Memeler biz kadınların kendi fiziğinde en çok önem verdiği parçalardandır. Bundan dolayı da aynada kendimizi incelerken memelerimizle ilgili yorumlar yapmaktan da geri kalamayız. Bu yorumlar genelde boyutlarıyla alakalı olur. Çünkü doğru yapıyı tam olarak bilemeyiz. Boyut sorununu çözmek için doktora başvurmadan da şekil bozukluklarını tam olarak anlamamız mümkün olmayacaktır.
Memede anatomik yapı
Meme dokusu alt, üst, iç ve dış olmak üzere dört kadrandan oluşur. Meme ucu kabarık değildir. Kabarık duran üst kısmındaki nipple dediğimiz çıkıntıdır. Bu çıkıntının çevresi otuz sekiz milimetre ile kırk beş milimetre arasında değişir. Bazı insanlarda biraz büyük olabilir. Doğum sonrasında veya emzirmeye bağlı olarak da meme ucunun şeklinde ve büyüklüğünde değişiklikler meydana gelebileceğini unutmamak gerekir.
Sık görülen bozukluklar ve düzeltmeler
En sık görülen iki bozukluktan bahsetmek gerekirse, bunlar tübuler ve tüberözdür. Bozukluklar her iki memede de görülebildiği gibi tek bir memede de görülebilir. Bu da bozukluklara ek olarak simetrinin bozulmasına ve görüntünün hastayı daha da çok rahatsız etmesine sebep olur. Küçük meme sıkıntısıyla bize başvuran hastaların neredeyse yüzde kırkında bu şekil bozukluklarını da görüyoruz.
Tüp meme deformitesi
Tübuler meme dediğimiz şekil bozukluğunda, dört kadranda da bir darlık söz konusudur ve meme bir tüp şeklinde öne doğru çıkar. Meme ucu çok büyük değildir. Bu bozukluğa sahip memeleri düzeltmek zor değildir. Sadece alta yuvarlak bir silikon koyulmasıyla sorun çözülür ve ortaya çıkan görüntü hastayı memnun eder. Tüberöz memeyi ise birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece olarak sınıflandırırız. Birinci derece ve ikinci derece tüberözde onarım daha kolaydır. Çünkü eksiklik memenin alt katmanlarındadır ve damla silikon koyduğumuzda silikon alt katmanlardaki bozukluğa da çözüm olur. Üçüncü derece tüberözde ise sadece silikon yeterli olmayabilir. Alt kısımlardaki deri eksikliği çok fazla olduğu için sadece silikon deri eksikliğini yeteri kadar gideremeyebilir. Böyle durumlarda silikon koyulmasından altı ay kadar sonra yağ enjeksiyonuna da başvurabiliriz.
Bazı hastalarda ve bazı durumlarda ise sadece yağ enjeksiyonu ile meme büyütmenin silikondan daha iyi sonuç verdiği görülür. Bu tip meme bozukluklarında bozukluğa ek olarak meme ucu biberon gibidir. Yani meme dokusu meme ucunun içine fıtıklaşmıştır. Eğer bu problem aşırı derecede büyük değilse işlem yapmamayı tercih ederiz. Çünkü hastayı çok rahatsız etmez. Ama üçüncü derecedeki bozukluklarda bu fıtıklaşma da çok fazla olur ve hastayı rahatsız eder. Bu durumlarda meme ucuna da küçültme işlemi yapılması gerekebilir.
merhaba, online konsültasyon yapma sansiniz var mi? yurt disinda yaşıyorum, göğüs amelyeti icin sizin yanınıza gelmek istiyorum da. mailimden bana ulasa bilirmisiniz
Mail attım.