Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu nedir?

Yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde dolgunluk sağlamak için o bölgelere yağ enjekte edilmesidir. Yanaklar, alın, yanak-dudak çizgisi, dudaklar, çene ucu, kalça ve bacaklarda çökük alanlar bu uygulamanın yapıldığı yerlere örnek olarak sayılabilir.

Yağ enjeksiyonu için yağ nerelerden alınır?

Yağlar özel liposuction enjektörleri ile genellikle karından alınır. Bel ve kalça bölgeleri de sık olarak yağ alımı yapılan bölgelerdendir. Liposuction planlanan kişilerin kol ve bacaklarından alınan yağlar ve hatta göz kapağı estetiği yapılan hastaların gözaltı torbalarından alınan yağlar da yağ enjeksiyonu için kullanılabilir.

Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?

Yağ enjeksiyonu genellikle lokal anestezi altında yapılır. Bazen genel anestezi altında yapılan bir cerrahi girişiminin bir safhası da olabilir. Örneğin yüz germe işlemi esnasında yanakların da yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırılması gibi… Alınan yağlar özel bazı işlemlerden geçirilerek (yıkama, santrifuj) transfer yapılacak bölgeye uygun bir enjektöre aktarılarak enjekte edilir. Bu işlemler sırasında herhangi bir kesi yapılmadığından iz bırakmaz.

Yağ enjeksiyonu kalıcı bir dolgunluk sağlar mı?

Yeni yerine transfer edilen yağ hücrelerinin ne kadarı yaşar ise yağ enjeksiyonu o kadar kalıcı olur. Son zamanlarda geliştirilen bazı cihazlar sayesinde alınan yağlar hava ile temas ettirilmeden ilgili bölgeye transfer edilebilmektedir. Bu sayede doku kaybı daha az olduğu için yağların kalıcılık süresi de uzamaktadır.

Yağ enjeksiyonunun hyaluronik asit içeren dolgu malzemelerin kullanıldığı dolgunlaştırma işlemlerinden üstünlüğünün nedeni de budur. Yağ hücrelerinin hangi oranda canlı kalacağı, kullanılan cerrahi malzemeye, yağın alınış ve veriliş biçimine, yağların çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarılmasına bağlı olarak değişmektedir.

Aktarılan yağların ortalama %40 ı 6 ay sonra kalıcılığını sürdürebilmektedir Bu yüzden bazı durumlarda yağ enjeksiyonunun tekrarı gerekebilir. Hareketsiz bölgelerde başarı şansı daha fazla olmaktadır. Örneğin yanak bölgesinde yağ enjeksiyonu daha başarılı olurken, bacak gibi hareketli alanlarda daha az başarılı olabilmektedir.

Yağ enjeksiyonu en sık hangi bölgelere yapılır ?

Yağ enjeksiyonunun en sık uygulandığı bölge yüzdür. Aşağıda en çok yağ enjeksiyonu yapılan bölgeleri sıraladım:

  1. Yüzün tümü ya da bir bölümü; yanaklar, dudak, mimik çizgilerinin derin olanları: yüzdeki zayıflıktan veya yapı gereği olan ve kişiyi sağlıksız, yorgun gösteren çukur ve çizgiler doldurularak daha canlı ve sağlıklı bir görünüm sağlanır. Dudakları kalınlaştırmak, ağız kenarındaki derin kırışıklıkları doldurarak yok etmek, elmacık kemiklerini dolgunlaştırmak hatta alt çeneyi biraz büyütmek amacı ile bir miktar yağ verilebilir.
  2. Popo: özellikle arkaya doğru çıkıntı isteyen kişiler için çok uygundur.
  3. Kalça: kalçanın yan kıvrımı olmayan hanımlarda bu kıvrımı oluşturmak için kullanılır. Bu sayede bel daha ince görünür. Kum saati olarak adlandırılan görünüme kavuşulmuş olur.
  4. Bacaklar; eğri bacak durumunda, ortadaki boş kısımlara yağ enjekte edilerek bacaklar bir miktar düzleştirilir.
  5. Meme; meme asimetrisi durumunda özellikle küçük memenin altına yapılacak yağ enjeksiyonu memelerde simetriyi sağlayacaktır.
  6. Eller; yaşlanma belirtilerinin düzeltilmesi. El sırtına yapılacak yeterli miktardaki yağ enjeksiyonu, bu bölgedeki kırışıklıkları gizleyecektir.
  7. Vücut ya da yüzde sonradan oluşan çukurların doldurulması; kaza, ameliyat sonrası gibi.

