Dudak Dolgusu

 

Dudaklar gençliğin masumiyetin ve dişiliğin ifadesi. Özellikle biz kadınlar için dolgun dudak çok önemli. Ruj sürmek istiyoruz. Rujun rengi kıyafetimize uysun istiyoruz. Bazen de ruj sürmeden de belirgin dolgun dudaklar istiyoruz. Yaşımız ilerledikçe incelen dudaklarımızı kalemle büyütmeye çalışıyoruz. Dudaklarımız kırışmasını istemiyoruz, en sevmediğimiz de bu kırışıklar içine kaçan rujlar. Bu durum makyajın keyfini kaçırıyor.

Dudak dolgusu nedir ?

Doğuştan dudakları ince olan veya yaşın ilerlemesi sonucu incelen ve bu incelikten mutsuz olan kişilere, dudaklarını dolgunlaştırmak, kalınlaştırmak amacıyla uygulanan yönteme ve bu işlemde kullanılan malzemelere dudak dolgusu denir. En çok kullanılan malzeme hyaluronik asittir.

Dudak dolgusu niçin kullanılır

Biz estetik cerrahlar dudak estetiği için en çok geçici dudak dolgusu kullanıyoruz. Dolguların içeriği hyaluronik asit dediğimiz insan derisinin yapısında da bulunan bir madde.

Yaş ilerledikçe vücut tarafından salgılanması azaldığı için cilt esnekliği kaybı oluyor. Bu, su tutan bir molekül. İnsan vücudu ile son derece uyumlu. Herhangi bir yan etki yapmadan zaman içinde eriyip gidiyor.

Her hyaluronik asit içeren dolgu tamamen güvenilirdir diyemeyiz. Üreten firmanın kalitesi de önemli. Her sektörde de olduğu gibi kalite değişken bir kavram ama vücuda enjekte edilecek bir maddede kalite en önemli tercih sebebi olmalı bence. Yıllardır en kaliteli dolguları kullanıyorum. Bu konuda ödün vermek de istemiyorum.

Genellikle 1 ml’lik enjektörlerde bulunan dolguların, bazı firmalarca 0,5 cc’lik enjektörlerde olanları da var. Benim ilk uygulamada tercihim 1 ml olanıdır. Takip eden uygulamalarda 0,5 cc’lik olan kullanılabilir.

Dudak dolgusu herkeste aynı standart yerlere yapılmaz. Mesela bazı insanların üst dudak kıvrımları çok belirsizdir. Öncelikle onlar belirginleştirilir. Bazı kişilerde ağız kenarı aşağı doğrudur. O desteklenir. Bazısının dudağın kırmızı olan kısmı belirsizdir. Ağırlıklı o bölgeye yapılır. Bu arada yaş faktörü ve renkler, zevkler de mutlaka dikkate alınır. Estetik bir görünüm sağlamak gerekir.

Dolguların kalınlıkları değişkendir.  Dudak çizgileri ve kenarın belirginleştirilmesi için en uygun dudak dolgusu orta kalınlıkta ve elastikiyeti olanlardır. Böylece dudak fonksiyonları korunmuş olur. Doğallıktan uzaklaşmamış oluruz. Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda tercihim bu tarz dolgular oluyor. Çoğunlukla amacımız dudağı dolgunlaştırmaktan çok restore etmek. Daha kalın dolguları da dudağın etli kısmının dolgunlaştırılmasında tercih ediyorum.

Dudak dolgusu ile ince çizgilere son

Dudak dolgusu ile dudak estetiği giderek daha fazla kullandığımız medikal estetik uygulamalarından birisi. Botokstan sonra belki de klinikte en fazla yapılan estetik işlemdir.

Yaşın ilerlemesiyle hepimizin yüzünde bir takım değişiklikler oluyor. Bunları kabul eden kadınlar saç rengi ve çeşitli renk ve şekilde gözlükler kullanarak bunu büyük oranda kamufle ediyor. Kabul etmeyen ise estetik sektörünün nimetlerinden yararlanmayı tercih ediyor.

Bu durumda en kabul edilemeyecek görüntülerden birisi kanımca dudakların üzerindeki çizgiler. Kişiyi yaşlı ve bakımsız gösteriyorlar. Haydi diyelim dudağımızın eski dolgunluğunu kabul ettik. Ama bu çizgiler gerçekten can sıkıcı. Ruj kullanmak kesinlikle mümkün değil. Dudak dolgunlaştırıcı kullanmadan kamufle etmek imkansız.

