Derideki düzensizliklerin, dikiş izlerinin ve kırışıklıkların azaltılması amacıyla özel bir motora bağlı olarak çalışan zımpara uçlar ile derinin mekanik olarak soyulması işlemidir. Dermabrazyonda yapılan soyma işlemi derin bir soymadır ve derinin üst tabakasının (epidermis)  tamamı,  alt tabakasının (dermis) ise bir kısmı mekanik olarak soyulmaktadır. Alt tabakanın kalan kısmındaki hücreler vasıtasıyla deride yenilenme gerçekleşir.  Böylece yeni oluşan deri daha pürüzsüz ve homojen renge sahip olur.

Dermabrazyon hangi durumlarda yapılır?

Derinin bütünlüğünü bozan bazı hastalıklar, kazalar, ameliyatlar sonucu deride oluşan izlerin giderilmesinde dermabrazyon işlemi uygulanır. Bize en çok başvuru sebepleri:

  • sivilce izlerinin giderilmesi
  • yanık izleri
  • yara izleri
  • ameliyat izleri

Dermabrazyonun diğer soyma işlemlerinden farkı nedir?

Dermabrazyon mekanik bir işlemdir. Genellikle lokal, daha geniş bölgelere yapılıyorsa genel anestezi altında yapılmalıdır. Kimyasal soyma için anestezi uygulamaz. En derin kimyasal soyma ajanı dermabrazyon kadar derin soyma yapmaz. Lazer ise ışın kullanılarak yapılan soyma işlemidir. Soyma etkisi daha sınırlıdır. Dermabrazyon ergenlik sivilcelerine bağlı çöküntüler ve travma sonucu oluşan yara izlerinin düzeltilmesinde daha iyi sonuçlar verdiğinden diğer yöntemlere tercih edilir.

Dermabrazyon öncesi dikkat edilmesi gereken konular ?

Dermabrazyon öncesi aspirin gibi kanamayı arttıran ilaçların kullanımı kesilmelidir. Sigara kullanımına ameliyat öncesi ve sonrası 1-2 hafta ara verilmelidir. Aktif sivilceler varsa dermabrazyon sivilceler geçene dek ertelenmelidir.

Dermabrazyon işlemi nasıl yapılır?

Dermabrazyon, uygulanacak alanın genişliğine bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genellikle sadece problemli bölge değil, problemli bölgeyi içeren yüz bölümünün tümüne dermabrazyon uygulanır. Örneğin, alında küçük bir iz için tüm alına dermabrazyon uygulanması gerekir. Bundaki amaç ton farkı oluşmasının önlenmesi ve homojen bir görünüm sağlanmasıdır.  İşlem yaklaşık 1-1.5 saate kadar sürer. Birden fazla seans uygulama gerekebilir. Uygulama, ucunda elmas veya tel zımpara bulunan taşı hızla çeviren bir motor yardımıyla yapılır. Uygulamadan sonra deride şişlik oluşabilir. Hasta özellikle sert gıdaları çiğnerken ağrı duyabilir. Şişlikler birkaç günle bir hafta arasında geriler. Uygulama alanında kabuklanma olabilir. Erkeklerde, birkaç gün tıraş olunmaz. Yara iyileştikten sonra da ilk günlerde makine ile tıraş tavsiye edilir.

Dermabrazyon işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Dermabrazyon sonrası yaranın üzerine antibiyotikli pomadlar emdirilmiş ince gazlı bezler yerleştirilir. Yapılan işlemin derinliğine bağlı değişmek üzere 7-14 gün arasında yeni hücre gelişimi tamamlanır ve yaraya yapışık olan bu gazlı bezler dökülür. 2. hafta sonunda iş hayatına geri dönüş yapılabilir. Fakat güneşten koruyucu kremlerin çok ciddi olarak kullanılması zorunludur. Dermabrazyonun etkisi 3 ay sonunda ortaya çıkar. 4-6 hafta kadar işlemin yapıldığı alanlarda kızarıklık görülebilir. Dermabrazyon işlemi ciltteki düzensizlikleri azaltan bir yöntem olarak özellikle sivilce izleri ve travmaya bağlı izlerin düzeltilmesinde özellikle tercih edilmektedir. Bu durumlarda 6-8 ay ara ile yapılan 2-3 seanslık uygulamalarla daha etkili sonuçlar elde edilebilir. Deri rengi tamamen normale dönene kadar 6-12 ay süreyle direkt güneş ışınlarına maruz kalınmaması zaruridir.

Dermabrazyon herkese uygulanabilir mi?

Her yaşta, kadın, erkek herkese dermabrazyon işlemi uygulanabilir. Ancak yaşlı kişiler dermabrazyon sonrası daha yavaş iyileşirler. Koyu deri rengi olan kişilerde, dermabrazyon sonrası kalıcı olabilen renk değişimleri ve lekelenmeler görülebilir. Bu nedenle bu hastaların tedavisinde dermabrazyon dışı tedavi seçenekleri seçilebilir. Hassas alerjik deriye sahip kişilerde dermabrazyon sonrası alerjik deri reaksiyonları ve uçuk lezyonlarında alevlenme olabilir.

107 YORUMLAR

  1. Merhaba hocam, bisikletten düşme sonucu yüzümde elmacık kemiği kısmında 2 cm kadar sıyrılma oldu üst derinin altındaki ıslak pembemsi bir deri gibi sonra şişti falan sonra kabuk bağladı ben iz kalmasın diye şişince contratubex sürdüm. Şuan 1 ay oldu ve tenime göre daha koyu görünüyor orası ama sarı tüylerin olduğu normal gözeneklerin olduğu bir deri gibi yani böyle et gibi bir dokusu yok bu koyuluk geçer mi? contratubex ve bepanthol gibi kremler etkili olurmu ? Geçmezse nasıl bir tedavi önerirsiniz?

  2. Merhaba parmağımın iç kısımlarında cam kesiği sonucu dikiş izi var dikiş izi bölgesi sert ve beyaz bi şekilde kaldı buna dermabrazyon faydalı olur mu ?

  3. Suratımda boxcar akne izleri var subsizyon ile beraber dermabrazyon yaptırmayı düşünüyorum acaba işe yararmı ve yapabiliyorsanız fiyat bilgisi alabilir miyim acaba ?Daha önce lazer + altıniğne tedavisi gördüm fakat çok işe yaradığını söyleyemeyeceğim.

  4. Hipertrofik skar tedavisi için kullanılıyor mu? Gluten intoleransımın getirdiği İltihabik Sivilce patlatma ve tırnak izi yarası izinin oluşturduğu Oldukça yaygın alanlarda minik minik en büyüğü bezelye kadar olan ama çok fazla skar var. En çok sırasıyla sırt omuz göğüs bacak gibi? Buralara uygulanabilir mi ücreti nasıl belirleniyor?

  5. Benim kolumda leke vardı internette geziniyordum sarımsak ezigi deriyi soyup yenileme yapıyormuş bende iki koluma yaptim biraz beklettim deride yara yapti soyuldu fakat leke kaldi (sarımsak yanığı leke ) kaldı.leke çıkarıcı kremler aldim expigment kac aydır kullanıyorum leke çıkmıyor dermabrazyon işlemi olurmu

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.