Kepçe kulak, kulakların yüze tam karşıdan bakılınca olağandan fazla görünür olmasına denir. Bu durum bir çok kişiyi rahatsız eder. Kişiler her ne kadar ameliyat olmak isteseler de yaptıkları araştırmalar sonucu ameliyattan sonra tekrar kulaklarının eski hali gibi olmasından korkarlar. Peki biz bu sorun ile karşılaşmamak için ne yapıyoruz?
Kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılır?
Başarısız geçen kepçe kulak ameliyatı sonrası en büyük sorun kulağın tekrar açılmasıdır. Peki bu neden oluyor? Kulaklar daha yumuşakken ve kıkırdak yapısı sertleşmemiş iken, yani altı ile sekiz yaş arasındayken bu ameliyatın yapılması daha başarılı sonuçlar verir. Fakat o yaşlardaki çocuklar bu konuyu çok fazla kafalarına takmıyorlar ya da ailenin ameliyat için vakti olmuyor. Yani kişinin böyle bir şeye karar vermesi için büyümesi gerekiyor. Çoğunlukla bizim hastalarımız 18 yaşından büyük oluyorlar. Bu nedenle karşımızdaki kulak kıkırdağının yapısı oldukça kalın oluyor ki hasta erkek ise kıkırdak daha da kalın oluyor. Bu durumda kulağa şekil vermek zorlaşıyor.
Ameliyatta neler yapıyoruz?
Biz ameliyatta kıkırdağı bir miktar arkasından ve önünden zayıflatıyoruz. Bunun yanı sıra kıkırdağı kesme teknikleri de mevcut. Ancak biz kıkırdağı kesmek yerine kıvırma tekniğini kullanıyoruz. Çünkü kesme tekniğini kullandığımızda deride keskin, dışardan görünen deformiteler oluşuyor. Kulağın doğal yapısı bozuluyor. Bu yüzden tercih etmiyoruz. Kıvırma tekniğini ise kıkırdağı zayıflatarak kullanıyoruz. Kıvırdığımız alanın da yerinde durması için tamamen kalıcı olan dikişler kullanıyoruz. Bu dikişlerle kıkırdağa şekil verip orada tespitli bir şekilde kalmasını sağlıyoruz.
Hastaya düşen görevler
Bu dikişlerin kalıcı bir şekilde verilen pozisyonda kalmasını sağlamak için en azından üç hafta kadar saç bandı kullanılmasını öneriyoruz. Saç bandı kulağı destekleyerek arkada kalmasını sağlıyor. Böylece konulan dikişlere yük binmemiş oluyor ve kıvrılan kıkırdakta aynı pozisyonda kalıyor. Sonuç olarakta hem arkadan hem önden verilen şekil korunmuş oluyor. Bunun yanı sıra gece yatarken de insanların kulağını koruması çok zor olduğundan 3 haftalık süreçte kullanılan saç bandı buna da yardımcı olmuş oluyor.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası
Bütün bunlara rağmen bazen bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sıkıntıların yaşandığı kişiler, çoğunlukla bu saç bandını işleri dolayısıyla ya da kendileri istemediklerinden dolayı yeterli sürede devamlı takamayan kişilerdir. Bir başka nedeni ise erkek hastalarda kıkırdak çok kalın olduğu için çok kuvvetli oluyor bundan kaynaklı sıkıntılar yaşanabiliyor. Biz böyle bir komplikasyon oluşmasını yani kıkırdağın tekrar açılmasını önlemek için çoğunlukla kalıcı dikiş kullanıyoruz. Çünkü kalıcı dikişler erimediği için daha uzun süre kıkırdağın o şekilde orada kalmasını desteklemiş oluyor. Bu dikişler altı aydan sonra eğer rahatsızlık verir sivilce tarzında çıkma eğilimi gösterirse alınabiliyor. Eğer herhangi bir sıkıntı yaratmıyorsa da vücutta kalabilir. Çünkü başka ameliyatlarda da buradaki dikişleri deri altında kullanıyoruz. Sadece burada dikiş derinde olmadığı için bazı ince ciltli kişilerde dikiş sert olduğundan dolayı dışarı çıkma eğilimi gösterebiliyor. Altı aydan sonra orada ki dikişlerin alınması kulak şekline zarar vermez.
Sonuç olarak biz kepçe kulağın tekrar açılmaması için hastalarımıza 3 hafta boyunca saç bandı kullandırıyor ve kalıcı dikiş ile açılmasını engelliyoruz.
Kepçe kulak ameliyatı ile ilgili video:
merhaba kepçe kulak ameliyatı olalı 3 hafta oldu. bandajımı çıkarabiliyorum ama göz numaram çok fazla olduğundan çıkarırsam gözlük takmam gerekiyor ama doktorum 6 hafta geçtikten sonra takabilirsin dedi. gözlük takarsam kulağımda açılma olur mu korkuyorum takmaya sadece bandaj üzerinden takabiliyorum
Doktorunuzun talimatlarına uymanız uygun olur. İmkan var ise lens kullanabilirsiniz.