Bu durumda ne yapıyoruz? Bazen botoks tercih ediliyor. Ağız çevresi büzme hareketi azaltılarak bu görünüm düzeltilmeye çalışılıyor. Fakat bu uygulama her ne kadar işin mekaniğine uygun olsa da kişi tarafından tolere edilmesi çok zor. Mimikler ve konuşma sırasında rahatsızlık hisseden çok oluyor.

İkinci bir tercih uygun kalınlıkta dolguların kullanılması. Dudak dolgusu bazı kişilerde çok olumlu sonuç verse de yine çok hareketli olan dudakta şişkinlik hissi yaratabiliyor. Bu konuda elastikiyeti olan yani dudak hareketleri ile oynayabilen dolgulardan ise çok güzel doğal dudak dolgusu sonuçları almak mümkün.

Dudakta dolgu olduğu belli olmadan, dudak şişmeden çizgiler dolar. Hareketsizken çizgi görünümü azalır. Hareket sırasında da görsel sıkıntı olmaz. Ayrıca bu dolguların kıvamı da çok yumuşak olduğundan ellemek ile hissedilebilen farklı bir doku hissi olmaz.

Bu tip dolguları diğer bölgelerde de kullanma fırsatım oldu. Doku kaybının fazla olduğu yerlerde gülme çizgilerinde diğer klasik dolgularla kombine kullanımı daha uygun olabilir. Ama dudak çizgilerinde bence sonuç son derece iyi.

Dudak dolgunlaştırma yapılan dolgularla kombine edilebildiği gibi, dudak kalınlığından memnun olanlarda tek başına uygulanabilir. Dudak dolgusu uygulamasında ince bir işçilik, kullanılacak malzemeyi iyi tanımak, dokuyu iyi analiz etmek ve çok iyi bir anatomi bilgisi gerekir.

Dudak kontürlerini belirlemek, yüze, buruna ve çeneye uygun kalınlığı sağlamak, dudak dolgusu sonrası ince çizgileri görünmez kılmak temel kurallar olmalıdır. Kalıcı dudak dolgusu ise hiç tercih etmediğim bir uygulama. Çünkü dudak kıvamında sertleşme ve dudak hareketlerinde bozukluklara yol açmaktadırlar bu rahatsızlıklar çoğu zaman dolgunun yüzeyelleşerek dışarıya sivilcelenme şeklinde çıkmasına sebebiyet vermektedir.Bu durumda enfeksiyon tedavisi dolgu çıkartma işlemleri yapılmak zorunda kalır. Uygulama estetik bir uygulamadan çıkıp hastalık tedavisine dönüşmektedir.

Dudak dolgusu uygulama süreci

Dudak dolgusu uygulaması 5 dakikalık bir işlem ama uygulanan teknik, hazırlanma ve masaj aşamaları bence çok önem arz ediyor. Lokal anestezik enjeksiyon tercih etmiyorum çünkü bu dudakta daha çok şişmeye neden oluyor. Lokal anestezik krem kullanıyorum.

İşlem öncesi ve sonrası buz uygulanması çok önemli. Hem şişlik oluşmaması hem de kanamanın çabuk durması için. Uygun süre beklendikten sonra masaj ile dolgunun dağıtılması dolgunun tüm dudağa eşit şekilde yayılmasını sağlar. Akabinde dudak kontürü için dudak çizgilerine de bir miktar dolgu enjekte edilebilir.

Dudak dolgularının en güzel taraflarından biri sonucun hemen görülmesidir. Botoks uygulamasında sonuçların görülmesi birkaç gün sonra olmasına rağmen dudak dolgusu hemen kendini gösterir. Bu yüzden dolgu yaptıran kişi beklediği mutluluğa hemen kavuşur.

Birçok hastamdan aldığım geri bildirime göre çevrelerindeki insanlar onlardaki değişimi görerek “ sen gençleşmişsin, güzelleşmişsin “ dediklerini ifade ediyorlar.

Buraya kadar anlattıklarımın çoğu bilinen şeyler. Şimdi gelelim sık sorulara ve problemlere;

1- Geçici dudak dolgusu vücutta ne kadar kalır? Kalıcısı yok mu?

Dolguların vücutta kalma süresi markaya, dolgunun kalınlığına, vücudunuzun onu eritme hızına göre değişkendir. Her uygulama sırasında bir miktar kalır. Böylece uygulamayı tekrar etme süresi uzar.

