Meme bir kadın için hayati olmamasına rağmen en önemli organlardan birisidir. Süt vermek için üretilen memelerin şekli de hemen her kadını ilgilendirir. Nerdeyse her kadın dolgun ve dik memelere sahip olmak ister. Ancak bazen doğuştan istenen meme şekline sahip olunamadığı gibi bazen de yaşlanma, bazı hastalıklar, doğumlar veya kilo alıp verme sonucu meme şekli bozulabilir. Sonuçtan mutsuz olan kadınlar da biz estetik cerrahların kapısını çalar.

Memesinin şeklinden mutsuz olan kadınların talebi belli. Dik, dolgun ama çok büyük değil bir çift meme sahibi olmak. Buna sahip olurken de süt verme fonksiyonunu kaybetmemek. Çünkü her ne kadar meme şekli kadını ilgilendirse de doğal içgüdüler nedeniyle bebeği ve onun beslenmesi herşeyden üstündür. Normali de budur. Biz doktorlar düşen bu konularda hastalarımızı aydınlatmak ve sonrasında yapacağımız ameliyatlarda emzirme fonksiyonu kaybetmemeye özen göstermek.

Meme estetiği ameliyatlarını ve bu ameliyatlarda emzirme fonksiyonunun bozulup bozulmadığını gelin maddeler halinde konuşalım:

Meme küçültme ameliyatı ve emzirme sorunu

Bizim emzirme fonksiyonu sorusu ve sorunu ile en çok karşılaştığımız ameliyat meme küçültme ameliyatıdır. Çünkü ameliyat sırasında süt bezlerinin bir kısmını aldığımız için bu ameliyatta risk vardır. Ancak toplum içinde sanıldığı kadar çok değildir. Öyle bir şehir efsanesi oluşmuş durumda ki sanki meme küçültme ameliyatı eşittir emzirememe. Böyle bir şey yok. Risk aslında sanıldığı kadar fazla değil. Son zamanlarda yapılan araştırmaların sonuçları da bu yönde. Benim kişisel tecrübelerim de yine riskin abartıldığı kadar fazla olmadığı yönünde.

Doğum yapmamış kadınlarda meme küçültme yaparken süt verme fonksiyonuna olabildiğince az zarar vereceğini düşündüğümüz ameliyat tekniklerini kullanıyoruz. Bu teknikte meme dokusunu daha az küçültüyoruz. Bu nedenle ileride memede tekrar sarkma oluşma olasılığı var. Doğum işini bitirmiş kadınlarda ise süt bezlerini koruma gayesi olmadığı için daha radikal yöntemleri kullanıyoruz ki büyük memeler bir daha kadının başına bela olmasın. Bela diyorum çünkü çeken bilir, büyük memelerle yaşamak hem sosyal hem sağlık yönünden çok zor. Kıyafet bulamazsın, bikini giyemezsin, bel, boyun sırt ağrısından kurtulamazsın vs. Düşünsenize her 2 omzunuzda göğüsünüze sarkan 3-4 kiloluk 2 torba ile ömür geçiriyorsunuz. Ne kadar zor olurdu değil mi?

Aslında büyük memeye sahip olmak daha çok süt verebilir anlamına gelmiyor. Hatta büyük memeli kadınların daha çok süt verme zorluğu yaşadığı bilinen bir gerçek. Çünkü memenin olağandan büyük olması süt bezi ve kanallarını bozan birşey. Ayrıca memedeki kistik yapılar nedeniyle meme ucunda içeri çökme ve ağır meme dokusu nedeniyle meme ucunda düzleşme gibi sorunlar da sık gelişmektedir. Bu da bebeğin meme ucunu kavrayamamasına neden olur. Bu yüzden bence meme küçültme ameliyatı sonrası süt verme sıkıntısı çeken kadınlar aslında zaten ameliyat olmasa da emziremeyecek olan kadınlar. Tabi bunun tespiti mümkün değil. Acaba ameliyat olmasaydı emzirebilir miydi diye düşünür insan ister istemez. Bunun tek tesbiti, ilk doğumunda emzirmiş kadına yapılan meme küçültme ameliyatı sonrası ikinci ve sonraki doğumlarda emzirememe sorunu yaşanıp yaşanmadığının takibi ile mümkündür. Bu durumda gerçekten emzirme sorununu ameliyata bağlamak doğru olur.

Yine çok önemli bir noktayı gözden kaçırmamak gerekir. Meme küçültme yaptıran kadınların çoğu bunu estetik kaygıdan çok yaşadıkları zorluk sebebiyle istiyor. Çünkü ergenlikten itibaren büyük memeli olmak bel, sırt ve boyun ağrısı hatta bu bölgelerde fıtık ve hatta hatta kalıcı omurga sorunlarına yol açabiliyor. Fiziksel sağlığı bozulan kadının bebeğine ve ailesine bakması zorlaşıyor. Bu yüzden çok sıkıntı çeken kadınlarda emzirememe riski göze alınabilir diye düşünüyorum. Teknoloji çok gelişti. Çok besleyici mamalar var. Tabi bu karar tamamen kadının kendisine aittir.

