durumda yağ enjeksiyonu yöntemi önemli bir alternatiftir. Böylece kemikteki eksikliği ortadan kaldırmış oluruz. Yağ enjeksiyonuyla ayrıca yağ hücrelerinin arasındaki kök hücreler de deriyi bir miktar besleyerek, göz altının daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

Gözaltı morluklarına başka ne iyi gelir?

Çoğunlukla genetik olan gözaltı morluklarını arttıran bazı faktörlerdem söz etmiştik. Şimdi de iyi gelen bazı faktörlerden bahsedelim.

Aslında genel cilt bakımı ve vücut sağlığı kurallarına uymak gözaltı morluklarının oluşmasını da azaltacaktır. Çocukluktan itibaren düzenli ve dengeli beslenme, açık havada spor yapma, sigara ve alkolden uzak durma, düzenli uyuma, stresle mücadele çok işe yarar. Ayrıca cilt yapısına uygun göz altı kremleri buradaki cildi besleyerek dinç bir görüntü sağlar.

Göz altı torbaları tedavisi

Diyelim ki göz altında bu sefer torba var ama kişiler torbayı görmezler, torbanın dışındaki çukurlukları görürler. Bu durumda esas problem torbalardan kaynaklanan çıkıntılardır. Bu durumda da, hatta bazen daha erken yaşlarda 30-35 yaş arası alt göz kapağı estetiği yapılması gerekebilir. İlk etapta torbanın ortadan kaldırılması için işlem yapılır. Daha sonradan da eğer yine çukurluk olduğu düşünülüyorsa dolgu yada yağ enjeksiyonu gibi bir yöntem tercih edilir.

Gelelim 35 yaş üstüne. Bütün bu anlattığımız sıkıntılara 35 yaş üstünde, özellikle 40 yaş üstünde de rastlanabilir. Bu yaşlarda birde o bölgedeki kasın zayıflaması ve derinin bollaşması eklenir ki bu durumda göz altı koyuluğunu yok etmek için çok çok sınırlı vakalar ışık dolgu ya da yağ enjeksiyonundan fayda görür.

Çoğunda fayda göstermez. Bilakis durumu daha kötüleştirebilir. Deri bol olduğu, kas çok gevşek olduğu için göz altında aşırı bir doluluk yaratabilir. Çukuru doldurmak daha şiş bir görünüme neden olabilir. Bu durumda da yapılması gereken şey kesinlikle ilk etapta alt ve/veya üst göz kapağı estetiğidir.

Sonuç olarak: göz altı yüzün en önemli bölümlerinden biridir. Buradaki sorunlar kişiyi olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösterebilir. Çoğu problemde çözüm ameliyatsız estetik yöntemlerle olmasına rağmen bazen alt ve/veya üst göz kapağı ameliyatı gerekebilir. Konuyla ilgili bilgi almak için bizi 0 212 2967878’den arayarak randevu alabilirsiniz.

4 YORUMLAR

  1. 45 yaşındayım özellikle gülerken gözaltlarım çok çöküyor ve kırışıyor. Bundan çok rahatsızım. Göz altı operasyonu fiyat ne kadar olur. Bilgilendirebilirmisiniz…

  2. Merhaba,

    33 yaşındayım ve göz altlarımdan memnun değilim. Çökük ve koyu görünüyorlar. Şuanda Türkiye’de değilim. Beni biraz bilgilendirirseniz çok sevinirim. Örneğin maksimum ne kadar masrafım olur, ne kadar sürede iyileşir gibi.

    Teşekkürler

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.