Meme büyütme estetiği sonrası ikincil meme estetiği gereksinimi yazı 4

Meme büyütme işlemi yapıldıktan sonra konulan silikon implant etrafında vücut tarafından bir kapsül dokusu üretilir. Bu kapsülün gelişimi ameliyat sonrasında ilk 1 ayda tamamlanır. Vücudun diğer dokularından silikon doğal bir koruma mekanizması ile sınırlanmış olur. Böylece silikon olduğu bölgede sabitlenir. Kapsül dokusunun oluşum evresinde memenin darbe ve travmalardan korunması çok önemlidir. Bu dönemde sporcu sütyeni kullanılması ve ağır sporların yapılmaması şarttır.

Silikon etrafında oluşan kapsül olgunlaştığı zaman yumuşak kıvamda olmalı ve memede şekil bozukluğu yaratmamalıdır. Ancak nedeni tam bilinmeyen bir nedenle bu kapsül yapısı sertleşebilir. Bu sertleşme ağrı ve şekil bozukluğuna neden olabilir. Bunun ne zaman gelişeceği kesin olarak bilinemez. Bu konuda yapılan pek çok çalışmada etkenler araştırılmıştır. Alınması gereken tedbirler tarif edilmiştir (Bakınız meme büyütme sayfası komplikasyonlar bölümü). Yapılan çalışmalar, düz yüzeyli meme protezlerinde kapsül kontraktürü gelişme olasılığının daha yüksek olduğu yönündedir. Bu nedenle pürtüklü protezler tasarlanmış ve kullanımları yaygınlaşmıştır. Başka çalışmalarda meme altına konulan protezlerde kas altına konulanlara oranla daha fazla kapsül kontraktürü oranı tespit edilmiştir. Bu nedenle uygun vakalarda kas altına Dual plan dediğimiz planlarda silikon konulması yaygınlaşmıştır. Genel olarak şu anda düz yüzey protez kullanımı gerekiyor ise mutlaka kas altına konulması gerekli olduğu kabul görmektedir.

Kapsül kontraktürünün dereceleri vardır. 1. ve 2. evrede genellikle cerrahi tedavi gerekmez. Masaj uygulaması tercih edilir. 3. ve 4. derece olanlarda ağrı ve şekil bozukluğu söz konusu olduğundan cerrahi tedavi gereklidir. Tedavide öncelikle kapsül ve implant MR ile değerlendirilir. Kontraktür dışı bir bulgu yok ise implant çıkartılır. İmplantın yerleştirileceği cep değiştirilir. Yeni pürtüklü yüzeyli bir implant kullanılır. Eski implant meme altı ise yeni implant kas altına yerleştirilir. Meme altı ya da kas fasyası altı implant bazen hafif sarkması olan memelerde dikleştirmeden kaçınmak için tercih edilir. Bu durumda implant değiştirildiğinde kas altına konunca meme dokusuna da dikleştirme işlemi eklenmesi gerekebilir. Eski implant kas altı ise kas altında yeni bir cep oluşturulur ve yeni pürtüklü yüzeyli implant oraya yerleştirilir.

Kapsül kontraktürü bazı kişileri çok rahatsız etmeyebilir ya da kişiler tekrar ameliyat olacak imkan oluşturamayabilirler. Acil ameliyat edilmesi gerek bir durum olmadığından bu ameliyatı öteleyebilirler. Kilo alıp verme ve doğum dönemleri sonrasında başvuru yapabilirler. Bu durumda da yapılacak işlem aynıdır. Sadece implant boyutu değiştirilebilir ve meme dokusuna dikleştirme işlemi de yapılması gerekli hale gelebilir.

 

12 YORUMLAR

  1. Merhaba
    İki sene önce kas üstü meme protezi ameliyatı oldum sol meme diğer memeye göre daha sert kaldı. Doktorum değerlendiriyor kontrolü aksatmıyoruz ama ben rahatsız oluyorum sol taraftaki sertlikten. Ultrason ve MR çekildi solda protezde asimetrik tutulum olması nedeniyle inflamasyona neden olabilir yazıyor. Doktorum çok rahatsız ederse müdahale edilebilir diyor.
    Aslında beni çok rahatsız ediyor! Fakat çok çalışıyorum bu yoğun tempoda bir ameliyat olacak vaktim yok iyileşme süreci uzun sürüyor.
    Bunu geçiren bir ilaç varımdır antibiyotik vb kullanmak bu dokuyu yumuşatırmı. Cerrahi müdahale istemiyorum ne yapabilirim.

  2. Hocam 2 dr biri kas altı biri dual plane teknigi uygulayicagını soyledi.kas altı yapicak hekim dren ihtiyac duyarsa takıcagını dual plane yapan takmadıgı soyledi.Peki ben Aydında yaşıyorum hangisini seçersem kapsül olusum riskini azaltma eğilimi olabilir? Lütfen cevaplandirırsanız ışik tutarsinız bana.

  3. Merhaba 6 sene önce yapılan protezim War şuan sol göğüsümün sol yan tarafında we yukarida gün içerisinde azalan ağrı oluyor eğer kapsül oluşmuşsa ameliyatsız kendim ne yapabilirim

    • Öncellikle ultrason çektirip protez, protez kapsülü ve meme dokunusu hakkında bilgi edinin. Bu sonuçla doktorunuza ya da başka bir estetik cerrahi uzmanına muayene olun.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.