Silikon meme protezi takılan hastalarda son yıllarda ortaya çıkan bir lenfoma türünden bahsetmek istiyorum. ALCL (ANAPLASTİK BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA) adı verilen bu lenfoma türü protez etrafında oluşan kılıf yani kapsülde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Şu anki verilere göre ( 5 Ocak 2020’de güncellenen bilgiler: FDA kaynak ) tüm dünyada 733 vaka görülmüş ve 36 ölüm meydana gelmiştir. Bu bilgi ışığında ve milyonlarca kadında silikon protez olduğu göz önüne alındığında ALCL’nin çok nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Çok yeni bir hastalık olması nedeniyle tüm dünya ile birlikte biz de gelişmeleri takip etmekte ve hastalarımıza duyurmaktayız. Duyurularımızı sitemizden ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği ( TPRECD) web sitesinden (http://www.plastikcerrahi.org.tr/) takip edebilirsiniz.

ALCL bilinen anlamda bir meme kanseri değildir. Meme protez kılıfında gelişen bir tür lenfomadır. Silikon protezi olan hastalarda ALCL oluşma riski şu anki verilere göre 300.000 de 1 dir. Bir kadının hayatı boyunca meme kanseri olma riskinin 8 de 1 olduğu göz önüne alınırsa bu oran düşüktür. Ancak oranın düşük olması tedbir almama anlamına gelmez. Kişinin bir şikayeti yoksa bile hem ALCL hem de meme kanseri açısından her yıl meme ultrasonu ve eğer gerekiyorsa meme MR ı çekilmesi şarttır.

Memede şişme, ağrı, sertlik, ele kitle gelmesi, asimetri, kızarıklık gibi bir durum olursa yıllık kontrol zamanını beklemeden muayene olmak gerekir.

Memesinden şikayeti olmayan kişilerin silikon protezlerini çıkarttırmasının gerekmediğini yine FDA ve TPRECD tarafından yayınlanan talimatlar doğrultusunda öğreniyoruz. Kaynak: https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/questions-and-answers-about-breast-implant-associated-anaplastic-large-cell-lymphoma-bia-alcl

ALCL teşhisi için ultrason ve MR sonrası, memede sıvı birikimi varsa bu sıvıdan veya kapsülden alınan patolojik örneklerin incelenmesi gerekir.

ALCL çok büyük oranda tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Protezin ve etrafındaki kapsülün çıkarılması ile kontrol sağlanabilir. Tanıda geç kalınmışsa radyoterapi veya kemoterapi gerekebilir. O yüzden asla ihmal edilmemelidir.

Özetle yapılacaklar:

-Ameliyat olmadan önce bu konuyu doktorunuzla konuşun ve risklerin anlatıldığı onam formlarını dikkatle okuyun.

-Protezinizin marka, model gibi bilgilerini içeren kimlik kartını doktorunuzdan isteyin ve saklayın.

-Daha önceden silikon takıldıysa endişe ve paniğe kapılmayın.

-Doktorunuzla irtibata geçin.

-Yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin.

-Şikayetiniz yoksa protezin çıkarılmasına gerek yok.

-Şikayetiniz varsa kontrol zamanını beklemeden doktorunuza muayeneye gidin.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.