Meme büyütme ameliyatı ve emzirme sorunu

Meme küçültme ameliyatındaki süt verme sorunu yüzünden diğer estetik meme ameliyatları da kuşkuya sebep olmuştur. Hemen sizi rahatlatalım, meme büyütme ameliyatı süt vermeye engel olmaz. Çünkü ameliyatta ne süt bezlerine ne de süt kanallarını dokunmuyoruz. Ancak meme başından silikon konan ameliyat tekniğinde meme bezi ve süt kanallarının yakınından geçildiği için acaba risk var mıdır diye düşünmeden kendimi alamıyorum. Benim tercih etmediğim bir teknik olduğu için bu konuda fazla kişisel tecrübem yok. Okuduğum kaynaklarda bu konuda bir risk yaşanabileceği söyleniyor.

Meme büyütme ameliyatının emzirmeye olumlu katkısı olabilir. Kas arkasına konan bir silikon meme bezini öne doğru iteceği için bebek meme başını ağzına daha rahat alabilir. Böylece emme fonksiyonu daha etkin olmuş olur. Meme ucu çökük hastalarda eğer uç el ile oynanarak çıkarılabiliyorsa meme arkasına konan silikon ile meme ucu dışarı çıkabilir. Bu da emzirmeyi rahatlatan bir durumdur.

Meme dikleştirme ameliyatı ve emzirme sorunu

Meme dikleştirme ameliyatından sonra da herhangi bir süt verme zorluğu yaşanmaz. Çünkü bu ameliyatta sadece meme derisini küçültüyoruz, meme bezi ve süt kanallarına fazla dokunmuyoruz. Meme bezi dokusu genellikle çıkarmıyoruz.

Sonuç olarak; kadınların en değer verdiği organlarından olan memeler ve bunlarla süt verip vermemek çok önemli. Yazıdan da anlayacağınız gibi özellikle meme küçültme ameliyatından sonra neler olabileceğine ilişkin en doğru tahmin açısından doktorunuzla bu konuyu yüz yüze görüşmek en iyisi.

12 YORUMLAR

  1. Merhaba ben 23 yaşındayım 2 doğum yaptım ve gerçekten bana sıkıntı yasatan büyük göğüse sahibim. Küçültmek istiyorum fakat emzirmek benim için daha önemli süt kanallarina dokunmadan bu işlem gerçekleşiyor mu birde bidahaki doğum yapmam da gogsum eski büyük haline geri dönüyor mu

    • Meme küçültme sırasında meme bezinizin bir kısmı alındığından o bölgedeki kanallar da gidiyor. Bu olmaz ise küçültme olmaz. Ancak meme başı altında kalan meme bezinin kanalları korunuyor. Böylece bu bezin kapasitesine bağlı olarak emzirebiliyorsunuz. Meme eskisi gibi bir daha büyümez.

  2. Merhaba,24 yaşındayım ve bekarim.kilo alıp verdiğim için göğüslerimde sarkmalar arttı ve boş duruyor göğüslerim çok büyük olsun istemiyorum dik ve standart olması benim için yeterli fakat bu operasyonla alakalı endiserim var. İz kaliyormu ilerde evlenip çocuk sahibi olduğumda sıkıntı yaşar mıyım.silikon gereklimi yada küçük olan memelerimi çokta büyütmek istemiyorum vücudum dengeli ve doğal gorunmesini istiyorum. Hiç silokonada gerek olmayabilir. Bilgi verirmisiniz

  3. Evli değilim 20 yaşındayım göğüslerim asimetrik biri büyük diğeri ise küçük ve sarkıklar. Büyük ve eşit olsunlar istiyorum. İlerde emzirememe riski olur mu?

  4. Merhaba , ben 29 yaşındayım hiç doğum yapmadık fakat kilo alıp vermeden dolayı memelerim boşaldı ve sarktı , meme dikleştirme ameliyatı ve protez ameliyatini bir arada olmak istiyorum, emzirememe riski var mı, yada ameliyatın başka ne gibi tehlike riskleri var , sonucunda hangi olumsuz durumlarla karşılaşma ihtimalim var bilgi almak istiyorum

  5. Evli değilim 23 yaşındayım göğüslerim çok büyük ve sıkıntı yaşıyorum. Göğüs küçültme ve dikleştirme ameliyatı emzirmeme engel teşkil eder mi emzimeden sonra tekrar büyür veya sarkar mı? Ve ücreti ne kadar acaba ?

  6. Yazınız çok güzel olmuş ben evli değilim kilo alıp vermekten dolayı gögüslerimde sarkma oluştu hastaneye gittim dikleştirmek için ama doktor emzirme yapamazsın dedi bende vazgeçtim hala aklımda var çok kararsızım

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.