Ayrıca prova amaçlı daha sonra yapılacak cerrahi girişimin öncesinde de yağ enjeksiyonu yapılabilir. Örneğin, elmacık kemikleri çok belirsiz olan hastalarda yağ enjeksiyonu ile elde edilebilecek sonuç önceden prova edilir. Sonuç tatmin edici bulunursa yağlar bir süre sonra biraz eriyeceğinden aynı dolgunluğu sağlamak amacıyla kalıcı bir çözüm olarak bölgeye implant uygulanır.

Yağlar kalçaların şeklini düzeltmek, daha önce yapılmış ve çöküklüklere sebep olmuş liposuction deformitelerini düzeltmek amacıyla da sıkça kullanılır Bazı kazalardan sonra oluşan çöküntüler yağ enjeksiyonu ile başarı ile doldurulabilir.

Yüze yağ enjeksiyonu

Yüz bölgesindeki deri altı yağ dokusu azalınca cilt gerginliğini kaybeder. Böylece kırışıklıklar ve çukurlanmalar ortaya çıkar. Bu durum doğal olarak kişiyi mutsuz eder. Eksilmiş yağ dokusunun yağ transferi ile yerine konması sonucu bu sıkıntı büyük oranda ortadan kalkar. Bu yüzden en çok yapılan yağ transferi işlemi yüze yağ enjeksiyonudur.

Yüze Yağ Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Yapılır;

Yüze yağ enjeksiyonu yüzün geneline yapıldığı gibi bazı yerel bölgelerinede uygulanabilen bir işlemdir. Yüzün genelinde genellikle genç yaşta kilo vermiş kişilerde yada erken yaşlanma sürecine girmiş kişilerde gerekebilir.

Uygulanan bölgeleri sıralayacak olursak;

• Temporal bölge (şakak bölgesi)

• Yanak bölgesi

• Göz altı bölgesi

• Nasolabial bölge (burundan ağıza kadar oaln çizgidir)

• Kaş arası mimik çizgileri

• Üst dudak bölgesi

• Alt dudak bölgesi

• Alın mimik çizleri

• Alın bölgesi

Yüze yağ enjeksiyonu nasıl yapılır;

Bu işlemler lokal anestezi ile yapılabilir. Sınırlı uygulamalarda sadece burun, dudak yada nasolabial çizgiler gibi yerlere lokal anestezi ile dolgu uygulaması gibi yapılabilir.

Bütün yüze yapılan uygulamalarda hastanın genel durumuna göre tercihine göre genel anestezi ile yapılma imkanı vardır.

Yağ hücreleri çoğunlukla karın bölgesinden daha az oranda da bel yada basen gibi bölgelerden alınabilir. Yağ alınan bölgeye 2-4 hafta süre ile korse giyilmesi yağ alınan bölgenin de şekillenmesine fayda sağlayacaktır.

Biz yağ hücrelerinin alımında özel bir cihaz kullanmaktayız. Bu cihazla lokal anestezik madde yağ alımı yapılacak bölgeye püskürtme şeklinde verildiği için yağ hücreleri atravmatik olarak bağ dokusundan ayrılmaktadır.

Bunlar yine atravmatik olarak daha az güçte bir cihaz yardımıyla çekilerek havaya temas etmeden hazırlanmaktadır. Daha ince kıvamda oluşan hücrelerin enjeksiyonu daha rahatlıkla daha düzenli şekilde yapılabilmektedir.

İşlem tüm yüze yapıldığında 45 dakika sürer. Tek bölgeye yapıldığında 30 dakikayı geçmez. Hastanede yatış gerektirmez. İşlem sonrası yağ enjeksiyonu tüm yüze yada büyük bir bölgeye yapıldıysa yüze ufak bir bandajlamayla sabitlenir bu bandaj bir hafta kalır. Bir hafta sonra çıkartılır.

Özellikle ilk 3 gün -hatta bir haftaya uzatılırsa daha iyi olur- buz uygulaması, tansiyon arttıran işlerden uzak durulması, ağrı kesici ve antibiyotiğin düzenli kullanılması sonucu dahada güzelleştirecektir.

