Burun Anatomisi:

Burun estetiği ameliyatı ile ilgili araştırma yapıyorsanız, burun anatomisi hakkında bilgi sahibi olmanız iyi olur diye düşünüyorum. Ayrıca burun fonksiyonları hakkında da kısaca bilgi vereceğim.

Burun dıştan 3 bölüme ayrılır:

  1. Burun ucu: Tip olarak da adlandırılır. Burun ucu ameliyatına tipplasti denir. Burun ucu küçültme, burun-dudak arası açı değiştirme işlemleri yapılabilir. Buna burun ucu kaldırma da denir.
  2. Burun sırtı: Burun estetiği ameliyatları daha çok bu bölgedeki sıkıntıları düzeltmek için yapılır. Kemer görünümü, geniş burun sırtı, burun eğriliği, çökme, nasal valv darlığı burun sırtında görülen sıkıntılardandır.
  3. Burun kökü: Burun kökü çukur olabilir, yüksek olabilir. Bunlar burun estetiği ile düzeltilebilir.

Burun Yapısı:

Burun, kemik, kıkırdak, kas ve bağ dokusundan oluşur. Burunda en alt tabakada kemik ve kıkırdak yapıları bulunur. Kemik yapı 3 kemikten oluşur.

burun kemikleri-Burun kemiği (os nasale )

-Yanak kemiğinin bir bölümü (os maksillanın frontal çıkıntısı)

-Alın kemiğinin bir bölümü (os frontalenin nazal kemikle birleşen kısmı)

Kıkırdak yapı 3 kıkırdaktan oluşur.

-Üst Yan Kıkırdak

-Alar Kıkırdak

-Aksesuar Kıkırdaklar

Kemik ve kıkırdak yapının üzerinde kemik zarı (periost), kıkırdak zarı (perikondrium), bağ dokusu, mimik kasları bulunur. Hepsinin üzerinde de derimiz bulunur.

Burun boşluğu (Nazal kavite)

Burun deliği girişinden arkada nefes borusu başlangıcına (koanalar) kadar uzanır. Ortada septum dediğimiz duvar ile bu boşluk ikiye ayrılır. Burun septumunun ön kısmı kıkırdak arka kısmı kemiktir. Burun boşluğunun tabanı yanak kemiği (maksilla) ve damak kemiği (palatin kemik) tarafından oluşturulur. Burun boşluğunun dış duvarlarını yanak kemiği (maksilla), tavanını ise ethmoid kemiğin bir kısmı oluşturur. Burun yan duvarlarında halk arasında burun eti denen konkalar bulunur. Konkalar alt, orta ve üst konkalar olarak üç çifttir.

Burun boşluğu da konkalar ile 3 bölüme ayrılır; alt, orta ve üst boşluklar.

burun boşlukları-Alt boşluk (meatus): Burun tabanı ile alt konkanın arasındaki bölgedir. Bu boşluğa göz yaşı kanalı (nazolakrimal kanal) dökülür. Ağlayınca bu nedenle burun da akar.

-Orta boşluk (meatus): Alt konka ile orta konkalar arasındaki, burnun ortasındaki boşluktur. Buraya maksiller, frontal ve ön ethmoid sinüslerin akıntıları dökülür. Bu bölgedeki tıkanıklıklar sinüslerde sıvı birikimine ve baş ağrısına neden olur.

-Üst boşluk (meatus): Orta konkanın üstündeki en üst boşluktur. Buraya arka ethmoidler ve sfenoid sinüslerin akıntıları dökülür. Burnun koku alma fonksiyonu bu bölgeden sağlanır.

Sinüsler:

burun sinüsleriSesin oluşum ve niteliğine katkıda bulunurlar, beyni aynen bir yalıtıcı gibi sıcak, soğuk ve travmalardan korurlar.

-Maksiller Sinüs: En büyük parananazal sinüstür. Orta boşluğa doğru açılır.

-Frontal Sinüs: Orta boşluğa açılır. Tıkalı olduğu zaman uçak yolculuğunda iki kaşın arası ağrı yapar.

-Etmoid Hücreler: Ön ve arka etmoid hücreler olarak iki gruptur. Öndekiler orta boşluğa, arkadakiler üst burun boşluğuna açılırlar.

-Sfenoid Sinüs: En arkadaki sinüslerdir. Üst burun boşluğuna açılırlar.

Burunun Görevleri:

  1. Solunum görevi: aldığımız nefesin normal yolu burundur. Burun nefesi ısıtır, nemlendirir ve süzer. Bunu yüzeyindeki nemli mukoza dediğimiz yapı sayesinde yapar. Süzme fonksiyonuna burun kılları destek olur. Eğer burun herhangi bir sebeple tıkanırsa, ağızdan nefes almak zorunda kalırız. Bu durumda kuru, soğuk ve süzülmemiş hava direk akciğerlere girerek hastalıklara davetiye çıkarılmış olur.
  2. Koku alma organıdır, bu sayede tad almaya da yardımcı olur. Çünkü yemeklerin tadını kokusuyla beraber değerlendiririz. Grip olunca bilirisiniz ki yemeklerin tadı alınmaz.
  3. Ses oluşumuna katkı sağlar, ses aslında ağızla soluk borusu arasındaki ses tellerinden çıkar. Ama burundan geçen hava sayesinde daha iyi bir rezonans sağlanmış olur. Grip olduğumuzda burnumuz tıkanınca sesimiz değişir. İşte bu durum burunun ses oluşumundaki önemini gösterir.
  4. Orta kulağın havalanmasını sağlar: orta kulağın östaki borusu aracılığı ile havalanması burnun arka kısmından olur. Bu sayede kulak işitme ve denge fonksiyonlarını rahatlıkla yerine getirebilir.
  5. Sinüslerin boşaltım yeridir: sinüslerin içinin de mukozasının havalanması gerekir. Burun bu fonksiyonu da yerine getirir. Sinüslerin burun içine açıldığı yerlerde bir sıkıntı yaşanırsa sinüzit diye bilinen hastalık meydana gelir.