Uygulama genellikle 8 ile 12 ayda bir tekrar edilmelidir. Birkaç yıl öncesine kadar kalıcı dolgular kullanılıyordu. Ben bunları hiç kullanmadım. Çünkü doku arasına kalıcı bir madde konmasını doğru bulmuyorum. Bir yan etki olduğunda veya yaptırmaktan pişman olduğunuzda uzaklaştırma zor olmaması lazım.

Kalıcı, erimeyen dolguları tercih etmeyin derim. Çünkü bunlar sıklıkla dudakta enfeksiyon, alerji ve şekil bozukluklarına yol açıyor. Apseye sebep olmuş dolgu uygulamalarına bile rastladım. Üstelik bir kere yaptırdıktan sonra geri dönüş de yok.

Benim için sadece dudak dolgusu için değil yaptığım bütün uygulama ve ameliyatlarda en önemli şey hastanın güvenliğidir. Zaten tıbbın atası sayılan Hipokrat’ın biz doktorlara en büyük öğüdü “önce zarar verme”  sözüdür. Ben de bu ilke ışığında hastalarıma uygulama yaparken, öncelikle sağlıkları daha kötüye gider mi sorusunu kendime sorarım. Daha sonra bu işlem hastamı önceki halinden daha iyi yapar mı diye düşürüm. Hastamın vakit ve nakit kaybetmesini asla istemem.

2- Bana ne kadar dudak dolgunlaştırıcı gerekir?

Dudak uygulamalarında genellikle 0,5 ile 2 ml arası yapılır. Dudağın uzunluğu, inceliği ve her ikisine de yapılıp yapılmamasına göre gerekli miktar değişir. Eğer iki tüp uygulamak gerekiyorsa 1 hafta ara ile iki seanslı dudak dolgusu uygulanması daha uygun ve kontrollü olur.

3- Dudağımdaki asimetri düzelir mi?

Birçok kişinin dudakları tamamen simetrik değildir. Bilhassa da sigara içenlerde bu durum daha barizdir. Ama kişi bunun farkında değildir. Uygulama öncesi gözlem önemlidir. Bu durum dikkate alınarak uygulama yapılmalı. Genellikle ince olan tarafı tamamen doldurmak bazen çok zordur. Bu uygulamaların 2 seans şeklinde yapılması en doğrusudur.

4- Yağ enjeksiyonu dudakta dudak dolgusundan daha mı kalıcı?

Yağ enjeksiyonu daha kalıcı bir işlemdir. Büyük dudak isteyenlerde tercih edilebilir. Yağ enjeksiyonunu isteyen hastalara enjeksiyonu daha çok dudağın etli kısmına yapıyorum. Keza bu bölgede dolgunluk sağlamak için iyi bir materyal. Fakat dudak çizgisinde yapılan uygulamalar sıkıntılı olabilir.

Dudakta yağ dokusu olmadığını düşünürsek bu konuda haksız olmadığımı söyleyebiliriz. Hücreler arasındaki dokuda normalde bulunan molekülün yani hyalüronik asit içeren dudak dolgusu enjeksiyonu uygun miktarlarda ve uygun teknikte yapıldığında daha doğal görünüm sağlar.

5- Dudak dolgusu yaptırdığım belli olur mu?

Bazı hastalarım dudak dolgusu yaptırdığı fark edilsin isterken bazıları da istemezler. Hatta çoğunluğu istemiyor. Diyeceksiniz ki madem belli olsun istenmiyorsa böyle bir işlem neden yaptırılıyor. Cevap basit. Herkes güzel görünmek ister ama bunun doğal bir güzellik olduğunun düşünülmesini arzu eder.

Eskiden standart bir model yapılırdı. Birbirine benzeyen kadınlar ortalığı doldurmuştu. Günümüzde moda doğal görünümlü olmak. Ben eskiden beri doğal görünüm taraftarıyımdır. Kişiye özgü planlamalar yaparım.

Herkesin dudak yapısı, sosyal konumu, makyaj yapma tarzı, burun-dudak ilişkisi, beklentisi, çene biçimi farklıdır. Bu yüzden kişinin yüz yapısına uygun bir dudak dolgusu, yüzün diğer parçalarıyla orantılı olacak şekilde yapılırsa en güzel sonuç alınır.