Konu ile ilgili videomuz:

Yağ enjeksiyonu ile göğüs büyütme

Göğüs büyütme amacıyla, seçilmiş vakalarda yağ enjeksiyonu yapılabilir. Özellikle fazla büyük bir meme istemeyen kadınlarda, eğer bel , basen ve veya karın bölgesinde yeterli kaynak varsa çok iyi sonuç verir. Çok doğal bir görünüm sağlar. 1 yıl kadar sonra bir seans daha yapılırsa sonuç çok daha iyi olacaktır.

Yağ enjeksiyonu ne kadar sürer?

Yağ enjeksiyonu yaklaşık 30-60 dakika sürer.  Yüz eller gibi küçük bölgelere lokal anestezi ile yapılır. Meme , popo, kalça ve bacak gibi büyük bölgelerde ihtiyaç olan yağ miktarı fazla olduğundan genel anestezi ile yapılması daha uygun olur. Lokal anestezi altında yapılsa da ameliyathane ortamında yapılmasında fayda vardır. Böylelikle sakinleştirici ilaçlar kullanılarak hastanın konforu arttırılabilir. Ayrıca ne kadar basit bir yöntem olarak görülse de bir çok aşamadan oluştuğu için ortamın tam anlamıyla steril olması gereklidir.

Yağ hücreleri depolanabilir mi?


Yağ uygulamasında artan yağlar steril tüpler içinde uygun soğutma ortamında depolanabilir. Tekrar enjekte edilebilir. Tekrar yağ alım zahmetinin olmaması nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmesine rağmen, ben yağların taze olarak alınıp kullanılmasından yanayım. Yağların buzdolabı yerine kişinin vücudunda kalmasından yanayım. Kanımca bu tip işlemler yağ enjeksiyonunun başarısını düşürür ve enfeksiyon ihtimalini arttırır.

İşlem öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

İşlem öncesinde 10 gün süreyle aspirin gibi kan sulandırıcı ajanlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca hastanın geçmişindeki önemli rahatsızlıklar ve sürekli kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bildirilmelidir.

Hastanede kalış süresi ne kadardır ?

Yağ enjeksiyonu lokal anestezi ile yapıldığında hastanede yatış gerekmez. Genel anestezi ile yüz ve bacak bölgesindeki uygulamalarda aynı gün akşam vakti hasta taburcu olabilir. Popo ve meme yağ enjeksiyonunda daha fazla yağ transferi gerektiğinden bir gece hastanede istirahat edilmesi daha sağlıklı olur.

Ameliyat sonrası neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmelidir?

Yağ enjeksiyonu işlemi biter bitmez uygulama bölgesinde şişliği azaltmak amacıyla soğuk uygulamasına geçilir. Soğuk uygulaması jeller veya içi buz dolu torbalar yardımıyla yapılır. Genellikle saat başı 15 dakikada bir o bölgeye dolaştırılarak uygulanır.

İşlem sonrası, özellikle ilk iki gün, uygulama bölgesinde yağ enjeksiyonu miktarının ötesinde bir şişlik beklenir. Bu şişlik zamanla azalacaktır. Ancak dudak bölgesine yapılan enjeksiyonlarda süre uzayabilir ve şişlik bazen aşırı miktarlarda olabilir. Uygulama bölgesi işlemin hemen ertesi günü yıkanabilir ve nemlendiricili krem sürülebilir. 4.-5. günden sonrada uygulama bölgesine hafif bir masaj yapılması şişliklerin dağılmasına yardımcı olur. Şişliği artırması nedeniyle aşırı sıcaktan ve buhardan kaçınmak gereklidir.

Yağ enjeksiyonu, ilk birkaç gün dışında, genel olarak insanın günlük yaşantısını etkileyecek boyutlarda bir rahatsızlık vermez. İlk iki gün ödemin fazlalığı ve bazı alanlarda oluşabilecek morluklar nedeniyle daha çok dinlenerek geçirilmelidir.

Yağ enjeksiyonu için giriş noktalarına konulan küçük bantlar ertesi gün değiştirilir.  Koruyucu amaçla antibiyotik kullanımı önerilir. Bu süre yaklaşık 5-7 gündür.