67 YORUMLAR

  1. Hocam benm burnumun sağ kanadında bi kemik var o kemikte septuma bağlı herhalde onun burnumun tam ortasında olması gerekiyor ameliyatla ortaya alınabilrmi alınırsa burun ucum şu an düşük kalkarmı

  2. merhaba doktor hanım,adım asya, 32 yaşındayım. 5 yıl kadar önce burun ameliyatı oldum; ancak burun kökümün biraz geniş(kalın) bırakıldığını düşünüyorum ve karşıdan bakınca sanki biraz bir yöne yatmış gibi duruyor gibi geliyor bana??‍♀️bu konuda ne yapabilirsiniz? ne kadar ödeme yapmam gerekir? sizden haber beklicem.

  3. Merhaba defne hanim benim ameliyatimin 14. Guni sag tarafımda kas altımda bir sert şişlik var doktorum orası yüz kemiği üstünde ödem var buruna kapsüller koyuyoruz zamanla eriycek ve köprü görevi görecek gececek dedi ama ben çok tatmin olmadim bu konu hakkında bilgilendurebilir mısınız açık teknik rinoplasti ameliyatı oldum

  4. Hocam benim 2 yıldan beri sağ tarafimdaki burnumdan kötü bir koku geliyo birden fazla doktora gittim.Hepsi de dolu olduğunu soyledi.İğneler,ilaçlar antibiyotikler icmeme rağmen gecmiyo.Doktorum burnunun mukozası degismis artık ameliyat etsekte bu sıkıntıyı yeniden yaşarsın dedi.Hala koku var bu durum beni çok rahatsız ediyo ne yapmalıyım.

  5. Merhaba defne hanım burun kanadı çökmesi nasıl oluyor? Nefes alırken burnumun yan kıkırdaklarının alt tarafları çok az oynuyor, bu nefes almama mani oluyor mudur, bir de 2 ay önce ameliyat oldum ve yine yan kıkırdakların alt tarafı yani kıkırdak olmayan bölge oluyor sanırım biraz yumuşak bu durumda nazal valv çökmesi vardır diyebilir miyiz

  6. Hocam merhaba ben 7 ay önce rinoplasti oldum ve Şuan sol burun deliğimin hemen arkasında hafif sivri bir burun kıkırdağı hissetmekteyim. Diğer tarafta bu kıkırdak oval ve daha arkada bu durum neden olmuş olabilir ? Törpülenmeli Gözden kaçmış olabilir mi? Yardımcı olurmusunuz

  7. Defne hocam merhaba,
    Burun ameliyatımın 21.günümdeyim hala nefes alamadığım gibi bantlarımın çıktığı gün üst kısımda kemik belirdi ve burnum aşırı yamuk doktor zamanla geçeceğini söylüyor ancak bu kadar fazla sorun zamanla nasıl geçebilir ki resmen kemer var üst kısmımda çok üzgünüm

  8. Merhaba defne hanım burun ameliyatı olalı 1 ay 11 gün ama atel çıktığından beri burnumda gariplik olduğunun farkındayım doktorum daha önce ödem olduğunu söyle ama 1. Ay kontrolümde şikayetim net olarak ortaya çıktı ve gün geçtikçe daha belirgin oluyor saki burnumun sol üst tarafında hafif çöküntü var doktor burun dış duvarı. Daha önceden zayıf olduğunu ve kendi hatası olmadığını söyledi ödem indikçe daha çok belli oluyor sanki korkum ilerde daha çok belli olması sizce ne yapmalıyım bana yardımcı olursanız çok sevinirim interden çok araştırdım ama hiç bir bilgi bulamadım

  9. 17 nisanda burnumdan ameliyat oldum sol burun icindeki etler (alt yan ve ust olmak uzere) sag burun degiligindeki etlerden daha büyük bu normal birsey mi yoksa basarisiz bir ameliyat mi surekli sag taraftan nefes aliyorum

  10. Yıllar önce burun ameliyatında burun kıkırdaklari alınmış daha sonra kulaktan ve kaburgadan kıkırdak alıp düzelteceğiz dediler ama beceremediler şimdi burun sol tarafa çektiriyor gergin ve burun kökünden itibaren oynak sol gözüme baskı yapıyor diğer sorunları malum bunu tekrar kaburgadan kıkırdak alıp düzeltebilirmisiniz yaş 64 eskisehir teşekkürler

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.