Meme ucu problemleri

158
361479

Kadın memesinin ucu bebeğin süt emebilmesi için tasarlanmıştır. Yumuşak, hassas ve tam da bebeğin ağzı büyüklüğündedir. Isısı da bebeğin ağzını rahatsız etmeyecek düzeydedir. Meme ucu çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Normalin çok varyasyonu vardır. Meme ucunda en çok karşılaştığımız sorun ise meme ucunun çökük olmasıdır.

Bu durum hem bebeğin emmesini engeller veya zorlaştırır, hem de görsel olarak kadını mutsuz eder. Ayrıca birden fazla meme ucu, çok büyük meme ucu gibi sorunlar da kadınların şikayetlerindendir.

memenin ucu nasıl çıkar
Meme ucu tipleri

Bazen de düz bir meme ucu yapısı ile karşılaşırız. Hem çökük meme ucu hem de düz meme ucu bebeğin süt emmesini zorlaştırır. Yandaki resimde bu durumları anlatmaya çalıştım.

Meme ucunun çökük olması:

Meme kanallarında kısalık nedeniyle olur. Memenin büyük ya da küçük olması bu durumda etken değildir. Genellikle gelişimsel bir problemdir. Sonradan oluşmuş ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bir hastalığın belirtisi olabilir. (Resim1)

Memenin ucu nasıl çıkar?

meme ucu estetiğiAltta yatan bir hastalık yoksa gelişimsel bir problem ise aşağıdaki tedavi metotları kullanılır. Tiplerine göre tedavi tayin edilir. Yandaki resimde şema ile alttaki yazıda da açıklama ile bu sorunun çözümünü anlattım.

Tip 1:

Meme ucu el ile normal haline getirilebilir. Ama bırakılınca bir süre sonra tekrar eski haline döner. Bu hastalara meme başı tabanına lokal anestezi altında kalıcı dikiş konur. Böylece meme başı dışarıda kalır. Süt kanallarına dokunulmadığından emzirme mümkün olur.

Tip 2:

Meme ucu el ile normal haline getirilebilir. Ama bırakılır bırakılmaz eski haline döner.Bu hastalarda süt kanallarındaki kısalık daha barizdir. Bu sefer meme başı etrafından yapılan özel bir doku parçası ile meme ucu dışarı alınır. Süt kanallarının bazıları yaralanabilir. Bu nedenle emzirme mümkün olmayabilir. Fakat bu yapılmaz ise zaten emzirme hiç mümkün değildir.

Tip 3:

Meme ucunun el ile normal hale getirilmesi mümkün değildir. Süt kanalları aşırı kısadır.Bu durumda kanalların kesilerek meme ucunun serbestleştirilmesi sağlanır. Meme ucu geri dönmesin diye meme başı etrafından planlanan doku parçası ile meme başının altı desteklenir. Bu işlemin ne öncesinde ne de sonrasında emzirme mümkün olmaz. Ama en azından meme ucunun şekli düzelmiş olur.

Düz meme ucu:

Meme ucunun nipple dediğimiz tam ortadaki yuvarlak ve kabarık kısmının belirsiz olması durumudur. Kelepçe yöntemi dediğimiz bir teknikle belirginleştirilir.

Meme ucunun çok sayıda olması

Meme ucundan yukarı ve aşağıya uzanan süt çizgisi boyunca fazladan meme başları olabilir. Bunlar çoğunlukla ben zannedilir. Bazen orijinal meme başının bulunduğu yerde yan yanadır. Meme ucunun tabanını genişletir. Bunlar görsel sıkıntı dışında herhangi bir sağlık problemi yaratmaz. (Resim2).

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:

Lokal anestezi ile fazlalık yaratan meme başları alınır. Meme başında ya da başka yerde rahatsız edici bir iz kalmaz.

Meme ucunun büyük olması:

Çok basit bir sıkıntı ama ince giysilerin üzerinden belli olmasın diye her daim göğüs pedi kullanmak durumunda bırakır insanı. Meme ucu aynı bir buz dağı gibi yüksektir. Hatta bazen çok da geniştir. Bu bebekler için mükemmel bir biberon ucu olabilir ama anne için emzirme işi bitince saklanması gereken bir sıkıntı haline gelir.

Bir de emzirme sonrası memede oluşan küçülme nedeniyle meme başı aşağı doğru sarkabilir. O zaman meme başını evde saklayası gelir insanın. Ben kadın plastik cerrah olunca bu şekilde samimi bir ifade kullanıyor kadınlar. (Resim3)

ÇÖZÜM ÖNERİSİ:

Lokal anestezi altında aynı bir pastadan dilim çıkarır gibi meme ucu küçültülebilir. Eğer yükseklik sorunu varsa o da özel bir kesi tekniği ile azaltılır. Bu işlemler sırasında süt kanallarının çoğuna zarar gelmez ama yinede emzirme problemi olma ihtimali vardır.

Bazen meme ucu fazla içe çökük değildir. Meme de küçüktür. Memeye silikon koyarak meme büyütme yapınca meme ucu öne itilerek meme ucunun çıkması sağlanabilir.

158 YORUMLAR

  1. Defne hanım merhaba ben bekarım yaşım 22 sol göğüs ucum yarılmış gıbı veya catlamıs bılemıyorum neyden kaynaklı olabılır napabılırım

SORU SOR

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.