İşlemden sonra erken dönemde yüzün ya da enjeksiyon alanının görüntüsünü sadece verilen yağ oluşturmaz. Ayrıca her ne kadar küçük olsa da, cerrahi bir müdahale gerçekleştiği için o bölgede bir ödemin gelişmesi normaldir. Bu ödemle yağ enjeksiyonunu birbirine karıştırmamak gerekir. Ödem ameliyattan sonraki günlerde hızlı bir şekilde dağılır, zamanla azalır ve kaybolur. Yağ enjeksiyonu ile yapılan doku büyütmesi işlemi ise kalıcı bir yöntemdir.

Yağ enjeksiyonunun avantajı nedir ?

  1. Yağ çoğu kişide vücutta bol miktarda bulunan bir malzeme. İstenilen miktarda elde edilebilir. Zayıf hastalarda bile popo kısmında az da olsa vardır.
  2. Kesinlikle yan etkisi yoktur.
  3. Enjekte edilen yerde en az yüzde 30’u kalır.
  4. Tekrar tekrar yapılabilir.
  5. Belli sayıda uygulamadan sonra kalıcı olur.

Yağ enjeksiyonununda çıkabilecek sorunlar nelerdir?

  • Alınan tedbirler ile oluşma olasılığı düşükte olsa her cerrahi girişimde görülebilen enfeksiyon riski yağ enjeksiyonunda da mevcuttur. Enfeksiyon bulguları işlem bölgesinde kızarıklık, ağrıda artış, aşırı hassasiyet, vücut ısısında yükselme şeklindedir. Uygun antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon tedavi edilebilir.
  • Yağların bir kısmı belli bir süre sonra erir bu nedenle dolgunluk kaybı olur. O zaman işlem tekrar edilebilir. Yağlar homojen olarak dağıldığı için yağlardaki erime de homojen olur. Asimetri oluşumu çok nadirdir.
  • Uygulama bölgesinde uyuşukluk veya aşırı hassasiyet nadiren karşımıza çıkabilecek bir sorundur. Bölgenin masajlarla yumuşatılması, duyunun daha çabuk bir şekilde düzelmesine yardımcı olabilir.
  • Çok yüzeysel yapılan yağ enjeksiyonlarında işlem bölgesinde bir renk değişikliği karşımıza çıkabilir. Bu durumun düzeltilmesi son derece güçtür. Bu nedenle tekrarlayan ve yüzeye çok yakın enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır.
  • Son derece nadir olmakla birlikte belirli bir noktaya aşırı yağ verilmesi ve yağın düzgün bir şekilde enjekte edilememesi durumunda, yağın gruplar halinde ele gelen kitlelere dönüşmesi söz konusu olabilir. Göz kapağı gibi derinin çok ince olduğu alanlarda bu durumla daha sık karşılaşılır. Tedavisi ise masaj ve doku ödemini azaltan ilaçların kullanımıdır.

Yağ enjeksiyonu fiyatları hakkında bilgi ve ön görüşme için lütfen bizi arayın. 0 212 2967878

125 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    35 yaşında erkeğim.Fazla kilo vermekte dolayı yüzümde çökmeler vs oluştu.Yüzüm düşük gözüküyor.

    Tüm yüze yağ enjeksiyonu süreci ve fiyatı hakkında bilgi alabilir miyim?

  2. Bu yıl bacağa yağ enjeksiyonu yaptırabilirsem eğer 1-2 sene sonra göğüs büyütme için de yağ enjeksiyonu yaptırabilir miyim?
    Aynı bölgeden 1-2 yıl sonra tekrar yağ alınabiliyor mu? Göğüs büyültme için de yeteri kadar yağ elde edilebilir mi sonra?
    Öncelikle bacak eğriliğini düzeltmek için yağ enjeksiyonu fiyatı nedir? Silikonla düzelttirmekten korkuyorum ama hangisi daha iyi sonuç verir?

      • Merhaba, saç dökülmesinden kaynaklı kafamı sürekli kazıyarak geziyorum, ama kafamın arkasında bir asimetri söz konusu. Kafa arkası düzlüğü için yağ dolgusu yapılabilir mi? Kafamı kazıdığım için bu dolgunun kesik vb. gibi dolgu izi yara izi kalır mı? Bir de Bununla ilgili fiyat alabilir miyim

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.