Tabi sadece dolgu ile yetinmemek gerekir. Kişinin ihtiyacına göre botoks uygulaması, mezoterapi, cilt bakımı vs. uygulamalarla desteklenmelidir. Dudak dolgusu yaptırdığı belli olsun isteyen hastalarım da oluyor tabi ki. Doğal görünümden yana olmama rağmen bu işlemin kişiye mutluluk vermesi gereken bir işlem olduğunun bilincindeyim.

Eğer kişi yaptırdığı işlemin çevresi tarafından fark edilerek takdir görme arzusundaysa, bana düşen hastamın isteğine saygı duymaktır. Yine “ önce zarar verme “ ilkesine bağlı kalarak hastamın işlemini yaparım.

6- Dudak dolgusu dudağımda his kaybına yol açar mı?

Eskiden yapılan kalıcı dolgular doku arasında bir yer kaplayarak çevre dokulara baskı yapardı. Sanırım bazı duyu sinirlerine de baskı yaparak dudakta his bozukluklarına neden olabiliyorlardı.

Günümüzde kullanılan hyaluronik asit içerikli dolgular doku içinde yer kaplamak yerine diffüz bir şekilde dağıldıkları için sinirlere bir etkileri yoktur. Dolayısı ile dudağın hislerinde bir bozulma olmaz. Ayrıca bazı hastaların korktuğu gibi mimik bozukluğuna da yol açmaz.

7- Dudak dolgusunun yan etkileri var mı?

Hyaluronik asidin bir yan etkisi yoktur. Zaten vücutta var olan ve FDA tarafından da onaylanmış bir ürün ve işlemdir : Bazen iğnenin girdiği yerde hafif kızarıklık ve daha da nadir olmak üzere morluk meydana gelebilir. Bu lezyonlar 2-3 günde iz bırakmadan iyileşir.

8- Dudak dolgusuna kaç yaşında başlamak gerekir?

Dudak dolgusu yaptırmaya ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Çünkü gecikilirse ciltte kalıcı kırışmalar meydana gelir. Bunları tedavi etmek korumaktan daha zordur. Tabi ki 16 yaşında başlansın demek istemiyorum ama doktorunuzla görüşerek sizin için uygun zamanı belirlemek gerekir.

9- Dudak büyütme yaptırmaya karar verdim. Nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle işlem yaptıracağınız kişinin uzman olduğundan emin olmalısınız. Dolgu işlemi yaptırmadan önce size uygulanacak dolgu materyalinin kutusunu görmeyi isteyin. Yukarıda linkini verdiğim FDA onay listesinde var olan ürünlerin uygulanmasını sağlayın. Dudak dolgusu fiyatları için bizi arayabilirsiniz.

 

 

18 YORUMLAR

  1. Merhaba. Dudak dolgusu icin fiyat ogrenmek istiyorum. Dolguda minimum 1 ml mi kullaniliyor? Az dolgu tercih edilirse fiyatta bir degisiklik oluyor mu?

  2. Defne Hanım merhaba,
    Burun ameliyatım sonrasında üst dudağım normalinden ince göründüğü için dudağıma dolgu yaptırma düşüncem var. Kullandığınız dolgu markasını ve ücretini öğrenebilir miyim? Bir de bir kez dolgu yaptıran kişinin daha sonra da yaptırması gerekmekte midir?

  3. Üst dudağımda küçükken geçirdiğim bir kaza nedeniyle asimetrik bir görüntü var bir tarafı dolgun bir tarafı ince yalnızca üst dudağıma dolgu yaptırmak istiyorum. Hangi marka önerirsiniz ve maliyeti ortalama ne kadar olur?

  4. Doktor hm merhaba,
    DUdak dolgusu ve lip lift arasında kadım. Doğal bir üst ve alt dudak için ve ayrıca da lip lift için fiyat rica edebilir miyim

  5. Merhaba dudaklarımın belli olmayacak şekilde doldurmasını istiyorum ve aklımda burun ameliyatı var, öncesinde dolgu ile denemek istiyorum. Fiyat bilgisi alabilir miyim?

  6. Hocam Merhaba, size çamlıca Medicana’daki iken burun için muayene olmuştum. Size yaptırmadığım için çok pişmanım. Burnumda çok ince bir kıkırdak bıraktılar. Şu an sadece burun dolgusu düşünebiliyorum. Sizden bunun için fiyat bilgisi rica ediyorum. Bir de dudak için, dolgu değil ama özellikle üst dudak için renk pigmentasyon uygulaması yapıyor musunuz. Bunun için de fiyat bilgisi rica ediyorum sizden.

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.